S P E L - I N F O

         

SHERLOCK HOLMES 6: The Testament of Sherlock Holmes


Uitgever: Focus Home Interactive / 2012
Ontwerper: Frogwares

Platform: PC, Playstation 3, XBox 360.

Systeemeisen:
--- Windows XP SP3/Vista/7 - AMD/Intel Dual Core 2 GHz - 1 GB RAM - 256 MB grafische kaart DirectX 9 en Shaders 3.0 compatible, ATI Radeon HD 2600 XT/NVIDIA GeForce 8600 GT of hoger - 2 x DVD-ROM drive - 14 GB HD ruimte - DirectX 9 compatible geluidskaart - Internetverbinding voor activatie van het spel.

Extra info:
Het spel is ook geschikt voor Windows 10. Maar als in Windows 10 de gesproken tekst wegvalt, zet dan bij eigenschappen de compatibiliteit op Windows 7.Categorie:
Detective, moordzaak, historisch London, geïllustreerd realisme, realtime 3D, 1ste en 3de persoon, muis- of toetsenbordbesturing.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Holmes heeft net succesvol de zaak van de gestolen juwelen opgelost. De eigenaar van de waardevolle halsketting beweert echter dat Holmes hem een vervalsing terugbracht. Als er dan ook problemen rijzen rond de dood van een bisschop, loopt het een en ander uit de hand. Temeer daar een journalist er alles aan lijkt te doen om Holmes' goede reputatie om zeep te helpen.
Holmes wordt uiteindelijk verdacht van moord en kan niet bewijzen dat hij onschuldig is. Hij verliest het vertrouwen van London en zelfs bijna van zijn vriend Watson, als hij midden in een zaak vlucht voor Scotland Yard. Holmes is afstandelijk, ongeëmotioneerd en gebruikt zonder scrupules allerlei mensen om zijn doel te bereiken. Hij liegt en bedriegt, maar is hij ook in staat tot moord? Wie zit er achter die gifmoorden en vooral waarom?

      

Het verhaal, dat overigens niet van Sherlock Holmes schrijver Sir Arthur Conan Doyle afkomstig is, steekt zeer goed in elkaar. De plot met onverwachte wendingen blijft boeien tot het verrassende einde.
Holmes gedraagt zich merendeels precies zoals je van hem verwacht. Arrogant, onmededeelzaam en betweterig. Als speler mag je dan ook in zijn naam werkelijk alles tot in detail bekijken, of het nu propje papier is, een kras op een raam, voetafdrukken of een aantal lijken.
Voor ongeduldige spelers is er een 'hint' knop, die je de actieve plekken laat zien. Soms is dit wel handig, want op bepaalde plekken gaat het spel niet verder, voordat je alle belangrijke zaken bekeken hebt.
Voor het oplossen van bepaalde puzzels/problemen krijg je awards, die je in je menu kunt bekijken.

      

Niet alleen rondsnuffelen en met iedereen praten, behoren tot je taken. Ook lijken opensnijden of aan je werktafel een hoed of een gif chemisch analyseren houden je bezig. Watson noteert alle resultaten en bevindingen en presenteert je later een deductieschema, waarin je mag laten zien dat je goed hebt opgelet.
Verder zijn er in het spel ook zeer veel puzzels met een hoog casual gehalte. Het openen van kistjes en deuren, het saboteren van electriciteitskastjes, het zijn allemaal minigames. Vind je die casualpuzzels echt niet leuk of lukt het niet ze op te lossen, dan kun je ze altijd nog overslaan met een druk op de skipknop. Hoewel dit jammer zou zijn, want ze zijn uitstekend in het verhaal ingepast en geven niet de indruk alleen te zijn toegevoegd om het spel langer te maken. Integendeel. Het zijn aangename afwisselingen van de deductiepuzzels, waarin je beslissingen moet nemen aan de hand van multiple choice conclusies. Gelukkig kun je alle documenten en zelfs de gesprekken nalezen in je inventaris, mocht je er niet uitkomen.

      

De grafische vormgeving verdient een compliment. De achtergronden geven perfect de sfeer weer van Londen eind 19de eeuw. Met name Whitechapel is levensecht. Bedelaars, dronkelappen, prostituees, kinderen en werkende mensen bevolken de nauwe straten. Dat je hier en daar dezelfde koppen ziet, is de spelmakers snel vergeven. De figuranten zijn levendig en vaak aanspreekbaar en je kunt vrij over de straat lopen om alles te bekijken. Zelfs de plek waar in het vorige Holmes spel (versus Jack the Ripper), de arme Lucy vermoord werd.
Maar ook de woonruimte van Holmes of een bisschop, een opiumkit, een verlaten kermis of het huis van een rechter zijn zeer gedetailleerd weergegeven en passend bij het tijdperk, of het nu gaat om het exterieur of het interieur. Bladeren vallen, vuur brandt in de haard en het uitzicht door een raam draait mee. Het is allemaal met evenveel liefde en zorg gemaakt.

      

Je speelt overigens niet altijd als Holmes. Zo nu en dan bestuur je Watson en er is zelfs een gedeelte, waar je als een snuffelende speurhond naar sporen zoekt.
Tijdens het spelen kun je op elk gewenst moment overschakelen van de derde in de eerste persoon. Dit is handig als je iets wilt bekijken, dat anders geblokkeerd wordt door je poppetje. Dat de volgzame Watson zo nu en dan de neiging heeft om pal voor je te staan, is al erg genoeg. Gelukkig kun je wel altijd om hem heen lopen.
Holmes loopt en beweegt soepel. Als hij stilstaat en met tegen Watson praat, beweegt hij bijna natuurlijk met zijn lijf en handen en zelfs zijn vingers. De gezichten van de sprekende karakters zijn expressief met bewegende wenkbrauwen en ogen. Er is zelfs lipsynchronisatie, al is die niet perfect.

      

Ook het geluid is goed verzorgd.
De achtergrondmuziek is nergens opdringerig aanwezig. Het is een rustige, ietwat sombere aanvulling op het verhaal en het tijdperk en stoort niet als je op je gemak de omgeving doorzoekt of intensief met een puzzel bezig bent.
De achtergrondgeluiden zijn overal, waar nodig, aanwezig. Of dit nu voetstappen zijn of het omdraaien van een sleutel, het is duidelijk herkenbaar. Het enige dat ik miste zijn algemene achtergrondgeluiden op straat.
Het stemacteren is gewoon professioneel goed. Duidelijk verstaanbaar, met het juiste accent en overtuigend in hun rol, leven de acteurs zich in.

      

Concluderend kan gezegd worden dat dit zesde deel in de Sherlock Holmes serie zorgt voor lange en aangename speeluren voor zowel gevorderde als amateurspeurders. De casual puzzels zijn uitstekend in het verhaal ingepast en zorgen voor afwisseling van de denkpuzzels. Voeg daarbij de mooie grafische beelden, waarin je vrij kunt rondlopen en het goede stemacteren en je krijgt een echte aanrader.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de Sherlock Holmes serie:
Sherlock Holmes 1: The Mystery of the Mummy
Sherlock Holmes 2: The Secret of the Silver Earring
Sherlock Holmes 3: The Awakened
Sherlock Holmes 4: Versus Arsène Lupin (Sherlock Holmes: Nemesis)
Sherlock Holmes 5: Versus Jack the Ripper
Sherlock Holmes 7: Crimes and Punishments
Sherlock Holmes 8: The Devil's Daughter