S P E L - I N F O

         

NELLY COOTALOT 2: The Fowl Fleet


Uitgever: Application Systems/2016
Ontwerper: Alasdair Beckett-King

Platform: PC, Mac, Linux, iOS, Android.

Systeemeisen:
--- Windows XP SP2+ - Processor: 1.2 GHz - 2 GB RAM - Grafische kaart 256MB VRAM - DirectX 9.0 - 6 GB HD ruimte.
--- Mac OS X 10.8+
--- Ubuntu 12.04+, SteamOS+

Categorie:
Humoristisch piraten avontuur, geesten, zoektocht, minigames, handgetekende 2D of 2.5D beelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving en review:
In 2007 maakte de Britse komiek Alasdair Becket-King een klein gratis point&click avontuur voor zijn vrouw. Zij stond model voor pirate Nelly Cootalot.
Nu, 9 jaar later is er een volwaardig humoristisch piratenavontuur met dezelfde Nelly Cootalot in de hoofdrol.

Hoewel Nelly een heuse piraat is, houdt ze zich niet bezig met het veroveren van schepen. Integendeel. Nelly is veel vredelievender en zet zich vooral in voor onderdrukte vogels. In het begin van dit spel houdt ze de vloer schoon van de postkamer op een schip, als ze bezoek krijgt van haar voorvadergeest William Bloodbeard. Die vertelt haar dat zijn kwaadaardige broer baron Widebeard op zoek is naar een schat en daarvoor gehypnotiseerde vogels inzet. Dat kan Nelly natuurlijk niet laten gebeuren! Ze laat haar baantje in de steek, gaat naar een pirateneiland en zorgt dat ze een schip vindt, dat haar naar de verblijfplaats van Widebeard en de schat kan brengen. Het is uiteraard niet allemaal zo simpel als het klinkt.

      

Nelly heeft al haar charmes en slimmigheid nodig om allerlei tegenwerkende boeven te overtroeven, die ze op haar pad tegenkomt. Gelukkig zijn er ook meer hulpvaardige karakters, waaronder de kleine blauwe vogel Sebastian. Hij is de hulpfunctie in het spel. Hij houdt bij wat Nelly gedaan heeft en wat ze nog zou kunnen doen. Maar zijn hints zijn gelukkig nooit zo direct dat je meteen de oplossing hebt. Je hebt als speler zelf nog genoeg te denken en te doen.
De meeste puzzels zijn gebaseerd op je inventaris. Zoek een voorwerp, waarbij je inventief en creatief een probleem kunt oplossen. Praat meerdere malen met iedereen, ook vanwege de dialoogpuzzels en los tenslotte een klein aantal minigames op. Die zijn overigens prima in het verhaal geïntegreerd en voelen heel natuurlijk aan. Ze zijn niet al te moeilijk, al heb je bij "dokter bibber" wel even een vaste hand nodig.

      

Nelly Cootalot is verkrijgbaar met Engelse en Duitse stemmen. Het is aan te bevelen het spel in het Engels te spelen en wel vanwege het geweldige stemacteren. Degenen die de Britse serie Dr. Who wel eens gezien heben, zullen bij vogel Sebastian de stem van Tom Baker herkennen. De rol past goed bij hem.
Ook de stem van Nelly is heel prettig en natuurlijk. Niet in het laatst natuurlijk, omdat zij gewoon zichzelf is. De rol is voor rekening van Alasdair's partner. De andere karakters klinken eveneens precies zoals je je dat voorstelt op een multicultureel piraten-eiland. Britse typetjes, waar het moet met afwijkende stereotype accenten, zoals bij een chinees of een walküre viking.
De dialogen zijn uitstekend. Grappig, zonder kwetsend te zijn en heerlijk Brits onderkoeld.
De achtergrondmuziek is niet onaangenaam. Elke locatie heeft zijn eigen melodie. Blijf je al te lang hangen, in bijvoorbeeld een ietwat moeilijker puzzel, dan kan een repetatief muziekje wel wat vervelend worden. De aftiteling is vanwege de muziek zelfs de moeite van het uitzitten waard. Maar natuurlijk ook, omdat je daarna nog te weten komt wat er met de 'losse eindjes' is gebeurd.

      

Grafisch ziet het spel er prima uit. Charmant, met humor en in vrolijke kleuren, die vooral kinderen zal aanspreken. De meer dan dertig verschillende 2D achtergronden zijn voldoende gedetailleerd, ook op een groot beeldscherm.
De belangrijkste karakters passen goed in die achtergronden. Hier en daar is er een figurant die wel iets meer detail had mogen krijgen, maar het totaalbeeld is zeer aangenaam.
Voor luie mensen is er een hotspot functie, maar echt nodig is die niet, want voorwerpen zijn makkelijk herkenbaar. De dialogen van de karakters worden weergeven in een tekstballon met grote, duidelijke letters. De keuzedialogen van de speler in een raamwerk.
De animaties zijn waar nodig aanwezig en geven een leuke afwisseling in de verder statische achtergrond. Ook de tussenscènes zijn goed gedoseerd ingepast.

      

Samengevat is Nelly Cootalot een charmant, rustig avontuur in mooie kleuren, met lieve humoristische dialogen en gevarieerde puzzels die geschikt zijn voor het hele gezin. Erg leuk voor ouders om samen met hun kinderen te spelen in een regenachtig weekend of natuurlijk lekker alleen.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de Nelly Cootalot serie:
Nelly Cootalot: Spoonbeaks Ahoy! (gratis).