S P E L - I N F O

         

JENNIFER WILDE: Unlikely Revolutionaries


Uitgever: Outsider Games / 2022
Ontwerper: Outsider Games

Platform: PC.

Systeemeisen:
Vereist een 64-bitsprocessor en -besturingssysteem.
--- Windows 7 of hoger (32-bit niet ondersteund) - Processor: Dual-Core 1.6 GHz - 4 GB RAM - Grafische kaart: Nvidia GeForce 7600 GT/AMD X1650 XT - DirectX 9.0 - 8 GB beschikbare opslagruimte - Geluidskaart.

Categorie:
Onderzoek dood, drama, spionage, revolutie, bovennatuurlijk, 2D handgetekend, zwartwit stripbeelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Het is 1921, het begin van het Jazz Age tijdperk in Parijs. De jonge Franse artieste Jennifer Chevalier raakt verwikkeld in dood, spionage en revolutie.
Jennifer gelooft dat de recente dood van haar vader geen 'ongeluk' was. Nadat ze een medaillon in het appartement van haar vader vindt, probeert ze de bovennatuurlijke krachten die ze reeds in haar jeugd bezat, te gebruiken om met geesten te praten. Met name de geest van haar vader wil ze oproepen. Per ongeluk is de geest die wordt teruggeroepen echter Oscar Wilde, de beroemde Ierse toneelschrijver, wiens geheime affaire met Jennifers vader zijn geest aan het medaillon heeft gebonden.
Oscar wil Jennifer helpen met haar onderzoek naar de dood van haar vader en een vriend van haar vader die ook al snel de dood vindt. Hij brengt haar in contact met andere mediums en geesten.
Jennifer en Oscar volgen een spoor van moord en revolutie, door Parijs, naar Londen en Ierland, en komen in conflict met geheime overheidsorganisaties, een Brits occult spionagenetwerk en het Ierse Revolutionaire Leger.

      


Jennifer Wilde is een bijzonder adventure dat heel anders over komt en gespeeld wordt dan gebruikelijke point and clickspelen. Het lijkt meer op een beeldroman met zijn realistische, maar niet fotografische tekeningen.
In een schetsboek worden Jenni's tekeningen in stripkader opgeslagen om als een soort inventaris te gebruiken. Jennifer schildert, dus past dat goed bij haar.
Ook de spelbediening gaat anders dan je gewend bent van een point and clickspel.
In een spreekballon zie je gesprekopties, die je langer in moet drukken om te kiezen. Daarna moet je ze nog eens aanklikken om je keuze te bevestigen.
Als je spullen vindt, wat niet vaak voorkomt, worden ze opgeslagen in Jennifers schetsboek. Daarin zit ook een plattegrond en vooral tekeningen van situaties die Jennifer meemaakt.
Het schetsboek is toegankelijk door de spatiebalk in te drukken of de rechter muisknop te gebruiken.

      

De bedoeling van het spel is uit te zoeken wat er gebeurd is met Jennifers vader, wie hem vermoord heeft en om welke reden. Jennifer komt na Parijs in Londen terecht en in Dublin.
Bijgestaan door de geest van Oscar Wilde onderzoekt ze bijvoorbeeld een station, waar een ander medium als geest rondwaart. Ze probeert informatie te achterhalen op het politiebureau, bij een kaartlegster en wordt bezeten door een kwade geest.
Ze komt in Dublin terecht in een gerenommeerde bibliotheek, waar paranormale verschijnselen hebben plaatsgevonden. Ze vindt uit dat er een band is met de geheime dienst SIS en een dienst daarbinnen, die The Pact heet. Ze ontdekt een band met de IRA en weet het raadsel na vele tussen-avonturen op te lossen.

Er is zowel met Jennifer als met Oscar te spelen. Oscar kan het fysieke werk niet doen. Hij kan wel stiekem achter iemands rug om in dossiers kijken of ergens nablijven om gesprekken af te luisteren. Uiteindelijk leert hij met elektriciteit te werken, wat Jennifer in meerdere situaties op weg helpt.
Zijn filosofische bespiegelingen maken hem tot een prettig figuur.

      

De grootste puzzel is dus het achterhalen van het logische verhaal.
Jennifer doet dat door de schetsjes die in haar boek zijn opgeslagen in de juiste volgorde te zetten of ze te complementeren met andere schetsjes of voorwerpen.
Soms kun je aan de plaatjes in het schetsboek zien, dat ze moeten worden aangevuld. Andere keren moet je dat zelf logisch bedenken.
Als je een paar van dit soort combinatiepuzzels hebt opgelost, weet je snel hoe de andere puzzels gaan. Maar over dit plaatjes combineren en op de goede plaats zetten, moet je goed nadenken. Het valt niet altijd mee.
Je kunt slechts een paar voorwerpen vinden, die je ook in het schetsboek moet plaatsen om ze met iets anders te combineren of bespreekbaar te maken.
Het spel laat je pas een stap verder zetten als je een gebeurtenis helemaal doorzien hebt.
Dit is niet altijd makkelijk, maar lukt uiteindelijk wel.

      

Er zijn echter ook andersoortige puzzels. Bijvoorbeeld een puzzel waarbij je ergens een code moet vinden om een koffertje te openen. Of puzzels waarin je morsecodes moet sturen en lampen uit moet zetten of een klok op de juiste tijd moet zetten.
Er zit dus meer variëteit in de puzzels dan op het eerste gezicht lijkt.
Er is geen hintfunctie, maar bij de plattegrond staan wel je taken vermeld. Die worden afgevinkt als je ze hebt verricht.
Het geeft veel spelplezier als je een tussenstap hebt opgelost en verder kunt met het lineaire verhaal. Het geeft nog meer voldoening als je het héle verhaal op een rijtje hebt gezet en alle plaatjespuzzels hebt opgelost.


      

Jennifer Wilde is een geweldig adventure. Het heeft prachtige 2D handgetekende zwart-wittekeningen, met maar één keer de kleur rood voor knoppen op een koffertje. Ze zijn een lust voor het oog, duidelijk, zeer gedetailleerd en kunstzinnig. Ze doen recht aan de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. De kleding, de interieurs, de auto's en treinen zijn typerend voor de jaren twintig van de vorige eeuw.

De animatie is prima in orde. Jenni loopt op een natuurlijke manier rond, net als Oscar hoewel die geen benen heeft en wat boven de grond zweeft.
De meeste persoontjes blijven echter op hun plaats staan. Door de rijkheid van de tekeningen die hun houding en kleding weergeven en de achtergrondtekeningen waarop zo veel te zien valt, mis je die bewegingen niet.
De geest van Mrs Digby op een station, heeft een parasol bij zich waaraan hangertjes hangen die mooi ronddraaien. Een klok beweegt, elektriciteitsstroompjes zijn te zien en een trein vertrekt. Bovendien beweegt de hele achtergrond als Oscar de rol op zich neemt. Voldoende achtergrondbeweging dus om het spel niet statisch over te laten komen.

      


Aan het begin van het spel klinkt de typische charlestonmuziek van de jaren twintig van de vorige eeuw.
Verder is er weinig muziek in het spel te horen. Wel zijn er vaak wat klanken als in het schetsboek iets wordt opgeslagen en klinkt er een harp bij een puzzel daarover.

Achtergrondgeluiden als het inbeuken van een deur, het geknetter van elektriciteit zijn aanwezig, maar er zijn geen stemacteurs ingezet. Er zijn zelfs geen bewegende mondjes te zien als de figuren praten.
Dat mis je niet, want de tekstballonnen zijn duidelijk zichtbaar en de teksten daarin zijn ook duidelijk. Het is wel raadzaam de 'auto-move' uit te zetten, zodat je de tekst zelf weg kunt klikken, als je die goed gelezen hebt.
Humor maakt het vaak makkelijker voor de speler om een verhaal mee te beleven, maar dat is in dit adventure niet nodig. Humor komt dan ook niet voor, hoewel het wel leuk is als een geest zegt dat ze geen contact heeft met 'breathers' en daarmee levenden bedoelt.

      

Samengevat is Jennifer Wilde een uitdagend spel dat een uitgekiende mix heeft van adventure en grafische roman. Het verhaal is sterk en logisch.
De prachtige tekeningen maken het spelen tot een bijzondere belevenis. Voeg daarbij de bespiegelingen over liefde en vriendschap, die vooral van Oscar komen en je hebt een realistisch verhaal voor je, waarin je heel subtiel merkt dat normen en zeden van een tijd niet je eigen normen en waarden hoeven te zijn. Het 'queer' zijn wordt onnadrukkelijk aangestipt en draagt wellicht bij aan meer acceptatie.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.