S P E L - I N F O

         

THE GRIM ENDING


Uitgever: SINJEN Studios / 2021
Ontwerper: Astroknight Games

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows Vista/7 - Processor: 2.5 GHz (Single Core) of 2GHz (Dual Core) - 2 GB RAM - Grafische kaart: OpenGL 2.0 compatible met 512 MB RAM (Shared Memory niet aanbevolen) - DirectX 9.0c - 1 GB beschikbare opslagruimte - Geluidskaart: DirectX compatible.

Categorie:
Duistere fantasie, humor, klassiek handgetekend 2D en 2.5D pixelbeeld, meerdere eindes, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving:
Het pad naar het paradijs begint in de hel, staat ergens geschreven. En misschien is dat wel waar.
Je speelt als slaaf 21 oftewel Grimmy, die zich na zijn dood in een vreemde tussenwereld bevindt.
Hier krijgt hij een baan als fotograaf en heeft hij de taak te voldoen aan het absurde verlangen van zijn baas om polaroidplaatjes van levende dingen zoals planten, maar ook beestjes, te verzamelen.
Grimmy ontdekt al snel dat alles wat hij fotografeert, vernietigd wordt. Wat is hier de bedoeling van? En is hij bereid tot het einde daarmee door te gaan?
In ieder geval zijn er twee mogelijke eindes aan je avontuur, afhankelijk van de (morele) beslissing die je neemt als de duivel je een voorstel doet.

      


Er zijn niet zo heel veel verschillende locaties te bezoeken, maar ze zijn in een herkenbare minimalistsche pixelstijl getekend. Voornamelijk grijstinten en net genoeg details om te herkennen waar je bent en wat je eventueel kunt doen. De duivel is uiteraard opvallend rood is, maar hoofdpersoon Grimmy is op een doodse manier simpel en grauw, zoals alles in deze dode wereld lijkt te moeten zijn.

Om de speler niet te laten pixelhunten, zijn de voorwerpen die je moet manipuleren, zoals een stok op de rand van een gat, gekleurd en vallen ze onmiddellijk op. Ook de dingen die je moet fotograferen cq vernietigen zijn overduidelijk herkenbaar. Wel moet je er uiteraard in de diverse locaties naar zoeken. En omdat er regelmatig iets in de omgeving verandert, blijft het noodzakelijk bekende plekken opnieuw te bezoeken. De wereld lijkt hierdoor groter dan hij in feite is.

      


Dit avontuur is in een klassieke stijl vormgegeven, met commando's als 'geef, pak of kijk' op aanklikbare knoppen en ook de kleine pictogrammen in de inventaris zijn duidelijk herkenbaar en via makkelijk aanklikken te gebruiken. Dit nodigt natuurlijk onmiddellijk uit om alle commando's en alle voorwerpen op alles in de omgeving te proberen, ook al weet je dat het niet nodig is om verder te komen in het spel. Het lokt meestal een grappig commentaar van Grimmy uit. Maar ook de duivel laat zich horen als je onnodig probeert met een stok op zijn bureau te slaan.

De droge humor in de dialogen is een sterk punt in dit korte, ongeveer anderhalf uur durende avontuur. Nonchalante geuite opmerkingen als Het is maar een 'stone' en hij 'rollt' niet of Zou dit dezelfde wolk zijn die ik eerder zag? als er in de hele wereld maar één wolk te zien is, lokken menige keer een glimlach uit en de wens om meer te spelen met voorwerpen in de omgeving.
De (weinige) stemmen passen ook prima bij de personages. Grimmy heeft een rauw vervormde, ietwat holle stem, die op een grappige manier doods klinkt. En je kunt horen dat met name de stemacteur van duivel veel plezier had in zijn teksten, hij gromt vol overtuiging.
De muziek is prima gekozen en past uitstekend bij het moment en de sfeer. Luister als Grimmy de zeis gebruikt heeft!

      


Samengevat is The Grim Ending een niet al te moeilijk, humoristisch avontuur, dat best wat langer had mogen duren. Ondanks het bewuste simplisme in beeld en puzzels, zit er een diepere laag in, die je aan het denken zet over de waarde van levende dingen die zomaar kunnen verdwijnen.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.