S P E L - I N F O

         


  ADVENTURES OF MAX FAXUitgever: maxfaxgames.com/2013
Ontwerper: Alexander Kucherenko

Systeemeisen: -- Windows 2000/XP/Vista/7 - CPU 1GHZ - 512 Mb RAM - 64 Mb videogeheugen - 113 Mb HD ruimte - DirectX 9.

Categorie: Cartoon, humor, handgetekend, flatgebouw, 3de persoon

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving en review:
Max Fax wil net met zijn favoriete bezigheid beginnen, als hij een mailtje krijgt. Tanya's vriendje heeft haar in de steek gelaten en ze vraagt of Max haar even wil bezoeken. Ze woont in dezelfde flat als Max, dus die is best bereid even te gaan troosten. Maar Tanja blijkt niet thuis te zijn. Max gaat naar haar op zoek. Hij komt onderweg een buurman tegen die zich erover beklaagd dat de kranten uit de brievenbussen gestolen worden. Natuurlijk is Max nieuwsgierig genoeg om ook dit mysterie te willen oplossen. Daarbij maakt hij inventief gebruik van de bewoners en de voorwerpen om hem heen.

      

Het spel heeft een 16+ leeftijdsgrens volgens de maker, maar dat lijkt me toch overdreven. De enkele suggestieve clichť beelden en opmerkingen zijn ook voor iets jongere mensen wel geschikt. Max Fax is een simpele jongen, die vriendelijk overal op ingaat en iedereen wil helpen, maar terugschrikt als het te ver dreigt te gaan. Dat hij daarbij best naar een blote dame onder de douche wil kijken of een oude dame laat schrikken is simpel puberaal plezier.

De grafische beelden zijn in vrolijke kleuren gehouden. Alle voorwerpen, zelfs deuren, kasten en ramen, zijn krom van lijn en ook dit zorgt voor een geheel eigen, heel aantrekkelijke cartoneske sfeer. Ook Max straalt meteen simpele humor uit met zijn buikje en halfgeloken blik. Hij loopt met kleine pasjes, zijwaarts, terwijl ook zijn ogen bewegen en dit past prima bij de uitstraling.
Verder animaties zijn tot een minimum beperkt als Max iets opraapt, of de andere bewoners van de flat een actie ondernemen. Als Max iets zegt, verschijnt een pop-up schermpje met zijn fotootje.

      

Het spel is te spelen in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Russisch. Bij de vertaling is er wel het een en ander mis gegaan. Zo worden de trappen in de flat consequent aangeduid met 'ladder', wat heel verwarrend werkt als er ook een brandladder op de balkons is en bij een deur de tag 'go to ladder' staat en het trappenhuis bedoeld wordt.

De korte teksten doen wat geforceerd grappig aan, maar een punchline schrijven is dan ook niet makkelijk. Waar andere adventures nog wel eens lijden aan een teveel aan tekst, zou het in dit spel best iets meer mogen zijn. Vooral gedachtes van Max als je op bepaalde voorwerpen klikt, zouden handig zijn bij het oplossen van de problemen. Nu blijft het toch een rondlopen in de flat en maar klikken met voorwerpen, in de hoop dat je er op het juiste moment bent en er een actie volgt.
Doe je iets goed, dan krijg je overigens punten en dat stimuleert dan toch om verder te zoeken.
Er zitten geen gesproken stemmen in dit spel. Het achtergronddeuntje is heel vrolijk en aangenaam. Mocht het toch gaan vervelen, dan kun je in het spel zelf het volume naar beneden zetten.

      

Samengevat is MaxFax een vrolijk getekend adventuur over een simpele jongen, die de problemen op zijn eigen naieve manier oplost. Het spel is niet moeilijk en niet lang, maar voor 3 euro ben je toch zo'n anderhalf uur leuk bezig met rondlopen in een flat vol stereotypetjes.

Eerst uitproberen?   Download de demo, op de officiŽle site.