S P E L - I N F O

         

JAMES PERIS: No Licence Nor Control


Uitgever: Pavo Entertainment / 2012
Ontwerper: Pavo Entertainment

Platform: PC, Mac, Linux.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7 - Processor: 1Ghz - Videokaart en geluidskaart compatible met DirectX - 500 MB HD ruimte.

Extra info: Het spel is compatible met ScummVM.

Categorie:
Parodie op James Bond, cartoon, absurde locaties, getekende 2D en 2.5D beelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
James Peris is met meer (on)geluk dan wijsheid geslaagd als Geheim Agent. Nadat het hem gelukt is in het hoofdkwartier te komen, krijgt hij zijn eerste opdracht: het opsporen van een verdwenen collega.
Dit blijkt echter niet zo eenvoudig als gedacht. Althans niet voor Peris. De meest simpele dingen blijken uiteindelijk problematisch te zijn. Of dit nu het bemachtigen van een kop koffie, of het bekijken van een schilderij is, alles loopt mis of moet via de moeilijke weg. Als speler moet je dan ook alle moeite doen om de schade die Peris aanricht, zo veel mogelijk te beperken en je doel te bereiken. Maar heb je de collega-agent eindelijk gevonden, dan beginnen de problemen pas echt en volgt een lang bezoek aan een villa in Zwitserland.

      

James Peris is een parodie op James Bond. En zoals we van James Bond verwachten, is ook James Peris geïnteresseerd in mooie meiden, al heeft hij minder succes met het versieren ervan. In het optiemenu van het spel, kun je aanvinken of je meer of minder 'seksgerelateerde' opmerkingen wilt horen. Die opmerkingen vallen trouwens reuze mee, ze zijn nergens grof, eerder gewoon grappig en meer in de stijl van "Kun jij maar aan één ding denken, Peris?", als hij probeert door een beslagen douchewand te kijken.
Het verhaal zit logisch in elkaar. Wel vond ik dat het einde nogal abrubt kwam. Na een lang speelbaar stuk in Zwitserland, had ik meer verwacht van de scenes op school.

Het verhaal is simpel, maar de problemen oplossen is niet zo simpel. Zoals in de oude Monkey Island spellen, leer je om buiten het 'normale' te denken. Het verkleinpistool dat Peris als een echte geheimagent heeft gekregen, helpt je soms daarbij. Een poster verkleinen tot een tegoedbon voor een gratis maaltijd is dan heel normaal, nadat je uiteraard een hoop andere dingen moet regelen om die poster te pakken te krijgen. Maar ook het gebruik van een hondendrol is een van de acties die Peris kan ondernemen.

      

Het spel is opgedeeld in diverse hoofdstukken.
Binnen een hoofstuk heb je een zekere mate van vrijheid om de dingen in je eigen volgorde aan te pakken. Het begint allemaal heel overzichtelijk met het vinden van een boek, maar in de volgende hoofdstukken worden de problemen groter en complexer. Er zijn steeds meer dingen die je tegelijk in de gaten moet houden. Dit maakt het spel ook heel geschikt voor beginners in het genre.
Het is niet alleen een kwestie van alles oprapen wat je vindt en alles met alles combineren, maar als je zo denkt, komt je al een heel eind. Naast de inventarispuzzels zijn er ook dialoogpuzzels. En een enkele keer moet je snel een beslissing nemen, maar doe je dit niet, krijg je even vrolijk een nieuwe kans.

De humor en de kracht van het spel ligt in de extra puzzels die niet noodzakelijk zijn voor de voortgang van het spel. Iets 'gewoon voor de lol' uitproberen, zoals op je baas schieten met je verkleinwapen of een massage vragen aan een dame, levert punten op.
Heb je op het einde van het spel voldoende punten, dan ontsluit je extra speelmodes. Je kunt dan onder andere het spel nog een keer spelen om te ontdekken of je Peris op 96 manieren kunt laten doodgaan.

      

Grafisch gezien is het spel beslist niet slecht. De vrolijk gekleurde achtergronden zijn rijkelijk voorzien van allerlei details en in een geheel eigen handgetekende eigen stijl vormgegeven. Kleine animaties verlevendigen hier en daar de statische beelden.
Ook in de tekeningen is de humor niet geschuwd. Het is dan ook leuk om overal rustig rond te kijken en te genieten van de subtiele grapjes, zoals reclame voor een nieuw soort pizza-zonder-bodem, voordat je verder gaat met het oplossen van Peris' problemen.
De cartoon karakters zien er leuk uit en hebben een dynamische gezichtsuitdrukking. Ze bewegen hier en daar wat eigenaardig, maar dat hoort erbij. Over het algemeen zijn de animaties soepel. In de tussenscènes zie je de karakters in close-up. Met een paar krachtige lijnen wordt ook hier heel effectief de stemming aangeduid.

      

Dit spel is Spaans gesproken, met naar keuze Engelse of Spaanse ondertiteling.
De Engelse ondertiteling en aanduiding van voorwerpen is soms gewoon fout. Zo wordt elk klein kastje aangeduid met 'wardrobe' (kleerkast). Ook zitten er hier en daar spelfouten in. Slordig van de spelmakers, maar een echt probleem is het niet. De bedoeling is toch wel duidelijk.

De muziekjes die je op de achtergrond hoort, zijn wel aardig en passen bij diverse scènes. Maar als je wat langer op één plek bljft en het steeds herhalende melodietje wat lang achter elkaar hoort, is het toch wel fijn, dat je dit geluid apart in het optiemenu kunt regelen. Ook de stemmen en geluidseffecten zijn apart te regelen.

De Spaanse stemmetjes geven een extra charme aan het spel. Ze passen meestal heel goed bij de extravagante karakters die je overal tegenkomt. De stem van Pache Q was overdreven hoog, maar de stem van Peris is uitstekend en klinkt net zo naief als hij is. Omdat we zo gewend zijn aan Engelsprekende poppetjes, onderstreept de "afwijkende" taal eigenlijk nog eens de krankzinnige situaties waarin Peris zichzelf brengt. Persoonlijk vond ik het Spaans in ieder geval erg leuk om te horen.

      

Samengevat kan gezegd worden dat James Peris: No License, nor Control een humorische spel is, met bijzondere oplossingen voor de problemen die een geheim agent kan tegenkomen. De vrolijke beelden onderstrepen dit en zijn heel plezierig om naar te kijken.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.