S P E L - I N F O

         

LONE MACLONEGAN : A Western Adventure


Uitgever: Flynn's Arcade / 2021
Ontwerper: Sonomio Games

Platform: PC, Mac, Linux, Switch.

Systeemeisen:
--- Windows 8/10 - Processor: Intel Core i3 - 2 GB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Humoristische western, poging tot bankoverval, 2d handgetekende cartoonbeelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Lone McLonegan was ooit de meest gezochte bandiet van het Oude Westen, maar nu is hij een beetje roestig en uit vorm. Bragg Badass, zijn aartsvijand, is nu nummer één op de most wanted lijst en uiteraard het nieuwe idool van het Westen.

Als Lone hoort van Badass' laatste wapenfeit, drinkt hij zijn mojito op, springt van zijn bank en besluit zijn troon terug te winnen door de Bank of Oldewell te beroven, die naar zeggen de best beveiligde kluis van het land bezit.
Dat zal ongetwijfeld weer voor zorgen dat op Lone's hoofd weer de hoogste prijs gezet wordt en dan zal hij Badass eindelijk overtreffen!

Halverwege de reis wordt de postkoets waarin Lone reist aangevallen door de huurmoordenaars van Badass! Lone moet naar Oldewell lopen om opnieuw geschiedenis te schrijven. Gelukkig is Lone een klassieke stoere jongen... Hij vermijdt gevechten wanneer hij kan en redt zich meestal uit de meest ingewikkelde situaties door zijn verstand te gebruiken.

      

Een beetje verstand en een paar stevige schoenen, heb je ook als speler wel nodig, want er is veel, héél veel te zoeken en te doen. Vaak ren je lukraak wat rond en praat je met iedereen, om erachter te komen wat je misschien aan je problemen zou kunnen doen. De meeste personen hebben naast een oplossing ook nog andere wensen, die ze zo tussen neus en lippen door vertellen. De puzzels zijn niet moeilijk, maar goed opletten is dus belangrijk. De boer die Lone melk kan geven, heeft eerst een koe nodig en iets om de melk in te doen, maar is daarnaast ook dol op pruimtabak. Goed om te weten als je dat na heel veel ruilhandel toevallig in handen krijgt. Want in ruil voor die tabak krijg je weer iets anders om te ruilen. Na anderhalf uur rondrennen en ruilen heb je misschien zicht op het verwerven van een pistool.

Het verhaal is simpel, maar de volgende stap is niet altijd even logisch en makkelijk te doorgronden. Leuk om te doen is het wel. Het spel zit namelijk vol clichés en humoristische verwijzingen naar het hedendaagse "gewone" leven en ook de oplossingen zijn niet gespeend van humor.

      

De tekeningen zijn vrolijk gekleurde cartoons. Schijnbaar eenvoudige lijnen en basiskleuren, maar duidelijk een eigen stijl en vol kleine details die het leuk maken om te speuren naar dingen die je kunt gebruiken. Hier en daar zijn ook in de achtergond animaties, zoals een draaikolk en rook of een tikkende voet of rollend onkruid, om er wat levendigheid in te brengen.
Er zijn ook volop plaatsen te bezoeken. Naast het westernstadje is er ook een mexicaans dorp, zelf mét kermis, een indianendorp, afgelegen boerderijen, een bos, een station en een echte mijn waar kolen gedolven worden voor de trein.

De karaktertjes hebben ook zo allemaal hun eigenaardigheden, die helpen hen te onderscheiden en te onthouden. Een grauwe, dunne begrafenisondernemer met een hoge hoed, een dikkere oma die graag kookt, een Franse kapper met snor en een worstelaar met spieren. En soms zie je van een karaktertje alleen de geweerloop uit het raampje van de deur steken en bij de sjamaan en de voodoodame alleen hun 'vermomming'. Het ziet er allemaal verzorgd uit.
De animaties van de karakters beperkt zich tot op en neer bewegen van armen en soms zie je het mondje wippen. Lone loopt in een vaste tred en alleen zijwaarts. Het hoort allemaal bij de herkenbare stijl.

      

Er zijn geen gesproken stemmen in het spel, de karakters hebben duidelijk leesbare teksten in een eigen kleur, zodat je weet wie er aan het woord is.
De achtergrondmuziek is goed en gevarieerd en passend bij de omgeving in het "wilde Westen". Je hoort drums in het indianendorp en geroezemoes op de kermis. Van banjogetokkel, gitaarriedeltjes en mexicaans ritme in het dorp, tot een lekker beat bij de smid, het is aangenaam passend.
Er zijn ook redelijk genoeg achtergrondgeluiden zoals het lopen over zand en Er is zelfs "liftmuziek" als je moet wachten op antwoord bij rooksignalen.

      

Samengevat is Lone McLonegan een lang spel (10+ uur) met originele tekeningen die een eigen stijl hebben. Het ziet er vrolijk en aangenaam uit. Het verhaaltje is simpel, de oplossingen van de puzzels ook, al vergt het nogal veel looptijd om voorwerpen te ruilen tot je het juiste hebt. De muziek is sfeervol en passend bij de tekeningen. Al met al een spel dat jong en oud de nodige uurtjes bezig houdt in een regenachtig weekend.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.