S P E L - I N F O

         


  INDIANA JONES AND THE LAST CRUSADE *Uitgever: Lucas Film Games/1990
Ontwerper: Lucas Arts
Systeemeisen: DOS, windows XP

Soort adventure: humor, fantasie, 3de persoon perspectief, point & click.
Extra info: Het spel is inmiddels freeware. Je kunt het gratis downloaden hier of hier.
Om het onder Windows XP te kunnen spelen moet eerst het gratis programma ScummVM geďnstalleerd worden.

Beschrijving:
Een echte klassieker. Het spel volgt de plot van de gelijknamige film. Indy reist de halve wereld rond, van New York naar Venetie, Berlijn en het midden oosten, op zoek naar de Heilige Graal en zijn vader. Hierbij heeft hij natuurlijk het nodige te stellen met de Duitsers, met wie hij zo nu en dan ook op de vuist gaat. Al kun je dit ook vermijden...
De (goede of niet) afloop van het spel, hangt af van de speler. Dit in tegenstelling tot de film. De grafische beelden (256 kleuren) en de muziek zijn heel goed voor de tijd waarin het spel gemaakt werd. De geluidseffecten zijn alleen 'bliebjes'.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige Walkthrough.

        INDIANA JONES AND THE FATE OF ATLANTIS

Uitgever: Lucas Film Games/1992
Ontwerper: Lucas Arts
Systeemeisen: DOS, windows 95/98

Soort adventure: humor, fantasie, 3de persoon perspectief, point & click.
Extra info: Om het onder Windows XP te kunnen spelen moet eerst het gratis programma ScummVM geďnstalleerd worden.
Onder Vista (laptops) lukt zelfs dit niet altijd.

Beschrijving: Het avontuur begint met de welbekende muziek uit de Indiana Jones films. Maar in tegenstelling tot het vorige spel, is dit een op zichzelf staand verhaal. Je krijgt zelfs tijdens het spelen de gelegenheid om te kiezen of je al vechtend verder gaat, of je alleen gewapend met je hersens gaat, of dat je liever in gezelscahop van de mooie, maar lastige Sophia de problemen overwint. Dit geeft je uiteraard ook meteen de gelegenheid om het spel driemaal te spelen, met gedeeltelijk andere puzzels en in ieder geval andere oplossingen.

Indiana Jones hoort in 1939 geruchten over de "verloren Dialogen van Plato", een geschrift waarin vermeld wordt waar je de legendarische verzonken stad Atlantis zou kunnen vinden.
Als hij dan ook nog verneemt dat de Duitsers op zoek zijn naar de stad, omdat deze een kracht zou bezitten, die hen onoverwinnelijk zou maken, is er niets meer dat Indy tegenhoudt zelf op zoek te gaan.
Hierbij krijgt hij "hulp" van oud-collega Sophia Hapgood, die inmiddels gelooft een medium te zijn voor een Atlantische geest.

De puzzels in het spel zijn gevarieerd. sommige zijn logische puzzels, andere zijn gebaseerd op de juiste keuze van dialoog. Bedenk daarbij dat het leuker is om niet automatisch de bovenste dialoogoptie te kiezen, zodat je volop kunt genieten van de grappige dialogen. Ook krijg je vaak hints als je nét anders kiest.
Uiteraard zit er in dit ooude adventurespel ook een doolhof. Meerdere zelfs. Maar er wordt creatief gebruik van gemaakt, zodat je niet het gevoel hebt alleen maar zinloos rond te wandelen.

De grafische beelden in dit 2D avontuur met slechts 256 kleuren, zijn verrassend goed voor een spel uit 1992.
Het geluid is misschien iets te zacht, maar dankzij de ondertiteling, midden over het scherm, is alles goed te volgen.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige Walkthrough.