S P E L - I N F O

         

THE FIVE CORES (gratis)


Uitgever: Neeblagames / 2012
Ontwerper: Neeblagames

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7 - DirectX 9.0c - 2.0+ GHz dual-core processor - NVIDIA 8000 series (of gelijkwaardig of beter) Shader Model 3 compatible videokaart - 2 GB RAM - 600 Mb beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Myst-achtige puzzelfantasie, vreemd eiland, geïllustreerd realisme, realtime 3D, 1ste persoon, muis/toetsenbordbesturing of point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Het kind in de tempel droomt en haar dromen worden werkelijkheid. Dit veroorzaakte dood en vernietiging op de wereld waar je op staat. Het volk dat hier ooit woonde, zocht zijn heil op een andere wereld en vraagt nu om jouw hulp.
Om het kind te laten ontwaken, mag je magische kristallen gaan zoeken en activeren in myst-achtige werelden met vreemde machines.

      

De werelden, hoewel minder overdadig gedetailleerd, vertonen grote overeenkomst met de werelden in de Myst en Uru series. Overal tekenen van een vreemde civilitatie en gevuld met vreemde structuren en machines.
De grafische beelden zijn dan ook over het algemeen prachtig, fantasievol en voldoende gevarieerd. De eilanden zijn logisch ingedeeld met bergen, loopbruggen en riviertjes en ook de ondergrondse wereld met zijn aparte liften, maakt de indruk dat hier echt iemand zou kunnen wonen.
Jammer genoeg is het verhaaltje in feite maar een kapstok om je op pad te sturen. In het spel zelf vind je nergens documenten of boeken waarin je meer te weten zou kunnen komen over de bevolking die hier leefde, over hun gewoontes, hun gedachtes en over het lot dat hen trof. In sommige huizen liggen wel boeken, maar die zijn leeg.
Het einde van het spel voelt dan ook ietwat onbevredigend.

      

De puzzels in het spel zijn niet echt gemakkelijk.
Als je goed overal rondkijkt, vind je hier en daar subtiele hints in de vorm van puntjes op een boomstronk of een schema in een duister gebouwtje. Echt overduidelijk is het niet en er wordt dan ook veel overgelaten aan je eigen inzicht. Soms helpt alleen uitproberen tot het resultaat heeft, zoals bij het in de juiste volgorde indrukken van drie knoppen.
Door een brandend kristal op het hoofdeiland aan te raken, ga je naar een andere wereld. Hier mag je proberen een eenzelfde kristal te activeren. De diverse kristalwerelden zijn wel in je eigen volgorde te spelen, maar ben je er eenmaal en lukt het niet om het kristal te activeren, dan zit je in die wereld vast.
Jammer genoeg zit er één muziekpuzzel in het spel, die je de juiste volgorde van vijf symbolen vertelt. Mensen met gehoorproblemen kunnen daardoor alleen door te gokken dit eiland verlaten. Met vijf symbolen is dit een hels karwei. Het gebrek aan visuele hulp hierbij is een serieuze tekortkoming.

      

Het spel is gemaakt met de Unreal-engine en heeft volledige realtime 3D motion, wat betekent dat je vrij kunt lopen, rennen en springen en dat je naar boven, naar beneden en 360 graden om je heen kunt kijken. Bij sommige mensen kan dit misselijkheid veroorzaken.
Je loopt met je WASD toetsen en kijkt met de bewegingen van je muis.
Er zijn slechts drie save plekken, die je echter wel kunt overschrijven.

De muziek is aangenaam om naar te luisteren en past bij de sfeer van het spel.
Waar nodig zijn er ook geluiden, als je loopt, of aan een hendel trekt of in een karretje rijdt enzovoorts. Het klinkt prima.
Bij gebrek aan mensen die het eiland bevolken, zijn er uiteraard geen gesproken stemmen en hoeft er ook niets ondertiteld te worden.

      

Concluderend kan gezegd worden dat het kleine Neebla Games een groots spel heeft afgeleverd.
Voor de liefhebbers van de Myst spellen, is dit spel, ondanks het ietwat onbevredigende einde, een absolute aanrader, met prachtige beelden en redelijk moeilijke puzzels.

Extra info:
Het spel werd in 2018 door de ontwikkelaar vrij gegeven.
Meteen spelen?    Download het gratis spel, via Gamejolt

Een nieuwe, uitgebreide en verbeterde versie van The Five Cores verscheen in 2019:
The Five Cores - Remastered

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.