S P E L - I N F O

         

THE MOOSEMAN


Uitgever: Beletsky / 2017
Ontwerper: Vladimir Beletsky & Mikhail Shvachko

Platform: PC, Mac, Linux, PS4, Xbox, Switch, iOS, Android.

Systeemeisen:
--- Windows XP en later - Processor: 1 Ghz en meer - 1 GB RAM - Grafische kaart: 500 MB en meer - 600 MB beschikbare HD ruimte - Geluidskaart.
--- MAC OSX - Processor: 1 Ghz en meer - 1 GB RAM - Grafische kaart: 500 MB en meer - 600 MB beschikbare HD ruimte - Geluidskaart.
--- LINUX - Processor: 1 Ghz en meer - 1 GB RAM - Grafische kaart: 500 MB en meer - 600 MB beschikbare HD ruimte - Geluidskaart.

Categorie:
Zoektocht, Fins-Oegrische mythes, geesten, surrealistisch, handgetekende sidescrolling 2D beelden, 3de persoon, gamepad- en toetsenbordbesturing.

Beschrijving en review:
In de oeroude cultuur van de Fins-Oegrische volkeren geloofde men dat de wereld werd geschapen uit een eierschaal, door een god genaamd Yen. In de duistere diepten van de eindeloze oceaan, werd de Onderwereld geboren. De Middenwereld was gemaakt voor de mens om in te wonen en in de Bovenwereld verbleven de oude goden. Vele geesten woonden in deze lagen van de schepping en bewaakten hun geheimen in het duister.

Je speelt als de shamaan "Mooseman" (rendierman) en je hebt het vermogen om alles te zien dat verborgen is voor het sterfelijke oog. Neem je heilige staf ter hand, verlaat je stam en ga in de bittere koude van het hoge Noorden op reis door de drie werelden uit de oude mythes.

      

Schakel tussen de "echte" en de geestenwereld, verzamel symbolen en voorwerpen en los raadsels op. De puzzels zijn goed geïntegreerd in het verhaal, of het nu gaat om het ongeschonden passeren van een vogel of het onthouden van een bepaald patroon. Voor een deel bestaan ze uit het ontdekken van wat nu precies de bedoeling is en soms zijn ze optioneel.
Sommige geesten zijn je welgezind en laten dit merken. Gebruik hun kennis en hulp en ontdek zo de mysteries van de Fins-Oegrische legendes.

De handgetekende grafische beelden zijn sfeervol en geïnspireerd door oude grottekeningen die zijn gevonden. Ze lijken dan ook ietwat primitief. Sommige achtergronden zien eruit als vegen waterverf met witte inktlijnen voor de noodzakelijke details van de symbolen. Alles is in vage grijze, zachtgroene, roze of zachtgele tinten, die prima passen bij het mystieke verhaal.

      

Dit verhaal ontdek je beetje bij beetje in rijmen en liederen. De verteller spreekt Russisch en de ondertiteling is in het Engels. Jammer is dan ook dat bij de tussenscenes de ondertiteling is verdwenen en de stem in een oude lokale taal klinkt. Maar gelukkig kun je wel het verhaal compleet in het Engels krijgen door de stukjes Mythe die je bij de totempalen vindt, te openen met een druk op de knop in het menu.
De muziek is niet onaardig en past zeker wel bij de sfeer, maar is ook repetatief, net als de geluiden van geesten en wolven.

      

Al met al is The Mooseman een goed gelukte manier om een oude legende in een kleine 3 uur te vertellen. Beelden, geluid en puzzels zijn sfeervol en passend bij het mystieke verhaal.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.