S P E L - I N F O

         

HOMESICK


Uitgever: Lucky Pause / 2015
Ontwerper: Lucky Pause

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP SP3 of hoger - Processor: Dual core 2.0 GHz - 4 GB RAM - Videokaart met 512MB VRAM - DirectX 9.0c - 2 GB beschikbare opslagruimte - Toetsenbord voor één puzzel.

Categorie:
Psychologisch mysterie, onderzoek verlaten gebouw, dag- en nachtwereld, getekend realistische beelden, realtime 3D, 1ste persoon, muis en toetsenbord.

Walkthrough: klik hier voor Hans' Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Je onderzoekt een gebouw dat duidelijk al sinds lange tijd leeg staat. Buiten schijnt de zon veel te fel en verblind je. Planten zijn verdord en overal liggen verbleekte documenten met tekst in een vreemde taal. Maar als je met een tekening op een bed klikt en gaat slapen, word je geplaagd door nachtmerries, waarin je gewapend met een bijl door de donkere gangen rent en probeert te ontsnappen. Hoeveel is hiervan herinnering en hoeveel is het gevolg van de sfeer in dit gebouw? Wie ben jij en wat is je connectie met dit gebouw? Dat zijn de vragen die je probeert te beantwoorden.

      

De puzzels in dit spel zijn dan ook voornamelijk de zoektocht naar antwoorden. Je probeert niet alleen de sleutel te vinden waardoor je de documenten kunt lezen, je zoekt ook sleutels om deuren mee te open. Hierbij maakt je dan gebruik van de dag-nacht functie om het probleem op te lossen. Een deur die je 's nachts met de bijl forceert, staat overdag wijd open en ontsluit nieuwe ruimtes. Lichtschakelaars van een kapotte installatie, die je overdag aanzet, zorgen er 's nachts voor dat je iets ziet. Met en met ontdek je zo in de restanten van de oude bewoners, wat hier gebeurd is en welke rol jij hierin gespeeld hebt. Dit is optioneel, je hoeft niet alles te lezen en er zit zelfs een muzikale puzzel in die je helemaal niet hoeft te doen om voortgang in het spel te krijgen. Maar voor volledig begrip en de sfeer is het uiteraard beter als je wel rustig rondloopt en alles bekijkt en leest.
Eer je alles kunt lezen, zul je wel een blokjespuzzel moeten oplossen die behoorlijk pittig is. Maar dat is dan ook de enige. De rest van de puzzels zijn met behulp van subtiele hints heel goed op te lossen.

      

Grafisch gezien is het spel een lust voor het oog, ondanks de vervallen, gebleekte houten omgeving, waar slechts hier en daar een sprietje groen te zien is. Je kunt vrij rondlopen en 360 graden rondkijken in een gedetailleerde, bijna foto-realistische omgeving.
Voorwerpen en documenten die je opraapt zie je in close-up en zijn via een eenvoudige muisklik te gebruiken. Achtergrondanimaties zijn er nauwelijks, maar dat past ook wel in zo'n verlaten gebouw. Alleen 's nachts zie je duistere vloeistofachtige schaduwen uit de vloer opstijgen, wat een heel sinister effect geeft. Het lopen en de animaties na een actie verlopen eveneens heel vloeiend.

De muziek is een compliment waard. De rustige en tegelijk verontrustende pianomuziek overdag draagt uitstekend bij tot de sfeer. Ook 's nachts is de achtergrondmuziek zeer sfeervol, maar dan meer dreigend electronisch gemengd met stemmen.

      

Samengevat is Homesick een niet al te groot interactief verhaal met fantastische beelden, sfeervolle muziek en puzzels die uitstekend in het verhaal zijn ingepast. Heel geschikt voor mensen die nieuwsgierig en rustig in verlaten gebouwen willen rondkijken.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.