S P E L - I N F O

         

THE IDIOT'S TALE


Uitgever: Megalithic Mainframe / 2018
Ontwerper: Megalithic Mainframe

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP of hoger - Processor: Dual Core 2GHz of hoger - 1024 MB RAM - AMD of Nvidia videokaart - DirectX 8.0 - 400 MB beschkbare HD ruimte - DirectX-compatible geluidskaart.

Categorie:
Humoristische schatzoektocht, fantasie, cartoon, handgetekende 2D of 2.5 D beelden, 3de persoon, point & click.

Beschrijving:
Op een dag wordt de nogal onnozele Sir Jimothy Quest bij de koning van het rijk Dodotry geroepen. Koning Farkinian voelt zijn einde naderen en heeft Jimothy als zijn opvolger gekozen. Natuurlijk krijgt hij de kroon niet zomaar. De oude koning verordonneerd dat Sir Jimothy eerst de legendarische verloren geraakte Drie Schatten van Dodotry moeten vinden. Een uil met de naam Hoover zal hem op de tocht als adviseur vergezellen.
Sir Jimothy ziet dat helemaal niet zitten, want die uil is meer een last dan hulp. Hij probeert dan ook zijn adviseur kwijt te raken, maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig.

De titel van het spel verwijst naar Shakespeares Macbeth. Het leven is niet een logisch, geordend geheel. Er gebeuren allerlei dingen en ook nog andere dingen, maar die hebben waarschijnlijk niets met elkaar te maken en leiden ook niet altijd ergens toe.
En zo ook in dit spel. Terwijl Sir Jimothy de schat zoekt, bewandelt hij tegelijk zijpaden, want niets loopt zoals hij zich dat voorstelde en dat begint al meteen als hij de belangrijke lijst, die hij van de koning kreeg, kwijtraakt.

      

Het spel heeft een eenvoudige, klassieke bediening. Rechtsklik op een voorwerp of persoon en er verschijnt een popupschermpje, waar je kunt kiezen voor kijken, praten of pakken met linksklik. Voorwerpen die je opraapt gaan in een overzichtelijke inventaris met naamtags aan alle voorwerpen en zelfs een kaart die bezochte plekken laat zien.
En klassiek is eveneens de optie om zelf te saven waar je wilt. Zoals in elk goed adventure is het aan te bevelen, dit vaak te doen. Er zitten namelijk voldoende dialogen en acties in, die je wellicht nog eens zou willen meemaken.
De puzzels zijn leuk en logisch, maar beslist niet altijd makkelijk. Gelukkig zit er een hintsysteem ingebouwd. Uiteraard vertellen die je niet waar de easter eggs zitten, die vanzelfsprekend ook in dit klassiek humoristisch adventure voorkomen.
Er zit ook twee arcade spelletjes in, die enige vaardigheid vragen, maar ze zijn niet onoverkomelijk.

      

Er zijn geen gesproken dialogen in het spel. Gelukkig maar, zou ik bijna zeggen, want zo kun je volop genieten van de uitstekende, aanstekelijke jazzy muziek en zelf in je hoofd bepalen hoe de de maffe karakters klinken. En ze hebben allemaal heel veel te vertellen. Niet alleen het commentaar dat je krijgt als Sir Jimothy ergens naar kijkt of tegen praat, maar ook de uitgebreide dialoogkeuzes als hij in gesprek is met iemand.

Grafisch ziet alles er prima uit. Er zijn meer dan tachtig verschillende achtergronden in quasi eenvoudige (kromme) lijnen en vrolijke kleuren die meteen de sfeer bepalen. Zelfs de grijze muren in het kasteel worden opgeleukt met portretschilderijen en glas-in-lood ramen. Het is allemaal goed gedetailleerd, waar het nodig is.
De animaties van pratende karakters zijn, zeker in combinatie met de teksten, grappig en heel goed gedaan. Ze trekken gekke bekken en ontploffen net als in cartoons. Het plezier dat de spelmakers hebben gehad bij het maken van dit maffe avontuur, spat ervan af.

      

Samengevat is The Idiot's Tale een erg leuk spel met originele, humoristische puzzels, grappige dialogen, aanstekelijke muziek en een maf hoofdpersoon die je meteen in je hart sluit. Een aanrader voor adventurespelers die even willen ontspannen met het oplossen van maffe problemen.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.