S P E L - I N F O

         

HAVEN MOON


Uitgever: François Roussel / 2016
Ontwerper: François Roussel

Platform: PC, Mac, Linux.

Systeemeisen:
--- Windows 7 - Processor: Intel core i5 - 4 GB RAM - Grafische kaart: Intel HD 4000 - 1500 MB HD ruimte.
--- MAC OS X 10.8.
--- Linux Ubuntu 12.04.

Categorie:
Mystachtig, geïnspireerd door Jules Verne, machines, eilanden, fotorealistisch realtime 3D, 1ste persoon, point & click.
N.B.: Optioneel toetsenbordbesturing

Walkthrough: klik hier voor Hans' Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving en review:
Bij aanvang van het spel word je geteleporteerd naar Haven Moon, een verzameling eilandjes, die verlaten lijken. Je vindt een brief van een wetenschapper, waarin gesproken wordt over een 'schat', die je uiteraard wel wilt zoeken. Maar je eerste taak is het om de energie te herstellen op het eiland waar je arriveert, zodat je de shuttle naar een ander eiland kunt nemen. Daar wachten nog meer interessant uitziende machines, die je graag weer aan de gang wilt krijgen. Al was het alleen al om uit te vinden hoe je met zo'n teleporter weer naar 'huis' kunt gaan.
Waarom je daar bent en wie die machines bouwde, blijft jammer genoeg onduidelijk in het verhaal.

      

De bediening van het spel is lekker eenvoudig gehouden. Je loopt, activeert en raapt dingen op met je muiscursor. Mocht je toch liever je toetsenbord gebruiken, dan is dat in het menu te regelen.
De puzzels zijn met een beetje logisch denkwerk goed te doen en volkomen natuurlijk aan de omgeving aangepast. Bovendien krijg je subtiele hints door de omgeving goed te bekijken en in de documenten van een wetenschapper, die hij hier en daar op een bureau en dergelijkeachterliet. Geen rare deuren die openen als je een schuifpuzzel oplost, maar wel een transportmiddel dat energie krijgt van een waterrad. Je zet schakelaars om, trekt aan hendels en beweegt zelfs brugdelen om alles aan de gang te krijgen en je doel te bereiken. Er is gelukkig geen hotspottoets, zodat je echt het gevoel krijgt zelf op onderzoek uit te zijn.

      

Dat zelf onderzoeken van de omgeving is een genot. Grafisch ziet het spel er geweldig uit. Prachtige realistische achtergronden, waarin je in 3D kunt rondwandelen. Zelfs de Myst-achtige machinerie ziet eruit alsof het zomaar echt zou kunnen bestaan. Je krijgt de neiging om overal waar je komt rustig rond te kijken en te genieten, zonder op zoek te zijn naar puzzels. Een groep eilanden, waarop zo te zien slechts een enkel persoon eerder verbleef.
Het spel vraagt niet teveel van een moderne machine, maar mocht je desondanks problemen hebben met de overgangen, dan kan er een 'light' versie gespeeld worden, die niets afdoet aan de kwaliteit van de beelden op zich.
Er is ook ruim voldoende details in de voorwerpen, zonder dat het overdadig of juist kaal aandoet. De boeken in de bieb kun je niet inkijken en echt persoonlijke voorwerpen van degene voor jou, zijn er ook niet, zodat de wetenschapper als persoon en de cultuur waaruit hij komt, anoniem blijven.

      

De achtergrondmuziek is zonder meer prachtig en sfeervol en passend bij de ietwat mysterieuze verlatenheid op de eilanden.
Ook de achtergrondgeluiden van de zee en de wind zijn mooi ingepast. Ook hoor je het kraken van werkende machines, sluiten van deuren of zoemen van je transportmiddel of electriciteitsdraden, als je de boel geactiveerd hebt. Het enige wat je niet hoort zijn je eigen voetstappen. Voor de rest is het allemaal zoals je verwacht.
Er zijn geen gesproken stemmen in dit spel en dat is wel logisch. Je gaat niet in je eentje hardop commentaar leveren op hendels en apparaten of de wijde, deinende oceaan.

      

Samengevat heeft Haven Moon een realistische aandoende Mystachtige omgeving met perfect aangepaste puzzels en prima eenvoudige bediening. Jammer dat er weinig achtergrondverhaal is. Maar de uitstekende muziek past prima bij de sfeer van de verlaten eilanden, zodat je graag een vrije zondag hier rondwandelt.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.