S P E L - I N F O

         

MIASMA CAVES


Uitgever: Windi Games / 2018
Ontwerper: Windi Games

Platform: PC

Systeemeisen:
--- Windows 7 en hoger - Processor: Intel i5 - 4 GB RAM - Grafische kaart: NVIDIA GeForce GTX 550 - DirectX 11 - 2 GB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Fantasie RPG-hybride, schatzoektocht grotten, verzamelen en verkopen, realtime 3D, getekend realistische beelden, 1ste-3de persoon, muis- en toetsenbordbesturing.

Beschrijving en review (early access):
Lesath is een drakenmeisje, met een mooie lange staart, aparte stippen op haar armen en hele lange sterke nagels, waarmee ze schatten kan opgraven. Die schatten verkoopt ze in haar dorp en met het verdiende geld kan ze brood kopen, of materiaal om haar huis mooier te maken en ook materialen zoals touw en fakkels en een pikhouweel, die nuttig zijn bij haar schatgraverij.
Lesath kan niet al te lang achter elkaar onder de grond blijven, want dat miasma is niet gezond. Het zoeken naar schatten is ook niet zonder gevaar, want de grotten kunnen instorten en er zijn ook diepe kloven en zelfs giftig gas, maar gelukkig geen enge beesten. Lesath hoeft dus niet te vechten en elke dag is er weer een nieuwe kans om nieuwe schatten te zoeken in nieuwe grotten.

      

Hoewel Miasma door de makers aangeprezen wordt als een adventure, is het toch voornamelijk een RPG (Role Playing Game - rollenspel). Een vredelievende RPG zonder gevechten en dat is lovenswaardig. Zelfs de beestjes die je in de weg lopen, kun je niet doden, alleen wegjagen. Maar wel een RPG waarin Lesath een "levensmeter heeft, omdat ze dood kan gaan aan giftige gassen of het miasma. Je begint dan gelukkig gewoon opnieuw buiten de grot. Ook typisch RPG is het verzamelen van "schatten" die je verkoopt en het inkopen van andere zaken die je nodig hebt in winkels die je overigens niet lijfelijk kunt bezoeken. Klik (via je toetsenbord) op de deur van zo'n winkel en je krijgt eenzelfde scherm als je inventaris, met de mogelijkheid de waarde van je schatten of de gewenste voorwerpen te bekijken.
De bediening van het spel is eveneens zoals je dat in RPG's ziet. Je toetsenbord is belangrijker dan je muis, die je alleen gebruikt om rond te kijken. Het is even wennen, maar werkt verder prima en op je scherm wordt aangegeven welke toets bv als je iemand aanspreekt.
De inventaris lijkt op het eerste gezicht overzichtelijk ingedeeld. Wel zal de ongeoefende RPG-speler even moeten wennen aan de tabbladen en het activeren van voorwerpen.

      

Grafisch ziet het spel er niet slecht uit, maar ook niet spectaculair. Het statisch aandoende dorp waar een paar wieken draaien en het gras en de personen lichtjes heen en weer bewegen, bestaat uit een aantal fris getekende, redelijk gedetailleerde huizen die rondom een grasveld geplakt lijken. De eigenaar van een woning/winkel staat stijfjes ervoor en is aan te spreken. De conversatie verloopt via vaste dialoogteksten.
De grotten die de soepel lopende Lesath bezoekt, zijn hoekig, bruinig van kleur met weinig variatie in vloer- of muurstructuur. Natuurlijk verwacht je dat ook niet in een grot. Ook zijn er ter afwisseling grotten met blauwig hoekige kristallen en zelfs een ruime grot met rails en wagentjes erop.
Om het geheel wat te verlevendigen komen zo nu en dan groene rollende wezentjes op je af en kan er stof of stenen uit het plafond ritselen. Als Lesath haar nagels of de pikhouweel gebruikt, wervelt er eveneens wat stof. Toch gaat het vlug vervelen als je een uur lang speelt en steeds dezelfde omgeving ziet. Het is ook storend dat Lesath "in" het decor kan vastlopen.

De ietwat middeleeuws klinkende muziek is aangenaam en niet storend. In het dorp hoor je vrolijke, opgewekte fluitklanken en in de grotten is het meer mysterieus, allemaal heel passend bij de sfeer.
Achtergrondgeluiden zoals vallend gesteende zijn ook aanwezig.
Er zijn geen gesproken dialogen.

      

Samengevat is Miasma Caves een adventure/RPG hybride, met voldoende potentieel om uit te groeien tot een redelijk aantrekkelijk spel voor jonge spelers. De variatie en de details in de locaties die je bezoekt, mag uitgebreid worden.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.