S P E L - I N F O

         

THE FROSTRUNE


Uitgever: Snow Cannon Games / 2017
Ontwerper: Grimnir

Platform: PC, MAC, iOS, Android, Windows Phone.

Systeemeisen:
--- Windows 7/10 - Processor van 2007 of nieuwer - 2048 MB RAM - Grafische kaart van 2007 of nieuwer - DirectX 9.0 - 2 GB HD ruimte.
--- MAC OS: 10.6.

Categorie:
Mysterie, Viking mythe en legende, verlaten eiland, Noorwegen, handgeschilderd, oud-Noors gesproken, 1ste persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Hans' Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Na een schipbreuk in een zomerstorm in de 10de eeuw na Christus, spoelt de 13-jarige Liv aan op het strand van een ogenschijnlijk verlaten eiland.
Liv gaat op onderzoek uit en ontdekt vlakbij het strand een recent verlaten dorp, waar de inwoners in grote haast vertrokken zijn. Het dorp is omgeven door een donker dicht woud met vergeten runestenen en begraafplaatsen en al snel merkt Liv dat ze niet echt alleen is. Er waart een vorstgeest rond, die haar niet goed gezind is. Er zijn echter ook alom aanwezige geestverschijningen van doden, die Liv juist helpen en haar vragen om die storende geestdemon van het eiland te verdrijven, zodat ze de eeuwige rust kunnen vinden. Liv zou dat met behulp de magische kracht, die ze blijkbaar bij haar geboorte meekreeg, kunnen bewerkstelligen, maar dan moet ze die kracht wel nog leren activeren.

      

Het ontdekken, activeren en gebruiken van deze magische ziener manier van kijken, is de basis van de puzzels in het spel. Puzzels die in het begin niet al te moeilijk zijn, het beperkt zich vooral tot het vinden van sleutels en gebruiksvoorwerpen. Later wordt het wat ingewikkelder als je op de juiste plekken moet rondkijken als een ziener. Want als ziener ziet Liv dan meer dan een gewone sterveling en dit heeft ze zeker nodig om de puzzels te kunnen oplossen.
Niet alleen goed rondkijken, maar ook luisteren is van belang. De geesten geven Liv de nodige subtiele hints. Het spel is lineair en logisch opgebouwd, dus meestal weet je wel wat je moet gaan doen. Kom je er desondanks niet uit, dan is er altijd nog een hintfuctie in het hoofdmenu te vinden.
Wel zit er een kleurenpuzzel in het spel, die voor problemen kan zorgen bij kleurenblinden.

      

In tegenstelling tot de meeste 1ste persoonspellen van tegenwoordig, kun je niet in 3D rondlopen en kijken waar je wilt. The Frostrune heeft een klassieke manier van aanwijzen en klikken, waarna de slideshow zorgt voor verplaatsing naar het volgende plaatje.
Ondanks,of misschien wel dankzij deze beperking, weet The Frostrune een sfeer van verlatenheid op te roepen. Liv zal heel veel heen en weer moeten lopen en steeds als je in zo'n mensenleeg plaatje komt, overvalt je de eenzaamheid. De zienermodus versterkt dit nog eens, omdat alles vertraagd lijkt te gaan. Bovendien kun je dan vaak niets oprapen of aanraken.
In normale doen kun je inzoomen en voorwerpen van dichtbij bekijken, al helpt die niet tegen de eenzame sfeer. Sommige voorwerpen pak je dan automatisch op. Ze verdwijnen naar een overzichtelijke, nogal lege inventaris. Het oppakken wordt niet aangegeven met een handje-cursor of iets dergelijks, dus blijft het proberen, net als in het echte leven.

      

Het geluid en de muziek verdienen extra aandacht. De afwezigheid van mensen op het eiland wordt geaccentueerd door het geluid van tjirpende vogels, stromend water en de alom aanwezige zee. Liv komt geen mensen tegen, maar wel ijle geesten en die (telepatisch?) praten en zingen in oud Noors, wat een heel speciaal gevoel van vervreemding geeft als je de taal niet verstaat en hun lippen niet ziet bewegen. Alles is gelukkig wel ondertiteld in het Engels.

De achtergrondmuziek is rustig en sfeervol passend bij de geïllustreerd realistische omgeving die een historisch accuraat beeld geven van de Viking cultuur in oude tijden. Het leven lijkt zoveel eenvoudiger en aangenamer, dat je bijna het gevoel krijgt naar zo'n eiland af te reizen.

      

Samenvattend is The Frostrune is een charmant, rustig voortkabbelend spel dat het moet hebben van prachtige tekeningen en een verstilde sfeer tegen de achtergrond van Noorse folklore. Uitermate geschikt voor mensen zonder haast en beginners in het genre, dankzij de eenvoudige bediening.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.