S P E L - I N F O

         

SILENT FOOTSTEPS


Uitgever: Frostlind Games / 2017
Ontwerper: Kim Frostlind / Frostlind Games

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows 98/XP/Vista/7/8/10 - Pentium 1000 of hoger - 512 MB RAM - 128 MB videokaart - 1 Gb beschikbare HD ruimte.

Categorie:
Mysterie, onderzoek, Zweden, fotografisch, slideshow, 1ste persoon, point & click.

Beschrijving en review:
Na het onverwachte overlijden van jeugdvriendin Nikki, erft Rebecca Carlson de sleutels van haar appartement en een briefje waarop slechts staat: "Treed in mijn voetsporen".
Later vindt Rebecca een brief waarin vriendin Nikki uitlegt dat ze research deed voor een nieuw boek dat ze wilde schrijven. Als Nikki ontdekt dat het slachtoffer van een auto-ongeluk misschien vermoord is, gaat ze naar de politie, maar die gelooft haar niet. Vervolgens probeert Nikki dan maar zelf meer uit te vinden en brengt ze zichzelf in gevaar, iets wat ze terdege besefte.
Is Nikki ook vermoord? Rebecca probeert Nikki's onderzoek stap voor stap te volgen en vindt aanwijzingen die haar uiteindelijk naar de moordenaar zullen leiden.

      

Het verhaal is niet slecht opgebouwd, al zitten er hier en daar volstrekt onlogische dingen in. Waarom denkt Rebecca dat uitgerekend haar dode vriendin met viltstift een cirkeltje om een woord op een aanplakbord heeft getekend? In een verlaten fabriek zijn wanden bedekt met graffiti en hangen er duidelijk jongeren rond. Toch vindt Rebecca hier een kistje waarvan ze zeker weet dat het van haar vriendin is. Vreemd.
Ook is het jammer dat het einde nogal plotseling komt. Veel spanning zit er niet in het verhaal, zelfs niet als Rebecca zomaar het huis van onbekende, maar wellicht gevaarlijk persoon inloopt en daar rondsnuffelt. Het blijft een rustige wandeling annex zoektocht.
De puzzels zijn wel goed in het verhaal geïntegreerd. Je vindt briefjes met cryptische aantekeningen, sleutels en vreemde dozen met codesloten. Je snuffelt in vuilnisbakken en vieze putjes en ontmoet zelfs Nikki's vrienden die overigens heel vaag zijn in hun hulp. Het grootste deel van de tijd ben je bezig met zorgvuldig om je heen te kijken. En dat is geen straf. Mocht je desondank even niet weten wat je moet doen, dan is het uitstekende ingebouwde hintsysteem een uitkomst.

      

De zeer vele achtergrondbeelden zijn gemaakt van foto's in een stijl die menigeen zal herkennen uit de Carol Reed serie. Dat is geen toeval en Michael Nyquist speelt dan ook een rol in dit verhaal en als mentor.
De foto's zijn bedekt met een soort behangstructuur-filter. Dat filter neemt niets weg van de schitterende omgevingen waarin je ronddwaalt. Of dat nu Nikki's rommelige appartement, een verlaten carwash, een kerkhof, een vervallen fabrieksgebouw vol soms mooie graffiti, kunstwerken in een park of een natuurreservaat is, het nodigt allemaal uit om er een kijkje te gaan nemen in je vakantie. Zweden is een sfeervol land en als je dat combineert met de aandacht voor detail die spelmaker Kim Frostlind heeft, is het prettig om overal waar je komt goed om je heen te kijken, ook naar de beelden die niet nodig zijn voor de voortgang van het spel. Close-ups van details zijn er voldoende en ook nodig. Vergeet zeker niet om in de bibliotheek de krant open te slaan en je horoscoop te lezen.
Ook de voorwerpen in je inventaris kun je van dichtbij bekijken. Navigeren is prettig eenvoudig via klikken op duidelijke pijlen. Bovendien kun je met de spatietoets alle actieve punten zichtbaar maken.

      

De personen die je ontmoet zijn, net als de fotografische achtergronden, statisch.
Conversaties gaan via geschreven vragen die op een stuk papier staan, met een gesproken antwoord. Spelmaakster Frostlind neemt zelf de vrouwenstemmen, inclusief de gedachtes van Rebecca voor haar rekening en spreekt in duidelijk verstaanbaar Engels. Haar tekst is tevens ondertiteld.
De electronische achtergrondmuziek is ruim voldoende gevarieerd. Aangenaam rustig of mysterieus, al naargelang de situatie waarin je je bevindt en bij de buitenopnames hoor je soms vogels of lopende, pratende mensen, die je overigens niet ziet.

      

Samengevat is het debuutspel van Kim een aangename verpozing in Zweden en een belofte voor de toekomst. Het verhaal is iets te eenvoudig, maar de puzzels zijn niet moeilijk en de muziek passend bij de sfeer van het moment. We hopen dan ook dat er nog meer vertellingen volgen.

Eerst uitproberen?    Download de demo, op de officiŽle site.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.