S P E L - I N F O

         

GRIM FANDANGO


Uitgever: Lucas Arts / 1998 - Double Fine Productions / 2015
Ontwerper: Lucas Arts, Double Fine Productions

Platform: 1998: PC
2015: PC, Mac, Linux, Playstation 4, Vita.

Systeemeisen:
--- 1998 versie: Windows 95/98- CPU Intel Pentium 133 MHz - 32 MB RAM - 30 MB opslagruimte - 2 MB PCI videokaart - 4 MB AGP/PCI 3D grafische accelerator - DirectX 6.

--- 2015 versie: Windows Vista/7/8 - Processor Intel Core 2 Duo 2.4 GHz/AMD Athlon X2 2.8 GHz of beter - 4 GB RAM - ATI Radeon HD 4650/NVIDIA GeForce GT 220/Intel HD 4000 Graphics of gelijkwaardige videokaart - 6 GB opslagruimte - Windows Compatible geluidskaart - GPU met OpenGL 3.3 of hoger.
--- MAC OS X Mavericks of later.
--- LINUX Ubuntu 14.04 LTS met volledige update.

Categorie:
Bovennatuurlijk noir-mysterie, dodenrijk, gestileerde beelden, realtime 3D, 3de persoon, muis- en toetsenbordbesturing.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Manny Calavera werkt als reisagent in het land van de doden. Hij is zelf ook dood en zijn taak is het om de nieuw aangekomen zielen een reis te bieden naar de eeuwige rust. Een kort luxereisje als je een schone ziel hebt en een veel langere goedkope reis als je tijdens je leven een boef was. Met dit baantje, stijlvol verkleed als de welbekende man met de zeis, probeert Manny zijn eigen vier jaar durende reisje naar de onderwereld te verdienen.
Maar de laatste tijd heeft Manny het gevoel dat er iets mis is. Hij krijgt de laatste tijd alleen maar zielen die oncomfortabel te voet op reis gaan met een wandelstok, terwijl zijn collega Domino alle luxe reisjes mag verzorgen en dus veel meer commissie krijgt. Als Manny niet snel ook een luxereisje kan verkopen, raakt hij zijn baantje nog kwijt.

      

Grim Fandango is een klassiek adventurespel met memorabele karakters in een originele plot. Voeg daarbij het 'gebruik je hersens maar' hintloze puzzelsysteem en je begrijpt waarom daar niets aan veranderd is in de remake versie.
Een nieuwe generatie spelers kan nu zelf ontdekken waarom Grim Fandango hoog op de hitlijsten stond. Want ook in deze tijd heeft het qua speelplezier niet ingeboet.

Manny komt in 'gewone' en absurde situaties terecht en de meeste van zijn problemen kun je met een beetje logisch 'buiten het boekje denken' wel oplossen. Niet altijd even gemakkelijk als je gewend bent te steunen op hintknoppen en automatische puzzeloplossers, maar wel veel bevredigender als het je lukt.

      

Nadenken en langer in een scène blijven is overigens geen straf. De achtergronden zijn, zeker voor de tijd waaruit het spel stamt, sfeervol en gedetailleerd. Hoewel het verhaal zich afspeelt in een fantasiewereld, lijken de omgevingen overtuigend realistisch, zeker nu alles in de 2015 editie opnieuw ingekleurd is en geschikt is voor een hogere resolutie. Dat ziet je met name aan de stuctuur van de kleding. Ook de belichting is prima gedaan. Het is dan ook jammer te moeten zien dat de tussenscènes niet echt opgepoetst zijn en hier en daar zelfs pixelig.

      

In de remastered editie is de oude soundtrack vervangen door geluid dat volledig gebruik maakt van de modernere mogelijkheden van een PC. Hij is geheel opgenomen met een live orkest en dat klinkt beslist voller en aangenamer.
Aan de kwaliteit van de stemmen is ook geen concessie gedaan. Professionele stemacteurs met plezier in hun werk leven zich overtuigend in de diverse karakters in. Dankzij de geweldige dialogen, die onveranderd zijn gebleven, lijkt me dat ook niet al te moeilijk. Humor doseren is een vak en de tekstschrijvers van LucasArts waren daarin ongeevenaard.

      

Samengevat is Grim Fandango een geweldig voorbeeld van hoe een ware adventure behoort te zijn: speelplezier met unieke karakters in een goed plot en puzzels die iets van je eisen. De remastered versie geeft ook een nieuwe generatie de kans te zien hoe het kán zijn.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.