S P E L - I N F O

         

LEFT ALONE


Uitgever: Volumetric Games / 2016
Ontwerper: Volumetric Games

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows 7 64-bit - Processor: Quad-core 2.5Ghz - 2 GB RAM - Grafische kaart: GTX 560m / HD6870 1GB of gelijkwaardig - DirectX 10 - 1 GB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Psychologische horror, mysterie, geïllustreerd realisme, realtime 3D, 1ste persoon, muis-/toetsenbordbediening.

Beschrijving en review door Hans:
Left Alone is meer een mysteriespel dan een horrorspel ondanks de enge sfeer, omdat er geen monsters op je afspringen of omdat je voor je leven moet rennen. Je hoeft ook niet te vechten of te schieten. Wel zijn er schrikmomenten.

Je speelt als Joel Dent, een gelauwerde ex-marinier die ruim een jaar in coma heeft gelegen na een, tijdens zijn militaire loopbaan opgelopen, hoofdtrauma. Hij is sindsdien van zijn vrouw gescheiden en probeert een nieuw leven op te bouwen.
Hij heeft met zijn twee beste kameraden een lang weekeinde afgesproken in Wisconsin om samen te vissen en de oude banden aan te halen.
Bij aankomst op de kampeerplek krijgt hij via zijn mobiel te lezen dat zijn vrienden in een nabije verlaten kostschool vast zijn komen te zitten. Ze zijn in gevaar en roepen jouw hulp in.
Je gaat op onderzoek uit om hen te redden.

      

Het verhaal ontvouwt zich op verschillende wijzen:
- Je vrienden communiceren spaarzaam via hun mobiel en door middel van in rode verf op muren geschreven berichten.
- Je vindt briefjes en rapporten van drie kostschooljongens die destijds voor veel problemen zorgden.
- Je komt verslagen tegen van een reporter die de school heeft bezocht nadat deze zogenaamd vanwege milieuproblemen was gesloten.
- Je stuit op snel geschreven kladjes van mensen die ook in de school opgesloten raakten.
- Er waart een Nemesis rond die boodschappen op schildersezels voor je achterlaat.

In de school gebeuren vreemde dingen waarbij je je afvraagt of die 'echt' zijn of zich alleen afspelen in het hoofd van de hoofdpersoon die nog niet geheel is genezen.
De afloop is verrassend maar laat ruimte voor je eigen interpretatie (of een vervolg?).

      

Er zitten geen hersenkrakers in het spel. Wel moet je spullen verzamelen zoals batterijen voor je zaklamp, sleutels en codekaarten. Er is geen inventaris maar de gevonden voorwerpen pas je automatisch toe als je ze nodig hebt.
Je zoekt ontbrekende schakelaars om daarna het complete stel  in een bepaalde volgorde om te zetten. Het vinden van een toegangscode voor een deur vereist enig speur- en denkwerk. Je ontdekt (Engelse) versjes die een aanwijzing bevatten als je het laatste woord raadt.

De puzzels zijn dus in de situatie passende problemen die om een oplossing vragen, zoals je die ook in het echt zou kunnen tegenkomen.
Zo moet je een kapotte brug zien over te komen, de stroomvoorziening naar de school herstellen, de poort open krijgen, en in de school een generator aan de praat krijgen.

      

De game speelt soepel. De linkermuisknop wordt niet gebruikt, wat nogal ongewoon is. Manoeuvreren en acties gaan via het toetsenbord, in- en uitzoomen gebeurt met de rechtermuisknop. Er is geen cursor maar de piepkleine middenstip wordt soms een iets groter rood rondje als je iets kunt aanklikken. Leesbare brieven zijn geel omrand verlicht zodat ze opvallen.

De speler wordt hier en daar een beetje geholpen. Bijvoorbeeld wordt er van je gevraagd om een kampvuur te maken van stenen en hout en wordt de plaats waar dat moet komen met een schaduw gemarkeerd. Ook verschijnen er soms boodschappen in beeld met een aanwijzing wat je moet doen (bijvoorbeeld: zet gasmasker op).

Een groot nadeel is dat er alleen na bepaalde scènewisselingen een automatische spelopslag volgt. Zo'n autosave is er zelfs niet als je het spel afsluit. Dus word je gedwongen om ofwel verder te spelen totdat er links onderin beeld een icoon verschijnt dat aangeeft dat je voortgang is opgeslagen, ofwel ben je verplicht om na herstart een deel van het spel opnieuw te spelen.

      

Left Alone is niet de meest oogstrelende game ooit. Er is veel gebruik gemaakt van knip- en plakwerk, waardoor je bijvoorbeeld op meerdere plekken exact dezelfde graffiti tegenkomt en overal identieke papierschilderingen aantreft. Bomen in het bos lijken wel zuilen die zonder wortels uit de grond oprijzen.
Wat wel goed is gedaan zijn de mistflarden 's nachts boven het water en groene giftige dampen in bepaalde schoollokalen. Af en toe wordt je blik vanzelf naar opzij getrokken. Ook zijn er ingelaste animaties en beweegt er regelmatig iets: vogels die voorbij vliegen, een konijntje dat oversteekt in het bos, een hek dat opengaat.

De geluiden zijn wel een sterk punt van het spel. Aanvankelijk is er aangename muziek; in een donker bos waait een stormachtige wind; later hoor je allerlei enerverende geluiden (machines, sirenes, knallen, omvallende metalen voorwerpen) die je een gevoel van ongerustheid geven en toenemende dreiging. Heel goed gedaan. Omdat je geen personen tegenkomt of via mobiel met iemand praat is er geen sprake van stem-acteren.

      


Samenvatting: Het is best een aardig spel voor wie van spanning houdt maar niet wil worden aangevallen of achtervolgd. De nadruk ligt op het verkennen en het verhaal. Puzzelen bestaat uit goed kijken en vinden van voorwerpen die je nodig hebt voor de voortgang en soms uit het combineren van aanwijzingen om verder te komen. Geluiden zijn erg goed, beelden middelmatig. De spaarzame autosave is wel een flinke handicap.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.