S P E L - I N F O

         

THE LONG GATE


Uitgever: Inductance, LLC. / 2020
Ontwerper: David Shaw

Platform: PC, Mac, Linux.

Systeemeisen:
Vereist een 64-bits processor en besturingssysteem
--- Windows 10 - Processor: Quad-core Intel of AMD, 2.5 GHz - 4 GB RAM - Grafische kaart: NVIDIA GeForce GTX 970 - DirectX 11 - 3 GB beschikbare opslagruimte.
--- MAC Quad-core Intel of AMD, 2.5 GHz - 8 GB RAM - Grafische kaart: NVIDIA GeForce GTX 970 - 3 GB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Science fiction mysterie, logische en wetenschappelijke puzzels, geïllustreerd realisme, realtime 3D, 1ste persoon, toetsenbordbesturing.

Beschrijving en review door Hans:
In dit spel doorkruis je mysterieuze grotten met eeuwenoude buitenaardse machines. Je mag proberen om ze aan de gang te krijgen, zodat je verder kunt met je ontdekkingsreis. Je lost moeilijke digitale, analoge en zelfs quantumpuzzels op in willekeurige volgorde, begeleid door speciaal voor dit spel gemaakte elektronische muziek van Nick Newman.
Bijna alle uitdagingen zijn gebaseerd op technologieŽn uit de echte wereld en het spel bevat nauwkeurige afbeeldingen van kwantumcircuits en een 4-bits kwantumcomputer, geverifieerd door wetenschappers van D-Wave Systems, 's werelds eerste commerciŽle kwantumcomputerbedrijf.

      

Dit is geen alledaags avonturenspel. Het speelt zich uitsluitend in binnenruimten af en je komt niemand tegen. Er is geen verhaal. Verwacht dus geen spanning, gesprekken met anderen, geluiden uit de natuur.
De zalen en hallen waar je terechtkomt zijn heel stilistisch ontworpen maar wel gedetailleerd weergegeven in rustige groene en bruine tinten en met veel zwart.

Er zijn wel degelijk geluiden te horen, allereerst de apparaten die je bedient, bewegende machines en het klateren van watervallen. En dan natuurlijk de voortdurende elektronische achtergrondmuziek die speciaal voor dit spel is geschreven, en enerzijds biologerend werkt maar anderzijds soms ook nogal repetitief overkomt.

      

The long gate is bovenal een heel intelligent ontworpen puzzelspel waarin alles draait om elektronica. Je komt in afgeperkte velden op de vloer van zalen toestellen tegen van pakweg een meter hoog, als modulaire eenheden. Er zijn golfgenerators die een patroon opwekken met minima en maxima, er zijn hoog- en laagdoorlaatfilters, versterkers, cominatieapparaten die de spanningen optellen en oscilloscopen om het resultaat te tonen.

Veel toestellen kunnen worden verplaatst en dus naar believen met andere gecombineerd. En filters en versterkers hebben een schuif waarmee de intensiteit (amplitude) van het signaal kan worden geregeld.
Het doel is om op een scoop een gegeven golfpatroon te reproduceren. Daarvoor is enig inzicht in de werking van de apparatuur nodig maar vooral een grote hoeveelheid geduld, omdat je vaak eindeloos aan het schuiven bent met de regelaars voordat het verlossende blauwe lampje gaat branden.

      

Wat niet erg helpt is dat de afzonderlijke toestellen zo dicht op elkaar moeten worden gezet dat je er lastig tussendoor kunt lopen en slecht zicht hebt op het resultaat van je handelingen.
Dat inzicht in elektronica is geen vereiste want het spel biedt een leerproces, waarbij je zonder geschreven uitleg maar deels intuÔtief, deels door uitproberen steeds meer leert begrijpen hoe de afzonderlijke toestellen en schakelingen werken.

Naarmate je vordert worden de opstellingen wel steeds complexer.
Dan tref je tijdschakelingen aan met klokken die je aan- en uit kunt zetten en geheugenschakelingen die verschillend reageren op de stand van drukknoppen.
Ook hier zijn er eerst eenvoudiger voorbeelden om te leren hoe het werkt, maar daarna ingewikkelder opstellingen.

      

Er zijn drie typen circuits: analoog, digitaal en quantum. Soms kun je een nieuwe ruimte alleen betreden als je de puzzel in de vorige hebt opgelost. Maar je kunt ook altijd terug om ergens anders je vaardigheid of geluk te beproeven en later terug te keren om te zien of het dan wel lukt.

Via het Menu kun je drie moeilijkheidsgraden instellen, dat wil zeggen: zonder aanwijzingen, met heel beperkte of met ietsje uitgebreidere.
Verwacht geen hints per puzzel, laat staan aangedragen oplossingen.

      

Samenvattend is The Long Gate een uitdagend spel dat al wordt omschreven als ťťn van de moeilijkste puzzelgames van de laatste jaren. Niets voor beginners dus maar wel voor degenen die hun tanden willen zetten in een heel ander type puzzels dan gebruikelijk in adventurespellen en die van volhouden weten.
De ontwerper van dit spel verdient een groot compliment vanwege de originaliteit. Anderzijds zal hij beseffen dat de moeilijkheidsgraad vele potentiŽle spelers zal afschrikken.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.