S P E L - I N F O

         

MONKEY ISLAND 5: Tales of Monkey Island


Uitgever: Tellgame Tales / 2009
Ontwerper: Lucas Arts

Platform: PC, iPad, Wii.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista - Processor 2.0 GHz+ (3 GHz Pentium 4 of gelijkwaardig aanbevolen) - 512MB RAM (1GB aanbevolen) - DirectX 8.1 compatible geluidskaart - 64MB DirectX 8.1 videokaart (128MB aanbevolen).

Categorie:
Humor, piraten, zombies, Caribisch gebied, gestileerde cartoon beelden, 3de persoon, muis- en toetsenbordbesturing.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Het spel werd uitgegeven in vijf episodes.

Episode 1: Launch of the Screaming Narwhal
Guybrush Threepwood, die we nog kennen uit de uit de Monkey Island serie uit de negentiger jaren, wil zijn geliefde Elaine uit de handen van zombie-piraat LeChuck redden. Het loopt vanzelfsprekend niet helemaal zoals hij dat gepland had. LeChuck wordt menselijk, Guybrush's hand raakt besmet met een vreemd virus en het hele schip ontploft.
Guybrush spoelt aan op Flotsam Island, waar de winden altijd aanlandig zijn. Het wordt dus geen eenvoudige taak om van het eiland af te komen en dat is dan ook je taak als speler in het eerste hoofdstuk.

Het verhaal, dat je onmiddellijk weer in Monkey-Island sfeer brengt, is ouderwets goed uitgewerkt. De karakters zijn karikaturen maar overtuigend in hun optreden. Jammer is alleen dat Launch of the Screaming Narwhal inderdaad een hoofdstuk is en geen afgerond geheel. Je rond een taak af, maar blijft met vraag zitten hoe het nu verder gaat.

De achtergrondbeelden zijn in 2,5 D en schuiven over elkaar heen. Ze zijn kleurrijk en gedetailleerd. Ook beweegt er altijd iets in de achtergrond, wat het geheel een levendige indruk geeft. De karakters zijn daarentegen wat hoekiger getekend, iets wat vooral in close-up en de animatiescenes goed te zien is.

      

Het laten rondlopen van Guybrush gebeurt door het ingedrukt houden en slepen van je linker muisknop of door middel van de WASD toetsen. Beide methodes hebben zo hun nadelen: je loopt te ver (in sommige puzzels) of je loopt overal tegenaan. Gelukkig is het oprapen en gebruiken van voorwerpen eenvoudig klikwerk en ook de inventaris is overzichtelijk en eenvoudig te bedienen.

De puzzels in het spel zijn vertrouwd van het oude Monkey-Island niveau: grappig, inventief en origineel. Ze vragen een goed inlevingvermogen in de maffe Monkey-Island denkwereld. Een onbreekbare fles breken is geen alledaags klusje, evenmin als met behulp van een aap uit een operatiestoel ontsnappen of een kapitein van zijn schip jagen.
Er zitten ook een paar puzzels in het spel waarbij je moet afgaan op geluiden. Hoor je het niet, dan is het alleen met behulp van een walkthrough of lang proberen op te lossen.
Het spel heeft een ingebouwde hintfunctie die je in 5 standen kunt zetten. Guybrush zal je dan tips geven, maar nooit de hele oplossing.
Het stemacteren is uiteraard professioneel goed. De stemmetjes passen bij de karakters en humoristische dialogen worden met de grootste ernst en overtuiging uitgesproken. Er zijn verwijzingen naar de oude Monkey-Island en andere computerspellen, maar ook zonder die voorkennis zit er genoeg te genieten in.
De muziek is goed en kan apart zachter gezet worden als je er last van hebt bij de geluidspuzzels.

      

Episode 2: The Siege of Spinner Cay
In dit deel vindt Guybrush zijn geliefde Elaine terug, ondanks tegenwerking van Morgan LeFlay, de piratenjager die door markies de Singe achter hem aan is gestuurd. Maar Elaine wil niet met Guybrush mee. Op haar eigen onnavolgbare wijze haalt ze hem over om op zoek te gaan naar een geneesmiddel tegen de voodoo-pokken. Zijzelf zal dan samen met de menselijk geworden LeChuck de aapjes terug naar huis brengen.
Guybrush doet zijn best, maar kan niet voorkomen dat ook Elaine besmet raakt.

      

Episode 3: Lair of the Leviathan
De Screaming Narwhal, met aan boord Guybrush, Morgan Lefay en Winslow is opgeslokt door een gigantisch grote Manatee.
Tot zijn verbazing vindt Guybrush hier ook Coronada de Cava, de man naar wie Guybrush op zoek was. DeCava zou hem namelijk kunnen helpen bij het vinden van een remedie tegen die voodoo-pokken.
De Manatee waarin ze zitten heeft echter een probleempje. Hij zwemt in cirkeltjes, omdat het slakkenhuis in zijn oor mist. DeCava wil een nieuw slakkenhuis maken van keelmaden. Hier ligt een mooie nieuwe taak voor Guybrush!

      

Episode 4: The Trial and Execution of Guybrush Threepwood
Morgan LeFlay, die nog altijd een contract heeft met markies DeSinge, heeft Guybrush overmeesterd en brengt hem naar Flotsam Island.
Daar aangekomen wordt Guybrush voor het gerecht gesleept, door boze piraten. Aan hem de taak om zich vrij te pleiten van de aanklachten.
Maar daarmee is de ellende nog niet voorbij, want de Esponja Grande is nog niet groot genoeg om alle piraten van de pokken te genezen. Hij zal eerst nog moeten groeien en Guybrush mag op zoek naar het nodige en zeer bijzondere voedsel voor de spons.

      

Episode 5: Rise of the Pirate God
Guybrush is dood, maar niet helemaal. Hij komt op het Kruispunt in het hiernamaals aan, met nog een sprankje leven in zijn bezit.
Natuurlijk wil hij graag weer terug naar het land der levenden, om Elaine terug te veroveren, die intussen de bruid van LeChuck is geworden.
Met veel moeite slaagt Guyvbrush erin om in zijn oude lichaam te kruipen, maar rondlopen als zombie blijkt niet genoeg om LeChuck te verslaan. Daar heeft hij de hulp van al zijn vrienden voor nodig.

      


Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de Monkey Island serie:
Monkey Island 1: The Secret of Monkey Island
Monkey Island 2: LeChuck's Revenge
Monkey Island 3: Curse of Monkey Island
Monkey Island 4: Escape from Monkey Island
Return to Monkey Island