S P E L - I N F O

         


  GOIN' DOWNTOWNUitgever: The Games Company/2008 - Kalypso Media/2011
Ontwerper: Silver Style Entertainment
Systeemeisen: Windows XP/Vista/7 - Pentium 4, 2GHz - 1GB RAM - 128MB DirectX9.0c compatible videokaart - DirectX9.0c compatible geluidskaart - 4GB HD ruimte

Soort adventure: detective, toekomst, 3de persoon perspectief, point & click.

Extra info: Het spel is verkrijgbaar met Duitse stemmen en Duitse of Engelse ondertiteling.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige speloplossing.

Beschrijving:
In een toekomstig New York van 2072, zit politieagent Jake op zijn bed. Hij lijkt niet in staat uit de apathie na de dood van zijn vrouw te komen. Dan vindt hij een jonge vrouw ineengezakt en verward op het trottoir. Hij neemt haar mee naar zijn appartement om bij te komen. En dit is het begin van een avontuur waarin Jake eindelijk tot actie overgaat en de verdwijningen van een aantal prostituees tot op de bodem uitzoekt.

Het verhaal is sterk en overtuigend en de karakters van Jake en zijn collega's en de mensen waarmee hij te maken krijgt, onderstrepen het volledig.
De puzzels, hoewel weinig en niet moeilijk, sluiten daar naadloos op aan. Het spel is dan ook heel geschikt voor beginners in het genre. Jake onderzoekt, is niet bang net iets buiten de regels te opereren als hij geen medewerking krijgt en inventief vasthoudend, zoals verwacht van een oprecht politieman. En hij denkt hardop, zodat je voldoende hints krijgt.
Er zitten twee "vecht"scenes in het spel, die je kunt winnen, door je tegenstanders met de juiste conversatie van hun stuk te brengen. De rest gaat vanzelf. Verder is Jake bezig met ondervragen en voorwerpen zoeken en gebruiken die hem uit benarde posities of in zijn onderzoek kunnen helpen.

      

Grafisch ziet het spel er goed uit. Het geheel oogt als een tot leven gekomen stripboek, in positieve zin. Je kunt er in het menu zelfs voor kiezen om de ontertiteling als teksballonnetjes in beeld te hebben.
De karakters waarmee je te maken krijgt, zijn allemaal duidelijk herkenbare individuen. De omstanders en voorbijgangers zijn vage menselijke figuren.

Het stemacteren is prima gedaan. Jake's donkere, stoere stem is overtuigend, net als de licht bezorgde toon van zijn chef en de ietwat hysterische ondertoon van de neurotische IT-specialist.