S P E L - I N F O

         

MIAZMA or the Devil's Stone


Uitgever: Microids Indie / 2018
Ontwerper: Private Moon Studios

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7//10 - Processor: Intel Core2 Duo / AMD Athlon 64 x2 - 2 GB RAM - Grafische kaart met 512 MB geheugen - 7 GB beschikbare HD ruimte.

Categorie:
Mysterie, zoektocht, full motion videobeelden (FMV), live action, slideshow foto achtergronden, 3de persoon, point & click.

Beschrijving:
MIAZMA or The Devil's Stone is het tweede avontuur van Jonathan Hunt. In dit vervolg op Yoomurjak's ring gaat de New Yorkse journalist naar een bevriende wetenschapster in Hongarije om bronwater te laten onderzoeken dat gevonden is op een stuk grond dat hij in dit land wil kopen. Een dag later opnieuw in gesprek met Vera, die voor Atomki (Hongaars academisch nucleair onderzoekscentrum) - werkt, blijkt dat haar broer Balasz verdwenen is. En hij is niet weggelopen met zijn vriendin, zoals sommigen denken. Jonathan is uiteraard bereid om de verdwijning te onderzoeken en ontdekt al snel dat Balasz belangstelling had voor een bijzondere meteoriet die eeuwen geleden op aarde viel. Wat zit er in die steen, dat bepaalde personen zo ineens geïnteresseerd raken en alles uit de kast halen om hem te pakken te krijgen?

      

Het verhaal wordt op een natuurlijke manier opgebouwd. Vera's broer is een briljante student die bij Atomki op diverse afdelingen werkstages loopt. Dit geeft Jonathan (en de speler) de gelegenheid om rond te kijken en te praten met de andere werknemers in het Centrum, van de directeur tot aan de tuinman. En het zijn aparte karakters! De IT-specialist heeft niet zoveel te doen en heeft daarom zijn werkplek veranderd in een muziekstudio. Een van de wetenschappers heeft overal kinderspeelgoed rondslingeren en gedraagt zich kinderachtig en een derde ziet meer in hemelsblauwe decoraties of een jungle met planten. Dit alles met toestemming van de directeur, die gelooft dat zijn werknemers meer presteren als ze zich thuis voelen. In ieder geval helpen die verschillend gekleurde omgevingen beter in het onthouden van de verschillende afdelingen, dan allemaal witte jasschorten.
Tegelijk met de verwondering over die vreemde karakters, kun je als je dat wilt ook informatie krijgen over het werk dat de wetenschappers doen en dat is best interessant. Dingens als koolstofdatering worden op een toegankelijke manier uitgelegd, als je dat onderwerp aansnijdt.

      

Zoals verwacht bij een FMV spel, is het opgebouwd uit filmbeelden. Om naar een andere locatie binnen een gebouw of in de stad te gaan, heb je een plattegrond. Klik je op een locatie, dan zie je een filmpje waarom Jonatha er naar toe loopt. Maar ook via een pijl in een achtergrond kun je naar een andere locatie gaan. Als je bijvoorbeeld in de tuin op de pijl richting het Atomki gebouw klikt, activeer je een film waarin je Jonathan naar de deur ziet lopen. Klik je op een bepaalde kamer, dan loopt hij de trap op, klik je op een stoel, dan zie je hoe hij gaat zitten. Je kunt Jonathan dus niet echt zelf sturen maar de filmpjes passen naadloos in de actie die je wenst.
Als Jonathan met iemand praat, staat hij op een vaste plek in de fotografische achtergrond. Hij wiebelt wel iets op zijn benen en de andere karakters zijn eveneens niet helemaal statisch, maar niemand loopt rond. Met je muiscursor kun je actieve punten aanklikken, die vervolgens worden besproken met eventuele aanwezigen, waar je ook op kunt klikken om een conversatie te beginnen. De pratende persoon verschijnt dan in een close-up, bestaande uit een reeks foto's met passende gezichtsuitdrukkingen. De gespreksonderwerpen verschijnen ook aanklikbaar in beeld. Het ziet er allemaal aantrekkelijk en makkelijk hanteerbaar uit.

      

Als een echte onderzoeksjournalist praat je veel met mensen en probeer je informatie te krijgen over de verdwenen Balasz. Natuurlijk noteer je alles in je notitieboekje, dat je altijd kunt nalezen. En Jonathan heeft een prima smartphone met toegang tot miniwiki,
De puzzels zijn op een natuurlijke manier in het verhaal ingepast. Sommige puzzels zijn zelfs optioneel, zoals je ook bijzaken in het echte leven dingen kunt negeren. Je vindt documenten die je verder helpen en nieuwe locaties en nieuwe problemen ontsluiten, er zijn ruim voldoende inventaris puzzels en ook enkele breinbrekers. Je kunt zelfs dingen proberen, die niet lukken en krijgt daar een filmpje van te zien, zoals bij het gebruik van een breekijzer. Je komt er vanzelf achter dat je beter je brein kunt gebruiken. Een beetje inzicht is wel nodig, eer je doorhebt dat vloeibare stikstof heel erg koud is en sommige dingen breken als ze koud worden. Maar alle problemen samen zorgen voor een zeer tevreden gevoel als het je lukt weer een stukje dichter bij de oplossing van het raadsel te komen.
Je kunt natuurlijk ook in "easy mode" spelen, in-game hints krijgen, een hotspot functie gebruiken en zelfs puzzels overslaan, maar het is beslist bevredigender om er zelfstandig vol in te duiken als een echte detective en je eigen kundigheid te gebruiken.

      

Hoewel het spel zich afspeelt in Hongarije en ook de acteurs van Hongaarse afkomst zijn, is het hele spel Engels gesproken (en ondertiteld). Persoonlijk vind ik dat een beetje jammer, omdat het toch iets wegneemt van de lokale sfeer. Het Engels is overigens goed te verstaan en de acteurs doen hun best duidelijk te spreken en emotie in hun stem te brengen. de meeste stemmen passen wel, met uitzondering van de student die in het archief werkt. Hij is irritant lijzig.
De sfeer van dit detective spel wordt prima ondersteund door de soundtrack van Private Moons eigen componist Pierrot (ook bekend van de Agon serie). Je hoort sombere pianomuziek en filmachtige geluiden terwijl je naar aanwijzingen zoekt en het is aangenaam stil als je in gesprek bent.

      

Samengevat is Miazma een heerlijk ouderwets detective spel, waarin je (als je dat wilt) niet bij de hand wordt genomen of passief zit te kijken. Praat, onderzoek, denk na en geniet van de resultaten van je inspanningen in dit prima interactieve FMV-adventure.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de Jonathan Hunt serie:
Yoomurjak's Ring