S P E L - I N F O

         

THE LOST CROWN: A Ghost-hunting adventure


Uitgever: Got Game Entertainment / 2008
Ontwerper: Jonathan Boakes, Darkling Room

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP(SP2)/Vista - Processo: Pentium 2 of gelijkwaardig (Pentium 4 of gelijkwaardig aanbevolen) - Videokaart: 128 MB DirectX 9 Compatible 3D accelerated, met 32bit (true color), 1024x768 support - 16x CD/DVD-ROM - 512 MB RAM (1 GB RAM aanbevolen) - 16-bit DirectX compatible geluidskaart - 1.2 GB beschikbare schijfruimte.

Categorie:
Horror, paranormale verschijnselen, onderzoek, Cornwall, gestileerde beelden in zwart-wit, 1ste en 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Nigel Danvers ontvlucht het paranormale onderzoeksinstituut waar hij werkt. Hij heeft dingen gezien die niet voor zijn ogen bestemd waren. Hij vlucht naar de verste pplek die hij kan bedenken: Saxton, een piepklein stadje in Cornwall.
Hier aangekomen blijken de bewoners hem niet alleen te kennen, maar ook nog te verwachten. Niets is zoals het behoort te zijn en iedereen houdt iets verborgen!
Mr. Hadden, zijn werkgever, weet Nigel te vinden en stuurt hem enkele spulletjes, waarmee hij onderzoek kan doen naar paranormale verschijningen. Zo raakt Nigel berokken bij de zoektocht naar een verloren gewaande Kroon, verdwenen katten en de waarheid achter de vreemde verschijnselen in het huisje waar hij tijdelijk woont. Een viertal kwaadaardige geesten van reeds lang overleden broers hebben het intussen op zijn leven voorzien.

      

Jonathan Boakes gebruikte reeds eerder, in Darkfall 1 en 2, paranormale verschijnselen als thema. Wat in Boakes' spellen opvalt is, dat voor het onderzoek zeer moderne hightech apparaten worden gebruikt. Apparaten die de hoofdpersoon gewoon bij zich draagt en naar believen kan gebruiken, zoals de filmcamera met nachtvisie. Je kijkt dan zelf in de 1ste persoon door de camera, wat een realistisch effect geeft.

Deze apparaten staan in schril contrast met de fotorealistische omgeving van het stadje, dat ergens rond 1950 lijkt te zijn blijven stilstaan.
Het hele spel is overigens in zwart-wit, met hier en daar een opvallend aangebracht kleuraccent, dat volmaakt in de sfeer past. De stralend blauwe lucht en uitbundig bloeiende bloemen op een mooie meidag, het groen van de nachtvisie, of het vaag geel/rood knisperen van een haardvuur. Dit dan in contrast met de grijszwarte duisternis in grotten, of het nostalgisch aanzien van een stadje dat op een oude ansichtkaart lijkt.
Het grafische geheel heeft echter niets statisch of primitief. In elke beeld beweegt wel iets subtiel. Pluizen paardebloem in de wind, vogels, bladeren van bomen, een vuurtje. Het spel is perfect vormgegeven.

      

Het stemacteren is niet slecht. Jonathan Boakes verzorgt zélf de stem van Nigel Danvers. In het begin is het even wennen aan sommige vlak uitgesproken teksten, maar naarmate het spel vordert klinkt alles heel natuurlijk.
De achtergrondgeluiden en de muziek zijn zeer goed gekozen en werken sfeerverhogend.

The Lost Crown is een groot spel. En de speelduur wordt beslist niet kunstmatig verlengd door je onnodig van hot naar her te laten lopen, of door puzzels die niet ter zake doen. Integendeel. De puzzels zijn perfect in het spel geďntegreerd, logisch en vaak op je inventaris gebaseerd. Voorwerpen die je nodig hebt, liggen in de buurt en Nigel wil niet naar bed of een ruimte verlaten, als je niet alles gedaan hebt, wat je moest doen. Er is voor zowel de beginnende als de gevorderde speler meer dan genoeg te ontdekken in deze uitstekende horror-adventure.

      

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de serie:
The Last Crown: Midnight Horror