S P E L - I N F O

         

LAKE RIDDEN


Uitgever: Midnight Hub / 2018
Ontwerper: Midnight Hub

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows 7/8/10 (64bit only) - Processor: Intel Core i5 3570K of AMD Ryzen 3 1300x - 8 GB RAM - Grafische kaart: Nvidia Geforce 970 gtx of AMD R9 290 - DirectX 11 - 3 GB beschikbare HD ruimte.

Categorie:
Bovennatuurlijk mysterie, reddingsmissie, onderzoek, geïllustreerd realistische beelden, realtime 3D, 1ste persoon, toetsenbordbesturing.

Walkthrough: klik hier voor Hans' Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review door Hans:
Het is een warme nazomer in 1988. De eerste tekenen van de naderende herfst zijn aanwezig als de 13 jarige Marie, een beetje tegen haar zin, met haar jongere zusje en haar vrienden voor een laatste keer gaat kamperen in de wildernis van Maine. Alles verliep uitstekend, maar de tweede nacht bij het kampvuur krijgt Marie een kleine ruzie met haar zusje, die vervolgens het bos in rent. Natuurlijk gaat Marie haar zoeken en dan ontdekt ze een oud, vergeten landhuis. Kan Marie het mysterie van het huis ontraadselen en haar zusje weer vinden?

Lake Ridden is een verhalend avonturenspel waarin de nadruk ligt op verkennen van de omgevingen en het oplossen van puzzels om zo het raadsel op te lossen van het mysterie dat aan de basis van het verhaal ligt. Het spel ademt een geheimzinnige sfeer maar is zeker geen horrorgame en ook geen loopsimulator. Het zit slim in elkaar waardoor je vrijwel steeds weet wat je te doen staat. Maar mocht je je directe doel uit het oog zijn verloren dan duw je op de O-toets voor een antwoord.

      

De bediening is gemakkelijk met toetsenbord en muis. Er is een hoop lezenswaardigs te verzamelen, zoals brieven, (dag)boeken en foto's die je kunt opslaan en naar believen oproepen om opnieuw te bekijken. Er is een ingebouwd hintsysteem voor als je vastzit. Enkele voorwerpen die je oppakt draag je meestal even bij je in een inventaris voor later gebruik. Vanaf een bepaald moment heb je een lantaarn ter beschikking die is aan en uit te zetten.

Je hebt best een redelijke afstand af te leggen in de verschillende omgevingen en zult je dan ook goed moeten oriŽnteren om de weg niet kwijt te raken, alsook om de diverse brieven, voorwerpen en puzzels te vinden. Dat is een deel van de charme van het spel. De puzzels zijn interessant en worden gaandeweg moeilijker, maar nooit onmogelijk. Echt verdwalen lukt niet omdat er onzichtbare barriŤres zijn die je dwingen om op of nabij de paden te blijven. Wel heb je de vrijheid om te kiezen welke kant je op gaat en zo kun je dus ook onbedoeld een stuk van het spel overslaan en informatie missen.

      

Er zijn binnen zowel als buiten overal lantaarns en kaarsen die je allemaal aan kunt steken. Nu is dat niet altijd nodig om te kunnen zien, maar wel erg handig om te weten of je ergens al geweest bent. Prettig voor de oriŽntatie!

Aangenaam is dat je voorwerpen steeds in de nabijheid vindt van waar je ze nodig hebt, in plaats van op een totaal andere plek. Ook zijn er geen tijdpuzzels. En ondanks de aanwezigheid van tientallen boekenkasten en vele duizenden boeken krijg je niet als taak om daaruit dat ene boek te vinden dat je verder helpt.

Een nadeel is weer dat je het spel niet kunt opslaan wanneer jij dat wilt. Er zijn autosave-momenten wanneer je op een andere locatie komt. Dat betekent soms een deel opnieuw spelen als je het spel op een willekeurig moment onderbreekt. Wie een heel gedeelte wil herbeleven kan in het menu kiezen voor het betreffende hoofdstuk. Maar een puzzel opnieuw oplossen, omdat je de situatie vooraf hebt opgeslagen, is er dus niet bij.

      

Beeldend is het spel van een verbluffende schoonheid, vol aandacht voor details. Het is dan ook een genot om vrijelijk in 3D door de omgevingen zoals het bos, de tuinen, het landhuis en het omringende landgoed te dwalen. Zeker de buitenwereld komt tot leven door in de wind wuivende planten en lichtgevende vlinders en vuurvliegjes. Stromend water, flakkerend vuur, het ziet er allemaal heel natuurlijk uit.

Ook de geluiden passen hier perfect bij. Een compliment voor de prachtige achtergrondmuziek is hier op zijn plaats. Het maakt dat je het spel heel ontspannen beleeft.
Natuurlijk is er best wat op het spel aan te merken: hoewel het stemacteren goed is gedaan klinkt met name de 13-jarige Marie wel wat erg volwassen, bestaan schilderijen uit een lege lijst, kun je lantaarns ook aansteken als ze op hun kant liggen, en schijnen kasten en laden allemaal dezelfde spullen te bevatten. Maar dit alles doet niet werkelijk af aan het spelplezier.

      

Samenvattend is Lake Ridden een buitengewoon mooi vormgegeven avonturenspel met de nadruk op exploratie, puzzels en natuurlijk het mysterie ophelderen en je zus terugvinden. Het is duidelijk dat het spel met grote toewijding en liefde is gemaakt. Het is te hopen dat het ontwikkelteam op deze voet verder gaat en zich niet ineens op een heel ander genre werpt. In dat geval is er in de toekomst nog veel moois te verwachten.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.