S P E L - I N F O

         

HARVESTER OF DREAMS, episode 1


Uitgever: Christian Waadt / 2019
Ontwerper: Christian Waadt

Platform: PC, Mac, Linux.

Systeemeisen:
--- Windows XP SP2/Vista/7/8/10 - Processor: 2.4 GHz SSE - 4 GB RAM - Grafische kaart: ShaderModel 3.0 - DirectX 9.0 - 2 GB beschikbare opslagruimte.
--- MAC OS X 10.8 - Processor: 2.4 GHz SSE - 4 GB RAM - Grafische kaart: ShaderModel 3.0 - 2 GB beschikbare opslagruimte.
--- LINUX Ubuntu 12.04, SteamOS - Processor: 2.4 GHz SSE - 4 GB RAM - Grafische kaart: ShaderModel 3.0 - 2 GB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Science fiction, steampunk luchtschip, geïllustreerd realistische beelden, realtime 3D, 1ste persoon, muis- en toetsenbordbesturing of gamepad.

Walkthrough: klik hier voor Hans' Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review door Hans:
Je zit hoog boven de grond in een luxe cyberpunk-achtig luchtschip, futuristisch en tegelijk ouderwets aandoend. Je zit gevangen tussen twee werelden: droom en realiteit en lijkt alleen te zijn op het schip. Het is allemaal nogal verontrustend, als je de man in de intro hoort vertellen (Engels ondertiteld) dat hij dezelfde nacht steeds weer beleeft. Het duidelijk dat je niet anders kunt dan door het schip te dwalen en uit te zoeken wat er aan de hand is en hoe je hieraan kunt ontsnappen.
Zelfs als het uiteindelijk lukt om het schip te verlaten, wordt het allemaal niet beter. Welke onaangename verrassing staat je in deze verwarrende wereld nog te wachten?
In deze eerste episode van het spel wordt het in ieder geval niet helemaal duidelijk.

      

Je gaat op ontdekkingstocht, iets anders kun je immers niet. Al gauw komt er een aanwijzing in beeld wat je te doen staat. Interactie met bijvoorbeeld een deur wordt duidelijk aangegeven doordat de cursor (een nadrukkelijk oplichtende cirkel) van vorm verandert en de man commentaar geeft. Je zoekt voorwerpen om deuren mee te repareren en te openen en doorzoekt de volgende uniek ingerichte ruimte.
Hoewel je in elke ruimte bewegingsvrijheid hebt is het spel nogal lineair, wat niet wil zeggen dat alle puzzels daardoor makkelijk zijn. Er ook moeilijker puzzels, zoals een speelautomaat. Je hebt de neiging om deze puzzel als een minigame te beschouwen (wat het ook is), maar de beloning voor het voltooien van het spelletje heb je wel degelijk nodig om verder te komen. Uiteindelijk blijkt het na enig oefenen gelukkig niet té moeilijk te zijn. Een tweede voorbeeld is het manipuleren van een grote machine om uiteindelijk een bijl te bemachtigen.
Je kunt bij de pogingen en ook elders in het spel dood gaan, maar dan ga je een volgende nacht (droom) gewoon verder en wat je eenmaal verzameld hebt blijft in je bezit in een overzichtelijke inventaris.
Zelf je spel opslaan kan op elk moment, maar er is slechts één opslagpositie.

      

Aan boord van het luchtschip ziet alles er heel Myst-achtig uit, kleurrijk en zeer gedetailleerd. Machines die futuristisch uitzien, apparaten die juist nostalgisch aandoen. Je ziet voorin de cockpit de wolken voorbij schieten en hoort de wind gieren.
Mooi is dat elke ruimte die je betreedt een eigen sfeer ademt. Lichtweerkaatsing in glanzende oppervlakken komt heel natuurlijk over. Ook zijn er kleine animaties die het spel levendig houden. Toch zijn er in het spel ook allerlei mogelijke bedieningsorganen waar je niets mee kunt, zoals hendels en knoppen. Veel deuren blijven echter gesloten en laden zitten onwrikbaar vast.
Dat is wel jammer, want alles om je heen vraagt erom bekeken en gebruikt te worden. Niet alles is mysterieus of dromerig. Zo vraag je je in de badkamer af of dat nu bloed is of rode verf en wat dat te betekenen heeft. Wordt het ooit duidelijk? Als je niet te snel weer wegloopt en eerder de grammofoon aanzette, staat je wel een aardige verrassing te wachten!

Als je eenmaal het luchtschip hebt weten te verlaten, lijkt het wel of je in een heel ander spel terecht bent gekomen. De omgeving en de sfeer veranderen van steampunk in scifi.
Je krijgt zelfs een wapen ter beschikking waarmee automatisch schietende apparaten die jou onder vuur nemen zijn uit te schakelen. Deze toevoeging was onnodig en doen afbreuk aan de droomsfeer in het schip. En geleidelijk aan begint het te dagen wat er met je aan de hand is.

      

Je komt niemand tegen in het spel, maar er beweegt wel van alles en dat gaat gepaard met bijbehorende geluiden. Een ouderwetse grammofoon zorgt daarvoor als je niet te ongeduldig bent. Je hoort machines die ronken, deuren die hoorbaar open en dicht gaan, drank die klotst als je die opdrinkt. Je voetstappen zijn duidelijk hoorbaar en aangepast aan de ondergrond.
Ook het stemacteren in het spel is overtuigend goed gedaan. Je hoort regelmatig de stem van een onbekende, een vrouw. Ze klinkt zakelijk en onverschillig voor jouw gevoelens. De man klinkt vaak berustend sarcastisch als hij in zichzelf praat over de voorwerpen die hij aanraakt of algemeen over zijn herhalende nachten en zelfs dreigend tegen de vrouw, al hoor je daar de angstige ondertoon.

      

Samenvattend is de eerste episode van Harvester of Dreams heel onderhoudend, met originele, mooi vormgegeven omgevingen, prima geluid en stemacteren en enkele goede puzzels. Een compliment aan de maker die dat in zijn eentje heeft ontwikkeld!

Eerst uitproberen?    Download de demo, op Steam.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.