S P E L - I N F O

         

NELSON AND THE MAGIC CAULDRON


Uitgever: Manuel Schenk Games / 2018
Ontwerper: Manuel Schenk Games

Platform: PC, Mac, Linux.

Systeemeisen:
--- Windows XP/7/10 - Processor: 2.6 Ghz Dual Core - 2 GB RAM - Grafische kaart met minimaal 512MB VRAM en openGL 2.0 support - 200 MB beschikbare opslagruimte.
--- MAC OS 11 - Processor: 2.6 Ghz Dual Core - 2 GB RAM - Grafische kaart met minimaal 512MB VRAM en openGL 2.0 support - 200 MB beschikbare opslagruimte.
--- LINUX Ubuntu 14.04 (alleen 64 bit) - Processor: 2.6 Ghz Dual Core - 2 GB RAM - Grafische kaart met minimaal 512MB VRAM en openGL 2.0 support - 200 MB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Fantasie, humor, magie, handgetekende beelden in 2D en 2.5D, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Nelson erft van zijn onlangs overleden oom Sid een huisje, niet wetende dat oom Sid bij leven in zijn kelder een magische ketel en een receptenboek met magische drankjes heeft. Als Nelson naar het eiland gaat waar zijn oom woonde, ontdekt hij dat zijn erfenis geen rijkdom, maar wel verantwoordelijkheid brengt. Zijn oom was met zijn magische drankjes een steun voor de bewoners van het dorp. Nelson wacht de taak om te leren hoe hij de magische ketel kan gebruiken om die taak over te nemen. Hij ontmoet daarbij natuurlijk ook de andere dorpsbewoners, zoals onder andere een pratende kat, een soepkokende heks, vegetarische zombies en een baron die totaal de kluts kwijt is en voor de nodige problemen zorgt.
Nelson besluit om een drankje te maken waarmee hij zijn oom Sid weer tot leven kan opwekken.

      

Het verhaaltje op zich is eenvoudig en dient voornamelijk als kapstok voor de vele puzzels, die op hun beurt een hommage zijn aan de klassieke Sierra en Lucas Arts adventures uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Puzzels waarbij je voorwerpen opraapt en ze op een nét iets andere manier gebruikt dan je zo zou denken. Dat komt uiteraard ook door de magische drankjes die je moet maken van bijzondere ingrdiënten en voor bijzondere doeleinden. Neem bijvoorbeeld eentje voor de barman, die de comazuipers in zijn zaak wil oppeppen, zodat ze verder kunnen drinken: je hebt er het haar van een ongetemd roofdier voor nodig. En in de alfabetsoep gaat een flinke dosis geluk. Al met al is het leuk om te proberen met Nelson en de anderen krom mee te denken. Problemen genoeg!

      

De muziek is simpel en repetatief, zoals gekend uit de klassieke spellen. Gelukkig kun je hem in het menu uitzetten.
Het stemacteren is duidelijk door amateurs gedaan. Stijfjes voorgelezen, maar wel goed verstaanbaar. Aan de uitspraak van de Engelse woorden mag nog gewerkt worden, soms ligt de klemtoon verkeerd en soms is het gewoon fout, zoals bij "windmill". Vermoedelijk is dit niet humoristisch bedoeld, want de rest van de humor zit in de teksten. Teksten op graven, of als beschrijving van voorwerpen. Er wordt ook volop rondgestrooid met snedige opmerkingen, al dan niet subtiel, van zowel Nelson als de personen die hij ontmoet. Wat te denken van een "priester" die Nelson te oud vindt om te recruteren als misdienaar?

      

De handgetekende achtergronden zien er merendeels vrolijk en gedetailleerd uit. Uiteraard is het kerkhof somberder met rode oogjes in het duister en rondvliegende vleermuizen en bestaat de kerker in het kasteel uit eenvormige doolhofachtige gangen. Ook hier ontbreekt de subtiele humor en verwijzingen naar andere spellen niet. Zo zie je een muurschildering die wel erg veel op een tetrisspel lijkt, verkoopt de smid souveniers uit andere spellen en werelden en wordt er in de middeleeuws aandoende bar met strijdbijlen op een dartbord gegooid.
Nelson en de andere karakters, zoals een heks, een zombie en een geest, voldoen uiterlijk ook volledig aan de karakteristiek van hun rol. Behalve een draaiende molen, zijn er geen animaties in de achtergronden. Nelson beweegt en loopt zijdelings, zoals je in een klassiek vormgegeven spel verwacht.

      

Samengevat is Nelson and de Magic Cauldron een aardige, humoristische hommage aan de klassieke adventures uit vervlogen tijden. Veel en leuke puzzels vergezellen de voldoende gedetailleerde, handgetekende beelden.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.