S P E L - I N F O

         

FROG DETECTIVE 2: The Case of the Invisible Wizard


Uitgever: Worm Club / 2019
Ontwerper: Grace Bruxner

Platform: PC, Mac.

Systeemeisen:
--- Windows 7 of later.
--- MAC OS 10 of later.

Categorie:
Mysterie, kikkerdetective, handgetekende pastelbeelden in 2D, realtime 3D, 1ste en 3de persoon, toetsenbordbesturing en point & click.

Beschrijving en review:
De beroemde kikkerdetective (Frog detective) keert terug in een nieuwe mysterieuze zaak.
In het magische stadje Warlock Woods wil men een parade organiseren om een nieuwe inwoonster te verwelkomen. Ze is een onzichtbare tovenares en de mensen willen haar toch graag leren kennen.
Jammer genoeg is iemand het daar helemaal niet mee eens en heeft het welkomsbord en de mooie versieringen langs de weg Kernield!
De detective krijgt opdracht van zijn baas (Supervisor) om op onderzoek uit te gaan.
Van een collega (Lobster Cop), die anders altijd heel onaardig tegen hem is, krijgt kikker een aantekenboekje mee, dat hij zelf met stickertjes mag versieren. Niet alleen op de kaft, maar ook aan de binnenkant als hij iemand verdacht vindt.

      

De bediening is een combinatie van lopen met WASD toetsen op je toetsenbord en muisklikken. Het is heel eenvoudig gehouden en wordt in de intro van het spel ook zorgvuldig uitgelegd, op het moment dat je het nodig hebt.
Dus niet veel later vertrekt Kikker, gewapend met zijn vertrouwde vergrootglas en een aantekenboekje, in een magisch voortbewogen karretje naar Warlock Woods en begint het grote detective-avontuur.
Kikker kijkt goed om zich heen en probeert alle inwoners vragen te stellen over wat ze hebben gezien en wat ze weten. De vragen worden duidelijk in eenvoudige taal op het scherm weergegeven en belangrijke antwoorden worden uiteraard genoteerd in je boekje, dat je altijd met een druk op de TAB-toets kunt openen.
De dialogen zijn de grote sterkte in het spel. Ze zijn uitstekend geschreven in eenvoudige taal, onderkoeld humoristisch, vriendelijk opgewekt en sluiten goed aan bij de karakters in het spel.

      

Natuurlijk werken niet alle inwoners zomaar vrijwillig mee. Soms willen ze dat kikker eerst een karweitje voor ze opknapt en daarna geven ze opgewekt antwoord op zijn vragen. Of kikker krijgt in ruil een voorwerp, dat hij weer nodig heeft om iemand tevreden te stellen. Er zijn inwoners die vrolijk de schuld op anderen schuiven. Aan de detective-kikker de keus om iemand als verdacht te bestempelen.
De (voornamelijk dialoog) puzzels zijn dan ook prima in het spel geï ntegreerd en ze zijn niet al te moeilijk. Het spel is liniair, dus volgen de acties elkaar als vanzelf op. Er zijn twee mogelijke eindes, afhankelijk van je dialoogkeuze.
Het vergrootglas is ook een prima vondst. Je hoeft het niet altijd te gebruiken, maar als je het wel doet, ontdek je grappige dingen.

      

De grafische beelden zijn in een inmiddels herkenbare eigen stijl. Achtergronden en karakters zijn van een bedrieglijke eenvoud. En zoals we al van Dick Bruna's "Nijntje" weten, is weglaten zonder dat het de kracht en duidelijkheid aantast, heel moeilijk voor een illustrator.
In dit spel is het uitstekend gelukt. Grote hoekige vlakken, zonder veel detail en in gedekte, voornamelijk groene, paarse en rode tinten vormen een effectieve achtergrond voor de karakters. Karakters die zelf ook simpel van vorm zijn, ietwat kleurrijker en een zekere vriendelijkheid, herkenbaarheid en eigen persoonlijkheid uitstralen.
Om de speelwereld groter te laten lijken dan ze is, kun je door ramen naar het interieur van huizen kijken en soms ook naar binnen. Ook het gebruik van het vergrootglas werkt hieraan mee. Knap gedaan allemaal.
De animaties verlopen vloeiend en geven wat levendigheid. Karakters "ademen" en draaien met hun hoofd, er zijn wiebelende ballonnen en wat rook.
Het geheel wordt sfeervol begeleid door passende muziek.

      

Samengevat is deel twee in de Frog Detective serie een kort, grappig, vriendelijk spel in een mooie, eenvoudige en herkenbare tekenstijl. De dialogen zijn uitstekend en passende sfeervolle muziek vult het geheel aan.
Door het eenvoudige taalgebruik is het spel geschikt voor kinderen die hun kennis van het Engels wat willen uitbreiden.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de Frog Detective serie:
Frog Detective: The Haunted Island.
Frog Detective 3: Corruption at Cowboy County.