S P E L - I N F O

         

KATHY RAIN


Uitgever: Raw Fury / 2016, 2021
Ontwerper: Clifftop Games

Platform: PC, Mac.

Systeemeisen:
--- Windows 7/8/10 - Processor: 1 GHz of sneller 32-bit (x86) of 64-bit (x64) - 2 GB RAM - DirectX 9 grafische kaart met WDDM 1.0 of hoger - 1 GB HD ruimte.

--- MAC: OS X 10.10 of later - Intel processor - 4 GB RAM - Graphics: NVIDIA GeForce 9400M/9600M GT/8600M GT/GT 120/GT 130/GTX 285/8800 GT/8800 GS/Quadro FX 4800/FX5600/ATI Radeon 4850/4870. - 1 GB HD ruimte.

Categorie:
Bovennatuurlijk mysterie, onderzoek, retrostijl 2D en 2.5D beelden, 3de persoon, point & click.

Extra info:
In 2021 is een director's cut versie uitgekomen, met verbeterde beelden en toegevoegde controllerbesturing, meer plaatsen om te bezoeken, meer puzzels en meer dialogen en een remix van de originele muziek.

Beschrijving en review:
In de 90-tiger jaren vorige eeuw, stapt Kathy Rain op haar motor en bezoekt het stadje Conwell Springs waar ze opgroeide, maar al jaren niet meer geweest is. Ze gaat naar de begrafenis van haar onlangs overleden grootvader. Als ze daarna met haar grootmoeder praat, hoort ze over de vreemde omstandigheden waaronder haar grootvader Joseph overleed. Nadat hij meer dan tien jaar geleden 's nachts in het bos werd gevonden, was hij nog slechts een schaduw van zijn vroegere actieve persoonlijkheid. Niet meer sprekend en gebonden aan een rolstoel kwijnde hij weg. Niemand kwam er ooit achter waar hij die nacht mee bezig was of wat hem overkwam.
Kathy beseft nu dat er een reden was waarom de man met wie ze als kind zo'n hechte band had, niets meer van zich liet horen. Ze rommelt wat door de spullen van Joseph die nog op zolder liggen en wordt nieuwsgierig. Hier klopt iets niet.

      

Als aankomend journaliste en kleindochter kan Kathy eigenlijk niet anders meer, dan grondig in het leven van haar familie en haar grootvader duiken. Het valt haar niet makkelijk, want ook zij heeft trauma's opgelopen in haar jeugd. Al snel merkt ze dat er vreemde, onverklaarbare dingen aan de hand zijn in het stadje, waar de laatste tijd meer personen verdwijnen of de dood vinden.
Het verhaal en de manier waarop het verteld wordt is absoluut de sterkste kant van dit spel. Kathy is geen heldin, maar een gewoon persoon van vlees en bloed. De manier waarop ze in het leven staat en reageert op anderen is zeer realistisch. Ze is eigenzinnig, roekeloos en weet wat ze wil. En als anderen te dichbij komen, weert ze ze bits af. De zoektocht in het verleden van haar grootvader is voor Kathy ook een manier om vrede te sluiten met zichzelf en de dingen die haar overkwamen.

      

En dankzij hele goede tekstschrijvers wordt niet alleen Kathy een duidelijk en overtuigend karakter, maar krijgen ook degenen met wie ze omgaat een eigen profiel en persoonlijkheid. De dialogen zijn uitstekend in het verhaal geïntegreerd en elk karakter blijft consequent in zijn of haar rol.
De voortgang van het verhaal is niet alleen afhankelijk van je inlevingsvermogen in Kathy's denkwijze, maar ook van het oplossen van bijbehorende problemen/puzzels. Je gaat uiteraard op zoek naar personen en hun adressen en probeert ze te overtuigen je te helpen, of je misleidt ze! Je opent hier en daar gesloten deuren, maar ook krijg je de kans om een computer te hacken. Alle puzzels zitten logisch in het verhaal verweven. Je maakt gebruik van de nodige voorwerpen die je moet zoeken, maar nergens liggen ze op rare plekken verstopt.
Over het algemeen weet je wel wat je volgende stap is, maar zou je het echt niet weten, dan kan Kathy je een voorzichtige hint geven als je maar genoeg voorwerpen bekijkt of met personen praat.

      

Grafisch gezien kon het spel zomaar uit de jaren negentig van de vorige eeuw stammen. En dat is opzettelijk gedaan. Niet alleen het verhaal en de manier van praten, maar de hele stijl van Kathy Rain is een eerbetoon aan de Gabriel Knight uit datzelfde tijdperk.
De heldere kleuren en de posters aan de muur van Kathy's studentenkamer zijn precies wat je verwacht. De achtergronden buiten zijn duidelijk anders van kleur, maar net zo gevarieerd en correct gedetailleerd als de interieurs van de diverse plekken die Kathy bezoekt.
Kathy Rain is gemaakt met de AGS-engine en net als in de spellen van Wadjet Eye verschijnen kleine portretjes in de bovenhoeken als iemand aan het woord is. De gezichtsuitdrukking van het portret weerspiegelt de gemoedstoestand. Heel goed gedaan.
Dialoogopties verschijnen in een "kladblaadje" pop-up. Inventarisvoorwerpen zijn duidelijk en overzichtelijk in een balk onderaan je scherm gerangschikt. En als Kathy per motor naar een andere locatie gaat, verschijnen plaats-iconen boven in je scherm

Zelfs de achtergrondmuziek past bij het tijdperk. Eigenlijk is dat wel en beetje jammer, want de synthesizer-midi-deuntjes blijven niet echt in je hoofd hangen. Kathy heeft namelijk geen eigen herkenbare melodie. Daar staat tegenover dat de deuntjes ook niet storen bij je speurtocht.
Ook het stemacteren is uitstekend van kwaliteit. De acteurs zitten goed in hun rol en hebben geen moeite met de goed geschreven dialogen. Ik heb Kathy of een ander nergens kunnen betrappen op te modern taalgebruik.

      

Samenvattend is Kathy Rain een zeer goed, iets te kort spel (ongeveer 5 uur speeltijd), dat moeilijke onderwerpen niet schuwt. Prima grafische retrostijl, uitstekend realistisch script en logische, niet al te moeilijke puzzels, gecombineerd met goed stemacteren, zorgen ervoor dat je hoopt dat er meer verhalen komen met deze jonge journaliste in de hoofdrol.

Eerst uitproberen?    Download de demo, op GOG.com

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.