S P E L - I N F O

         

MUNIN


Uitgever: Daedalic Entertainment / 2014
Ontwerper: Gojira

Platform: PC, Mac, Linux, iPad, Android.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7/8 - Processor 2.33 GHZ Single Core - 1Gb RAM - DirectX 9 compatible videokaart en geluidskaart - 2GB HD ruimte.
--- MAC OSX 10.5.
--- LINUX Ubuntu 10.10 of later, 32 en 64 bit systemen.Categorie:
Puzzel platformer, kantelbare wereld in 77 levels, Noordse mythologie, 2D en 2.5D getekende beelden, 3de persoon, toetsenbordbesturing.

Beschrijving en review:
In de Noordse mythologie is Munin een raaf en de boodschapper van Odin. Op een kwade dag wordt hij getransformeerd tot mens. Als hij ooit zijn ravengedaante terug wil hebben, zal hij zijn veren moeten verzamelen, die overal over de wereld verspreid liggen.
Dit is het verhaal achter het spel Munin en hier begint de taak van de speler. Maar geen taak in de traditie van de klassieke adventures, geen verhaallijn om te volgen, geen menselijke problemen oplossen met behulp van opgeraapte voorwerpen. Je enige taak is om in elk beeld (of level) een aantal veren te verzamelen, waarnaar je opgepikt wordt door een raaf en naar het volgende level wordt gebracht.
Munin is kort gezegd een puzzel platformer. Maar wel een speciale. Vierkante blokken van de wereld waarin je rondloopt, zijn draaibaar. Hierdoor kan een boom bijvoorbeeld ineens een brug worden. En dat is handig als je aan de overkant van een gat een veer moet halen.

      

Zo simpel als dit klinkt, is het echter niet altijd. De zwaartekracht werkt namelijk ook mee. Soms zul je delen van de wereld moeten draaien om gebruik te kunnen maken van rollende rotsblokken of beekjes die watervallen worden. En dan zijn er nog de zwevende platforms en hendels die je kunt gebruiken en zelfs runes die je moet zoeken om verborgen veren zichtbaar te maken.
De levels zijn in het begin klein, zodat je vertrouwd raakt met het mechanisme van draaibare blokken en de mogelijkheden te springen. Maar allengs worden ze groter en gecompliceerder.
Al met al vormt elk level een eigen uitdaging, die voldoening geeft als je het probleem oplost en die ervoor zorgt dat je graag in een volgend level een nieuwe uitdaging aangaat.

De spelbediening is uiterst eenvoudig. Er is een knop waarmee je Munin in vier richtingen Munin kunt laten bewegen en de rotatie van de blokken gebeurt door klikken in het blok.
Munin kan doodgaan, waarna het spel in het begin van dat level opnieuw opgestart wordt. Ook als je het spel zelf verlaat, wordt het automatisch opgeslagen aan het begin van het level.

      

De werelden zijn grafisch interessant complex. Wat natuurlijk ook wel noodzakelijk is als ze onderdeel uitmaken van de puzzels. Het Muninpoppetje ziet er daarentegen wel een beetje eigenaardig primitief. Een minuscuul poppetje dat je blijft aankijken als ze loopt. Maar goed, het gaat om de veren bereiken in een kantelbare wereld en niet om de vorm van het poppetje.
Je loopt heel veel rond in donkere grotten, uitgebreide tunnelsystemen en houten woningen. Ze zijn zeer gedetailleerd weergeven in vele tinten bruin. Het een en ander wordt soms opgevrolijkt met rode lavastromen of groene weilanden in de verte.
Het nadeel is, dat je overdag in helder daglicht weinig of niets ziet als je op een iPad/Android speelt. Wat het spel natuurlijk wel geschikt maakt om 'nog even voor het slapen gaan' op te pakken. Gelukkig zijn er ook levels die in de 'open lucht' afspelen, zodat je ook in de lunchpauze nog even een leveltje kunt doen.

      

Er is geen gesproken tekst en dat is ook niet nodig.
De achtergrondmuziek kabbelt aangenaam rustig onopvallend en stoort totaal niet als je nadenkt over de oplossing van het probleem. Als je op de muziek gaat letten, merk je wel dat er veel herhalingen in zitten.
Achtergrondgeluiden zijn waar nodig aanwezig, als er bijvoorbeeld iets valt of iets verbrandt. Ook deze geluiden voelen heel natuurlijk aan, zonder dat ze je afleiden.

      

Munin is uitstekend geschikt om 'even tussendoor een leveltje te spelen' op je iPad of Android. Je zult echter merken dat het meestal niet bij 'even' blijft. Als het je gelukt is de obstakels in een level te overwinnen en alle veren te verzamelen, heb je sterk de neiging om meteen nog een level te proberen. En met 77 levels verdeeld over 9 werelden heb je daar ook alle gelegenheid voor.
Munin is verslavend.

Eerst uitproberen?    Download de 1 uur-demo voor PC, op BigFish.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.