S P E L - I N F O

         

GIRL WITH A HEART OF


Uitgever: Bent Spoon Games / 2011
Ontwerper: Bent Spoon Games

Platform: PC, Mac, Android, iOS.

Systeemeisen:
--- Windows XP - CPU: 2 GHz - 2 GB RAM - DirectX 9.0c videokaart - 1.3 GB opslagruimte.
--- MAC OS X 10.4 - CPU: 2 GHz - 2 GB RAM - DirectX 9.0c videokaart - 1.3 GB opslagruimte.

Categorie:
Interactief boek, science fiction fantasie, handgetekende 2D beelden, meerdere eindes, actie scènes, 3de persoon, muis- of toetsenbordbesturing.

Beschrijving en review:
Raven woont in de ondergrondse wereld Underfoot, waar de duisternis de bron van leven is. De stad wordt echter aangevallen door de Legers van het Licht. Raven, jong als ze is met haar 11 jaar, wordt dankzij haar kunstmatige hart, uitverkoren om magie te leren en een sleutelrol te spelen in het redden van haar wereld. De beslissingen die ze neemt zullen vergaande consequenties hebben.

      

Dit korte spel is geen traditionele adventure, in de zin van het zoeken naar voorwerpen waarmee je problemen kunt oplossen. En ondanks de sporadische, zeer simpele vecht-actie (knop vasthouden), is het ook geen RPG, waarin je kracht of geld verzameld en gevechten met vijanden aangaat.
Wat je wel doet, is heel veel praten met personen die je tegenkomt of opzoekt. Je kunt echter niet alle gespreksopties uitproberen om zo de informatie te krijgen die je zoekt. In dit spel is het van belang dat je beslissingen neemt, zoals die ook in je dagelijks leven voorkomen. Het verhaal stemt tot nadenken en Raven gaat om met realistische problemen, ondanks de onrealistische leefomgeving waarin ze rondloopt. Wat zeg ik wel en wat niet en tegen wie? Is het soms verstandiger te liegen of weg te lopen van een conflict? Moet ik mijn eigen hart volgen of alleen doen wat me gezegd wordt?
Het spel, dat ik liever een interactief boek zou willen noemen, is dan ook niet lineair en kan vaker gespeeld worden om een andere uitkomst te krijgen.

      

De grafische achtergronden zijn allemaal handgetekend in een eigen onmiskenbare stijl. Ondanks de sombere omgeving van het diepste geddelte van de ondergrondse stad, is er in de hoger regionen voldoende kleur om het levendig te houden.
De animaties van de lopende Rachel zijn soepel en natuurlijk.
Als je met iemand praat, verschijnt het portret van dat karakter groot in beeld, vergezeld van de dialoog opties. De dialogen zijn goed geschreven, al 'praat' Raven soms wat oud voor haar leeftijd.
Er zijn geen gesproken stemmen, wat eigenlijk ook prima bij een boek past.
De achtergrondmuziek is goed gekozen en aangenaam om naar te luisteren. Hij leidt niet af van het verhaal en onderstreept de sfeer van de wereld zoals een wijze 11-jarige die ervaart.

      

Het spel is niet echt een spél en ook geen avontuur met puzzels.
Maar voor mensen die graag lezen, is het verhaal zeker interessant genoeg om er een paar uurtjes aan te besteden, vooral als je zelf invloed hebt op het verloop en de uitkomst ervan.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.