S P E L - I N F O

         

FORGIVENESS


Uitgever: Noam Matan Rotem / 2019
Ontwerper: Noam Matan Rotem

Platform: PC, Mac, Linux.

Systeemeisen:
--- Windows 7 of hoger, 64bit - Processor: Intel Core i3 2.00 GHz of AMD equivalent - 4 GB RAM - Grafische kaart: NVIDIA GeForce 450 of hoger met 1GB geheugen - DirectX 11 - 6 GB beschikbare opslagruimte.
--- MAC OS X 10.8+ - Processor: Intel Core i5 (2011 of nieuwer) - 4 GB RAM - Grafische kaart: NVIDIA GeForce GTX 260 / AMD Radeon HD 5750, OpenGL 3.2 - 6 GB beschikbare opslagruimte.
--- LINUX 64-bit OS - Processor: Intel Core i3 2.00 GHz of AMD equivalent - 4 GB RAM - NVIDIA GeForce 450 of hoger met 1GB geheugen - 6 GB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Psychologische horror, 7 doodzondes, escape-the-room, getekend realistische beelden, 1ste persoon, muisklik en toetsenbord.

Walkthrough: klik hier voor Hans' Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving en review door Hans:
Bij dit eerstepersoonsspel ligt de nadruk op het oplossen van puzzels. Er is vrijwel geen verhaal, je komt niemand tegen, dus geen monsters, geen wapens, geen uitgestrekte omgevingen om te verkennen, zoals in vele andere adventure games.

Bij het openen van het spel heb je de keuze tussen 'Play by your sin' (speel volgens je zonde) en 'Choose your sin' (kies je zonde). In het eerste geval vul je een korte persoonlijkheidsquiz in waarna je, na het doorlopen van de Proloog, afhankelijk van je antwoorden in een bepaald vertrek terecht komt. In het tweede geval kun je zelf bepalen naar welk vertrek je wilt gaan.

De proloogruimte is bedoeld om te oefenen. Hierin wordt je eerst toegesproken door ene Dr. Benjamin Smith, die zich God noemt en een vermakelijke toespraak houdt welke met overtuiging wordt gebracht. Dit is vrijwel de enige keer dat je een stem hoort. Je kunt het geluidsniveau in het hoofdmenu beter op maximaal zetten omdat de stem anders erg zacht klinkt.

      

Het spel is verdeeld in acht hoofdstukken die zich telkens in een ander vertrek afspelen: een proloogruimte en nog zeven kamers die naar de zeven hoofdzonden zijn genoemd: trots, wellust, gulzigheid, hebzucht, luiheid, afgunst en toorn. De relatie tussen deze hoofdzonden en de kamers is nogal vaag. Wel duidelijk bij Hebzucht, dat zich in een gokpaleis afspeelt, en Gulzigheid, waarbij je in een keuken met lekkernijen bent, maar in andere gevallen nauwelijks te ontdekken. De benamingen lijken vooral een kapstok om de hoofdstukken aan op te hangen.

In elk vertrek zijn ongeveer drie puzzels om op te lossen. Ze bestaan uit het zoeken van voorwerpen, die je op een andere plaats kunt gebruiken, en het vinden en interpreteren van allerlei informatie die je verder helpt. Een inventaris ontbreekt. Voorwerpen die er echt toe doen geven even een heldere klank bij het oprapen, een hint dat je dit object nodig hebt. Weet je niet wat je ermee aan moet, dan laat je het gewoon vallen. Al combinerend open je koffers, kasten en kluizen en zo kom je stap voor stap verder.

Het draait dus vooral om de puzzels die de moeite waard zijn en wat betreft de moeilijkheidsgraad oplopen van gemiddeld tot echte hersenkrakers (zelfs 'krankzinnig moeilijk' volgens de ontwerper). Dit is in het menu aangegeven.

      

De bediening gaat met toetsenbord (WASD) en muis. Interactie verloopt via de E-toets. Een opgepakt voorwerp kun je draaien en van alle kanten bekijken, wat soms erg noodzakelijk is omdat je daardoor belangrijke aanwijzingen krijgt. Wat niet wordt vermeld, maar wel erg handig is, is dat je kunt kruipen/bukken (Ctrl), springen (spatiebalk) en rennen (Shift+W). Ook kun je een opgeraapt voorwerp een beetje in- en uitzoomen met je muiswieltje. Niet alleen helpen deze extra functies je bij het oplossen van de raadsels, maar je kunt zo ook op plaatsen komen die anders niet bereikbaar zijn en onverwachte details ontdekken.

Grafisch zien de kamers er goed uit, fotorealistisch, gedetailleerd en met zorg ontworpen. Er komen geen animaties en tussenscènes voor. Sommige ruimten zijn nogal vlak verlicht, maar andere veel sfeervoller of juist erg donker. Het is net of je iedere keer in een ander spel terecht bent gekomen.
Elke kamer heeft een heel eigen sfeer, qua soort omgeving (bijvoorbeeld appartement, kantoor, magazijn, kelder, zolder) en qua verlichting, kleurgebruik en achtergrondmuziek. Dit zorgt ervoor dat het spel als geheel niet saai wordt.

Het geluid voldoet ook goed, je hoort je eigen voetstappen niet, maar deuren piepen, laden schuren, hekken knerpen en alle objecten die bewegen maken wel enig geluid. De muziek is uitstekend en voor elke kamer anders, soms pianomuziek al of niet met zang, vaak elektronisch en soms enigszins dreigend, hoewel je nergens wordt bedreigd.

      

In sommige kamers heb je aanvankelijk geen idee wat je te doen staat. Goed waarnemen is dan belangrijk, sta open voor subtiele aanwijzingen en denk logisch na. Geef niet te snel op want het brengt veel voldoening als je weer een puzzel hebt opgelost. Sinds een update is er een hintfunctie toegevoegd, waarbij de verleiding natuurlijk groot is om daar gebruik van te maken. Probeer daaraan zo lang mogelijk het hoofd te bieden totdat je het echt niet meer ziet zitten.

Ook kun je als je vastzit via het hoofdmenu naar een andere ruimte om het daar te proberen. Bij terugkeer moet je dan wel de eerder opgeloste puzzels opnieuw maken, maar dat gaat meestal vrij snel. Heb je alles in een kamer opgelost dan gaat er een deur open en kun je ontsnappen, zoals uit een escape-room.

Een minpunt is dat je het spel niet zelf kunt opslaan. Stoppen voordat je een kamer hebt afgerond betekent de volgende keer dus herhalen.
Een pluspunt is dat je bij de keuze van elke 'zonde' (kamer) kunt kiezen uit twee moeilijkheidsgraden: normaal en extreem. In het laatste geval ben je onderhevig aan tijdsdruk en krijg je slechts 30 minuten om uit een kamer te ontsnappen. Dit is alleen aan te raden voor de doorgewinterde puzzelaars.

      

Samenvattend is Forgiveness voornamelijk een puzzelspel, maar wel met hele aantrekkelijke en gevarieerde puzzels. Enige ervaring met dit soort spellen is wel aan te bevelen omdat beginners er veel moeite mee zullen hebben. Een compliment aan de ontwerper die behalve de geweldige muziek bijna alles in zijn eentje heeft gemaakt!

Eerst uitproberen?    Download de demo, op Steam.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.