S P E L - I N F O

         

NICK BOUNTY and the Dame with the Blue Chewed Shoe


Uitgever: Pinhead Games / 2020
Ontwerper: Pinhead games

Platform: PC, Mac.

Systeemeisen:
--- Windows XP SP2+ - Processor: SSE2 instruction set support - 1 GB RAM - Grafische kaart: DX9 (shader model 3.0) of DX11 met level 9.3 mogelijkheid - DirectX 9.0 - 6 GB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Mysterie, parodie, absurdistische humor, noir-detective, moordzaak, getekende 3D beelden, realtime 3D, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review door Yvonne:
Nick Bounty is terug, deze keer in 3D. Dat is even wennen, maar hij blijft charmant!
Na zijn vorige onderzoeken (A Case of the Crabs en The Goat in the Grey Fedora) kan Nick nu eindelijk eens een moord op een mens tot een goed einde brengen in plaats van een mysterie rond het een of andere dier.

Als Nick een politiescanner heeft, hoort hij daarop over een moord op een vrouw, die in een zandbak op een speelplaatsje gevonden is. Hij vindt uit wie die vrouw is, wie haar zuster is en waar ze werkt. Langzamerhand ontdekt hij na gesprekken met de zus, collega's en de vriend van de zus wat en wie er achter de moord zit.
Nick wordt geholpen door zijn net aangeschafte apparatuur, waarmee hij monsters, vingerafdrukken, foto's en geluidsfragmenten kan onderzoeken. Hij wordt ter zijde gestaan door een partner, die hij na een sollicitatieprocedure inschakelt.
Andere detectives hebben immers ook een assistent...

      

Het verhaal is absurd en de gesprekken die Nick voert zijn erg humoristisch. Zijn filosofische gedachtegangen en gesprekken met bijfiguren zijn enorm leuk om te horen en te lezen.
De karakters worden goed uitgewerkt en dat heeft invloed op het verhaal. Zo kan Nick kiezen uit drie partners met verschillende karakters en achtergronden.
De ex-politieagente Emily, die het verdomt een zachte kant van zichzelf te laten zien, de helderziende Zach, die vaak een gedachte oppert die met wat moeite inderdaad to the point is, maar er voornamelijk op uit is de dames uit het spel te versieren en Walter, een ouderwetse, oudere man die meer in de kracht van de vuist gelooft dan in de kracht van het woord.
Deze drie bijfiguren geven veel sfeer aan het spel en zorgen aan het eind van het spel voor een nét iets andere oplossing.

      

Humor is op verschillende vlakken ruim aanwezig, niet alleen in de gesprekken.
Gesprekken met Nicks vriend Mac uit een mortuarium bijvoorbeeld, wemelen van de woordspelingen.
Het spel laat ook merken dat je te maken hebt met een spel en een spelmaker. Er wordt bijvoorbeeld opgemerkt dat het gebruik van straattaal niet handig is voor vertalers.
Een van de bijfiguren wordt het absurde script uiteindelijk zat en klaagt erover bij de spelmaker, om daarna boos uit het spel te verdwijnen.

Nicks allergische reactie op onderzoeken die dieren betreffen en zijn grote wens eens een moordzaak op een mens op te lossen, is ook een voorbeeld van de humor uit het spel.
Een partner die vooral een goede indruk op de dames in het spel wil maken, een partner die per se niet lief wil overkomen en een partner met darmproblemen geven het spel nét dat beetje extra om het verhaal gelaagder te maken. Veel subtiele grapjes dus.
Hilarisch is de scène waar Nick een telefoongesprek niet kan horen, omdat er op de achtergrond blijkbaar een bijennest wordt verwijderd.

      

De puzzels zijn niet moeilijk. Voornamelijk inventarispuzzels, codes vinden en twee puzzels, waar het op - niet te hoge - snelheid aankomt.
Je moet vooral veel gevonden briefjes, foto's en voorwerpen onderzoeken met Nicks computer, die ze dan analyseert. Vinkjes geven aan welke afdrukken en monsters er al geanalyseerd zijn.

Wat af en toe wat lastig is, is het omzeilen van het (straat)meubilair met het toetsenbord, maar daar wen je aan. Verder is de spelbediening makkelijk. Je moet wel even uitkijken als je een nieuw spel kiest, als je het spel al was begonnen. Als er dan nog voorwerpen in de inventaris zitten van je vorige spel, moet je het spel beëindigen en opnieuw opstarten.

      

Het hele spel is handgetekend in zwart-witte beelden.
De achtergronden zijn statisch, geen bewegingen in de lucht of rondlopende mensen en dieren, maar op de een of andere manier past dit prima bij het spel en mis je niets. Er is wel een aanvallende meeuw te zien en rondscharrelende duiven, maar er zijn bijvoorbeeld geen golfjes te zien in het water bij een haventje of door de wind bewegende bomen.
De actie op de voorgrond is voldoende en daar zitten mooie plaatjes bij. Het gevecht bijvoorbeeld met een crimineel die Nick tegenkomt in een steegje is een lust voor het oog.
Grappig is ook Nicks dansen in het huis van de zus van de vermoorde vrouw of zijn niet zo zuivere zang. Zijn danspasjes komen heel natuurlijk over net als het bewegen op andere momenten, hoewel er een paar keer te zien is dat Nick en de zus glijden in plaats van lopen.

      

De muziek is geweldig! Easy listening muziek, soms jazzy en zwoel, passen uitstekend bij het verhaal en de tijd waarin dit verhaal zich afspeelt, het midden van de vorige eeuw, hoewel laserstralen en computers toen niet voorkwamen. Daar passen ook de zwart-wit beelden bij als uit een film noir.
De plekken die te onderzoeken zijn, zijn echter nooit moeilijk te vinden ook al is alles zwart-wit en grijs.

Er is met stemacteurs gewerkt, die het werk op een natuurlijke, nooit overdreven manier doen en dus niet uit de toon vallen.
In het begin van het spel wordt er nogal wat 'slang' (straattaal) gebruikt, wat dus een zekere kennis van het Engels veronderstelt.
Achtergrondgeluiden zijn aanwezig. Je hoort voetstappen, computergeluidjes, verkeer op straat, het geluid van de laser, een krijsende meeuw en meer.

      

Samengevat is dit Nick Bounty avontuur op het eerste gezicht heel anders dan de andere twee Nick Bounty avonturen door het 3 dimensionale van het spel, maar er wordt geen afbreuk gedaan aan zijn karakter en de humor is briljant. Zo is Nicks onderzoek er toch eentje waarbij het om dieren gaat.
De puzzels zijn goed te doen en geschikt voor beginnende spelers, maar ook voor meer geoefende spelers die van humor houden in een absurd maar goed verhaal.
Het spel is niet te lang maar ook niet te kort en is een aanrader voor iedere speler en vooral voor hen die een warm hart hebben voor Nicks avonturen.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de Nick Bounty serie:
Nick Bounty 1: A Case of the Crabs
Nick Bounty 2: The Goat in the Grey Fedora