S P E L - I N F O

         

THE LAST CROWN: Midnight Horror


Uitgever: Iceberg Interactive / 2015
Ontwerper: Jonathan Boakes - Darkling Room

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP(SP2/SP3)/Vista/7/8/10 - Pentium 4 of gelijkwaardige of hogere processor 3.0 Ghz - 512 MB RAM (1GB of meer aanbevolen) - Grafische kaart: 32 bit 256 MB DirectX 9.0c compatible - DirectX 9.0c - 3 GB beschikbare HD ruimte - Geluidskaart: 16 bit DirectX 9.0c compatible - Aanvullende opmerkingen: Speelbaar in 2 formats - 1280 x 960 (HD+ 4:3) of 1280 x 720 (breedbeeld 16:9 en laptops). Savegames zijn onderling niet compatible.

Categorie:
Psychologische horror, bovennatuurlijke verschijnselen, Halloween thema, 2D of 2.5D beelden, 3e persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Hans' Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving en review:
Het is Halloween in Saxton wanneer de sluier tussen onze wereld en de andere kant op zijn zwakst is. De spokenjager Nigel Danvers weet dat als geen ander. Hij gaat aan het werk met zijn speciale instrumenten om de geestverschijningen rondom de plaatselijke herberg The Bear waar te nemen en een eeuwenoude moord op te lossen. Ondertussen helpt hij zijn kennis Rhys uit de brand, doet mee aan allerlei Halloweenspellen en versterkt de band die hij met de lokale bevolking heeft opgebouwd.

Dit spel is een intermezzo in de Crown-serie tussen The Lost Crown dat in 2008 uitkwam en The Last Crown - Blackenrock dat in 2018 wordt verwacht. Het is veel korter dan het eerste deel, omspant alleen de dag van Halloween en bestrijkt het stadje Saxton tussen Harbour Cottage, waar Nigel tijdelijk verblijft, en de kade aan de andere kant van The Bear.
Het is niet per se nodig om The Lost Crown te hebben gespeeld, er wordt namelijk verwezen naar vroegere gebeurtenissen, maar het helpt wel bij het spelen en maakt veel duidelijk. De hoofdkarakters zijn allemaal bekenden uit deel 1.

      

Midnight Horror is een alleraardigst spel dat enerzijds lineair is: bepaalde handelingen kun je pas verrichten als je eerst andere hebt gedaan; en toegang tot bepaalde ruimtes krijg je pas nadat er het een en ander is gebeurd.
Maar anderzijds heb je ook veel vrijheid om delen van het spel in willekeurige volgorde te spelen of zelfs zo vaak te herhalen als je wilt.
Je zit ook niet gauw vast in het spel, want je loopt wat heen en weer en maakt een praatje met deze of gene om weer vooruitgang te boeken. Wel moet je goed letten op hints die je krijgt (een beeld dat verschijnt, een opmerking die wordt gemaakt) om te weten wat er van je wordt verlangd. Het nadeel van alle vrijheid is dat je regelmatig eenzelfde (begin)gesprek met iemand voert alsof er intussen niets is gebeurd.

      

Het spel is typisch point & click en wordt met de muis gespeeld. De cursor verandert van vorm afhankelijk van de situatie, maar dit wijst zich vanzelf. Je verzamelt enkele tientallen voorwerpen die in een inventaris beschikbaar komen voor later gebruik.
Rechtsklikken komt nauwelijks voor (alleen bij wisselen tussen pet en masker en om uitleg te krijgen over de voorwerpen in de inventaris). Je kunt dubbelklikken om sneller naar een volgend scherm te gaan, maar dat heb je nauwelijks nodig omdat je maar korte afstanden aflegt.
Alleraardigst is, net als in deel 1, het gebruik van de instrumenten (gadgets) die Nigel ter beschikking heeft om paranormale verschijnselen waar te nemen en vast te leggen.
De puzzels bestaan uit het toepassen van de voorwerpen uit je inventaris op de juiste plek en het spelen van de Halloweenspelletjes, allemaal op natuurlijke wijze passend in het spel.

      

Net als in het eerste deel zijn alle beelden in zwart-wit met hier en daar kleuraccenten, wat het heel boeiend maakt om ernaar te kijken. Er beweegt van alles en in tegenstelling tot veel andere avonturenspellen wordt je niet door eenzaamheid overvallen, want het is een gezellige boel daar in die herberg.

Zoals in alle spellen van Boakes is het geluid prima verzorgd. Achtergrondgeluiden en muziek dragen sterk bij aan de sfeer, soms feestelijk, soms spookachtig.
Het stemacteren is goed gedaan, de stemmen passen uitstekend bij de karakters en de gesprekken zijn puntig en vaak geestig (typische Britse humor).

      

Samenvattend is Midnight Horror een vermakelijk, sfeervol en prima werkend spel met een aardig verhaal en mooi tekenwerk, waar je een aantal plezierige uren aan kunt beleven.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de serie:
The Lost Crown: A Ghost-hunting Adventure