S P E L - I N F O

         

IF ON A WINTER'S NIGHT, FOUR TRAVELERS


Uitgever: Dead Idle Games / 2021
Ontwerper: Laura Hunt, Dead Idle Games

Platform: PC, Mac, Linux.

Systeemeisen:
--- Windows 7 en hoger - Processor: Dual-core processor en hoger - 4 MB RAM - Grafische kaart: geÔntegreerd met DirectX of OpenGL support - DirectX 9.0 - 1 GB beschikbare opslagruimte - Geluidskaart met DirectSound support.
--- LINUX Dual-core processor en hoger - 4 MB RAM - Grafische kaart met OpenGL support - 1 GB beschikbare opslagruimte - Geluidskaart noodzakelijk.

Categorie:
Bovennatuurlijke fantasie, verloren herinneringen, homofobie, depressie, suïcide, 2D pixelbeeld, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Het is 1929 en ergens in centraal Azië, in een trein met gezellig verlichte coupés, bevinden zich drie mensen. Ze herinneren zich alle drie niet hoe ze in de trein terecht zijn gekomen. Ze zijn op weg naar een gemaskerd bal.
Een voor een vertellen ze aan een vierde persoon hun laatste herinneringen.

Deze 'raamvertelling' wordt in drie delen verteld. Elk deel heeft zijn eigen hoofdpersoon door wie de speler de voorafgaande gebeurtenissen leert kennen. Door de 4e persoon in de trein kom je erachter, wat de drie hoofdrolspelers met elkaar te maken hebben.

      

De eerste persoon, Carlo vertelt over zijn afspraak met zijn minnaar in een luxe hotel in Rome. Die ontmoeting loopt niet zoals hij had gehoopt. De relatie wordt beëindigd en hij herinnert zich, dat de ontmoeting eindigt met een fataal incident.
Als hij zijn verhaal verteld heeft, neemt Lady Winterbourne het woord. Ook zij weet niet waarom ze in de trein is. Ze vertelt over wat ze zich nog herinnert van de tijd daarvoor. Ze wachtte op haar man, die maar niet thuis kwam. Haar dienstmeisje is er ook niet en meubelstukken zijn afgedekt met lakens. Er is geen kleur in deze voor haar donkere periode, het huis is grijs. Alleen als Lady Winterbourne haar verslavende drankje neemt, verschijnt er kleur en komen herinneringen op. Elke dag worden er brieven bezorgd die haar ook helpen deze sombere periode te begrijpen.
Hierna komt doctor Samuels aan het woord. Hij herinnert zich dat hij een ritueel uitvoerde om een bovennatuurlijke wereld in te komen om kennis te vergaren. Daar komt hij er dan achter, dat hij zijn taak als legerarts heeft verwaarloosd. Het lukt hem zijn fouten te herstellen.

      

If On A Winter's Night 4 Travellers is geen traditioneel point and click adventure. Het is een bijzonder spel dat afwijkt van gebaande paden.
Er zijn weinig inventarisspullen te vinden en een inventaris ontbreekt. Spullen die je vindt, worden meteen gebruikt en je kunt ze niet combineren.
De puzzels zijn van een gemiddelde moeilijkheidsgraad en goed op te lossen. Onthou gebeurtenissen en speel ze na, haal informatie uit boeken of schilderijen en je komt er wel uit. Een rood wordende cursor laat zien dat je een belangrijk voorwerp gevonden hebt.
Er is geen hotspot-functie. Soms is het lastig een voorwerp te vinden als het te klein is. Dan lijkt het haast op pixelhunting, maar dat gebeurt niet vaak. Er is slechts één spel op te slaan.

Ook heeft het spel geen typische dialoogpuzzels. Behalve in het kortste, eerste deel haal je de informatie niet uit gesprekken. Die zijn er ook niet veel. De personen reageren op hun eigen gedachtes en die gedachtes lees je. Informatie haal je uit schilderijen, brieven of boeken. Die informatie is kort. Er zijn dus geen lange verhalen te lezen. Je krijgt meer een 'gevoel' in welke richting je moet denken om verder te komen, onnadrukkelijke aanwijzingen.

      

Het gaat erom de problemen van de hoofdpersonen te begrijpen door wat ze denken en doen. Dialogen worden dan nauwelijks gebruikt.
Bekijk alle spullen goed, sommige zullen nieuwe informatie geven, die je naar de oplossing leiden.
Vaak moet je een juiste volgorde uit de brieven, schilderijen en boeken afleiden. Bijvoorbeeld welk muziekje je moet beluisteren of welke tekst je moet uitspreken. Soms moet je een bepaalde volgorde nadoen. Plekken in de juiste volgorde bekijken en precies herhalen van wat personen zeggen bijvoorbeeld.
Er is een donker doolhof waarin je boeken moet vinden of je moet je eigen stappen nalopen, die je vaag in je herinnering ziet. De puzzels zijn dus anders dan je in adventures gewend bent en zijn bedoeld om de treurige verhalen van de drie personen te achterhalen. Het gaat daarbij meer om de sfeer dan om de puzzels.

      

Er zijn geen stemacteurs gebruikt, maar de geluiden en de muziek zijn prima in orde. Vooral in het verhaal van Lady Winterbourne is veel muziek van Verdi, Irving Berlin, Dvorak en Satie te horen. Prachtige muziek uiteraard.
Heel bijzonder is, dat Lady Winterbourne op elk van die muziekjes een ander dansje heeft.

Het is geweldig om te zien, hoe in pixelart zo duidelijk de details worden weergegeven en de verschillende dansjes perfect worden weergegeven. Je ziet bijvoorbeeld meteen dat ze op een muziekje de charleston danst.
Ook op de gezichtjes is expressie te lezen. De gedetailleerde tekeningen zijn ondanks de donkere tinten en de nachtscŤnes, vol kleurrijke nuances en de pixels laten veel zien.

      

Samengevat is If On A Winter's Night 4 Travellers een aanrader. Mooie plaatjes, prachtige muziek, een origineel en boeiend verhaal, prima animatie en behoorlijk wat speelplezier om de sombere levens van de hoofdpersonen te doorgronden. De puzzels passen goed in de verhalen en zijn niet zo moeilijk op te lossen. Het spel legt voornamelijk de nadruk op het verhaal en de sfeer.

Meteen spelen?    Download het spel   en betaal wat je wilt, op de officiŽle itch.io site.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.