S P E L - I N F O

         

HEAVEN'S VAULT


Uitgever: Inkle Ltd / 2019
Ontwerper: Inkle Ltd

Platform: PC, PS4.

Systeemeisen:
--- Windows 7 of later - Processor: SSE2 instruction set support - Geheugen: 4 GB RAM - Grafische kaart: Nvidia Geforce GTX 660 of AMD Radeon HD 7850, 2+ Gb vram - DirectX 10 - 5 GB beschikbare opslagruimte.
Aanvullende opmerking: Niet aanbevolen voor Intel HD GPU's.

Categorie:
Science fiction, ruimtereizen, oude taal ontcijferen, zoektocht, handgetekende 2D beelden, realtime 3D, 3de persoon, muis/toetsenbordbesturing.

Beschrijving:
Aliya Elasra is een archeologe die de buitengebieden in de Nebula onderzoekt.
Wanneer een roboticus van de University van Iox vermist raakt in de Nebula, wordt Aliya gevraagd naspeuringen te verrichten. Een broche, die de wetenschapper heeft achtergelaten en waar vreemde inscripties op staan is haar enige aanknopingspunt.
Samen met de robot Six volgt ze het spoor van de vermiste wetenschapper in een grote open wereld van snelstromende ruimte-rivieren van ijzig gas en bewoonde en onbewoonde planeten met oeroude ruïnus en hun eigen ecologie.

      

Je zeilt in een soort ruimte-zeilschip met inklapbare zeilen en het vergt enige handigheid om niet de juiste afslag te missen. Dat wil zeggen, als je al weet waar je naar toe gaat. Zeker in het begin is het een kwestie van zeilen tot je misschien een interessante rotspunt of iets dergelijks vindt, waar je kunt landen.
De bewoners van Heaven's Vault gebruiken techniek die ze niet zelf ontwikkeld hebben en die ze graag zouden willen begrijpen. Zelfs robot Six is een apparaat dat ze weliswaar konden activeren nadat hij ergens in een muur ontdekt werd, maar hoe hij precies werkt is nog onduidelijk. Six is toegevoegd aan Aliya's missie, omdat hij het zeilschip kan besturen en omdat hij de gevonden artifacten kan dateren.

      

De Nebula is uitgestrekt en slechts hier en daar zijn er kleine bewoonde werelden waar Aliya met de bewoners kan praten. De mensen die Aliya ontmoet hebben hun eigen geschiedenis, herinneringen en wantrouwen ten opzichte van Aliya en de academie, waar ze voor staat. Dit is een van de sterke punten in het spel. Je probeert je in te leven in Aliya als persoon, volgt het verhaal zoals het zich voordoet en kiest dan uit veel dialoogregels degene die volgens jou het beste bij de situatie en haar persoonlijkheid past. Haar houding ten opzichte van de mensen die ze ontmoet en de vragen die ze stelt zijn van belang, ze bepalen hoe de mensen reageren en of ze Aliya verder willen helpen. En een kwaad woord kun je niet meer ongedaan maken.

Er zijn geen gesproken teksten in het spel, op een enkel beschouwende gedachte van Aliya na. Dat werkt uitstekend, omdat je zo de tijd krijgt de dialogen rustig te lezen en je keuze te maken. Een behoorlijke kennis van het Engels is daarbij wel van belang. Er zijn namelijk heel erg veel dialogen en de subtiele verschillen in toon en bedoeling, moet je kunnen begrijpen om een juiste keuzes te maken.

      

Soms is het mogelijk om informatie van mensen te krijgen in ruil voor bijzondere voorwerpen die je vindt, maar of die informatie nuttig is bij je onderzoek, valt nog maar af te wachten. Ook hier heb je de keuze wel of niet afstand te doen van je vondsten en ook dit kan niet ongedaan worden gemaakt. Het spel saved namelijk als je het verlaat.
Er is wel een soort tijdlijn te bekijken, waarin je kunt aflezen wat en hoe je iets inmiddels gedaan hebt.
Voor mensen die moeite hebben met navigeren of het ondanks de mooie begeleidende muziek niet zo leuk vinden, is de mogelijkheid toegevoegd om de besturing naar plaatsen waar je reeds geweest bent, over te dragen aan robot Six.

      

Het meest aantrekkelijke, interessante en ook de hoofdzaak in het spel, is je rol als archeologe.
Op de broche die Aliya kreeg, staan vreemde hiërogliefen. En overal waar je komt en goed om je heen kijkt, vind je voorwerpen als glasscherven, potten, beelden, dolken, boeken en zelfs electronische apparaten met dezelfde soort vreemde onleesbare inscripties.
Je taak is het dan ook om een poging te wagen dat vreemde schrift in die hele oude taal te ontcijferen en zo de geschiedenis en geheimen uit een lang vervlogen verleden te ontdekken. Naast natuurlijk de aanwijzingen die je op die manier krijgt over het lot van de gezochte wetenschapper.
Een taak die niet makkelijk is en die steunt op je vermogen om je in te leven en je kennis te combineren met intuïtie.

      

Je begint met een enkele woord op de broche, waarvan je de betekenis moet raden. Je krijgt daarbij een aantal opties waaruit je kunt kiezen. Handig is om een andere wetenschapper op de academie te raadplegen over de leeftijd en het soort juweel en waarvoor het mogelijk gebruikt werd. Op een dure broche, zal ongetwijfeld niet zoiets banaals als "klei" staan.
Je vertaling wordt onthouden en toegevoegd aan je vocabulaire. Als je dan een volgende inscriptie wilt vertalen, is je keuzemogelijkheid groter. De vertaling is echter niet zomaar een simpele puzzel, waar je tekens in letters veranderd. De makers (Inkle) hebben alle moeite gedaan om het realistisch te houden. Een mogelijke betekenis van een woord in een zin is ook afhankelijk van de context en de plek waar je hem vond en er zijn nuanceverschillen. Je kunt uiteraard fouten maken, die je ontdekt als een complete zin totale onzin blijkt. Het is een leerproces. Op je tijdlijn kun je een andere vertaling heroverwegen.

      

Aan het einde van het realistisch aandoende non-linaire spel, dat ruim 25 uur in beslag neemt, heb je heel sterk het gevoel dat je echt nog niet alle geheimen van de Nebula en het Oude Volk ontsluierd hebt. En dit is ook precies de bedoeling. Als een heuse archeologe krijg je de drang om verder te speuren en meer te ontdekken. En natuurlijk andere beslissingen te nemen dan voorheen. Bij herspelen van het spel krijg je, wel zo realistisch en stimulerend, de optie om je opgedane kennis van de oude taal te behouden.

Voor mensen die zonder haast en nieuwsgierig en beschouwend in een nieuwe, vreemde, oude cultuur willen duiken is dit grote, herspeelbare spel dan ook een echte aanrader!

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.