S P E L - I N F O

         

DETECTIVE HAYSEED: Hollywood


Uitgever: Mamor Games / 2016
Ontwerper: Zima Software

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows 98/2000/XP/7/8/10 - Processor Intel Pentium4 1.0 GHz of compatible - 512 MB RAM - Videokaart met 64 MB RAM - 2 GB HD ruimte - DirectX 9.0c compatible geluidskaart.

Categorie:
Humoristische detective, Hollywood parodie, 2 en 2.5 D cartoon beelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving en review:
De enige lijst met Oscarwinnaars is gestolen. Detective Hayseed moet die terug vinden en een ramp zien te voorkomen, die op de dag van de Oscaruitreiking zal plaatsvinden. De diefstal vindt zijn oorsprong in een vete tussen twee families, die eeuwen geleden ontstaan is: de Carrio's en de familie Dionyssius.
In het spel komen verschillende werkelijk bestaande filmsterren voor, die dan wel een andere naam hebben, maar duidelijk te herkennen zijn. Zij hebben geen belangrijke rol in het verhaal.

      

Het verhaal bestaat uit verschillende scènes van losse onderzoekjes: kleine adventures op zich. Je moet elke scène uitspelen om toegang te krijgen tot de volgende scène. Je kunt dus geen voorwerpen vergeten en hoeft ook niet terug naar vorige plaatsen om de scène waarin je beland bent, uit te kunnen spelen. Je kunt niet doodgaan en ook niet komen vast te zitten. Als je vast lijkt te zitten, komt dat omdat je bepaalde voorwerpen nog niet hebt gevonden of nog niet met de juiste personen hebt gesproken om voldoende informatie te krijgen voor de voortgang. Als hulpmiddel is in de inventaris is te vinden welke opdrachten je nog moet uitvoeren om de scène uit te spelen.

De puzzels zijn niet moeilijk. Het zijn voornamelijk inventaris- en dialoogpuzzels, met af en toe andersoortige puzzels erbij zoals een verbinding aanleggen, een code vinden, een schaakpuzzel oplossen, een beeldje in elkaar zetten, enzovoort. Als je alle nodige gesprekken hebt gevoerd of de juiste voorwerpen hebt gevonden, geeft de cursor bovendien aan wat je met die voorwerpen moet doen op die plek.
Het spel heeft een autosave en het starten van een nieuw spel krijg je een korte instructie hoe je de verschillende acties kunt uitvoeren met de cursor en in de inventaris.

      

De afbeeldingen zijn duidelijk getekend in zichtbare, niet te felle, kleuren en voorwerpen zijn goed te vinden; de spatiebalk is daarvoor niet nodig. Geen speurtochten dus op donkere plaatsen. Vooral de dieren die soms een rol spelen, zijn bijzonder leuk getekend, iets gedetailleerder dan de menselijke figuren. Het aapje van Johnny Dredd (Depp) kijkt heel angstig uit zijn oogjes als hij troost bij Dredd zoekt en kan prachtig met zijn speelgoed spelen, terwijl hij over de grond heen buitelt. De tekeningen zijn handgemaakt.

Hayseed heeft geen opmerkelijke karaktertrekken, hij kan wel leuk lachen als hij iets doet wat niet helemaal in de haak is. Hij neemt zich bijvoorbeeld wel voor niets meer te stelen, maar kan zich daar uiteraard niet aan houden. Hij ergert zich er regelmatig aan dat hij altijd iets terug moet doen, als hij om een gunst vraagt; hij schiet meedogenloos zijn teddy beer neer en realiseert zich eventjes dat hij zijn zoon meer aandacht moet geven, maar dat zijn korte momenten. Uitgediept wordt zijn karakter niet. De dames in het spel kunnen prachtig huilen, pruilen of boos zijn.

      

De oorsprong van de familievete is getekend in een andere tekenstijl, als schetsen voor tekeningen, niet in cartoonstijl en in grijs-bruine potloodkleuren.
De animaties zijn goed gedaan: de personen lopen en bewegen op een natuurlijke manier. Soms zijn voorwerpen die gegeven worden duidelijk in de handjes te zien, andere keren is alleen de bewegende hand te zien.
In het voorfilmpje, waarin het probleem wordt uitgelegd en waarin je Hayseeds opdracht te horen krijgt, worden de plaatjes slecht weergegeven: lijnen sluiten niet op elkaar aan en beelden verschuiven. Dat is ook het geval bij het filmpje aan het eind. Bovendien zijn hierin de teksten niet leesbaar. Die schieten veel te snel achter elkaar voorbij.(Gespeeld in Windows 10.) Met het geluid in deze twee stukken is echter niets aan de hand, zodat de twee filmpjes toch goed te volgen zijn.

      

Er zijn stemacteurs ingezet, elk figuurtje spreekt en er is ondertiteling. Op de achtergrond van elke scène is muziek te horen, die niet overheersend is en je hoort achtergrondgeluiden als een blaffende hond, het bubbelen van een aquarium, het knippen van een heg, voetstappen en dergelijke.
Als je even niets doet met de muis, zucht en geeuwt Hayseed uit verveling. Dit geluid kan wel eens irriteren: Hayseed verveelt zich snel en het volume is dan hoger dan dat van andere geluiden.

Het stoort dat er in de teksten wat slordigheden zitten. De naam Dionyssius wordt soms verkeerd geschreven en de koelkast (fridge) wordt geschreven als firidge, een batterij als batery en ook battery. De beste vertaling voor een plug in het Engels is "plug" en niet "jack", waar het spel voor kiest. Zima Software staat in Praag, iets meer aandacht voor de vertaling in het Engels en de spelling zou welkom zijn.

      

Al met al is Detective Hayseed een aardig spel waarin de puzzels voor een niet ervaren speler goed op te lossen zijn, terwijl de ervaren speler, die al door heeft wat de volgende stap moet zijn, af en toe opgehouden wordt door tussenstappen die gezet moeten worden. Het oplossen van die puzzels en het achterhalen van het hele verhaal is echter ook voor de ervaren speler leuk om te doen. Het verhaal zit namelijk logisch in elkaar. Er zijn geen losse eindjes als je alle scènes hebt uitgespeeld.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.