S P E L - I N F O

         

FACE NOIR


Uitgever: Daedalic Entertainment (Duitstalig) / 2012, Phoenix Online Studios / 2013
Ontwerper: Mad Orange Games

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7 - CPU DuoCore 2 GHz - 1 GB RAM (1,5 GB RAM Vista/7) - 128 MB (GeForce 5900 of beter) videokaart - 2 GB HD ruimte.

Categorie:
Detective, moord, Film Noir atmosfeer, New York rond 1930, geïllustreerd realisme, 2D of 2.5D beeld, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Zwarte donderdag, 24 oktober 1929. De dag waarop in de US de 'Grote Depressie' begon. Binnen een paar maanden was er niets meer over van de Amerikaanse droom. Corruptie tiert welig. Geld is schaars evenals gerechtigheid en integriteit.
In zijn kleine kantoor op Lexington Avenue, overdenkt privé detective Jack del Nero zijn verleden, onder het genoegen van een fles whiskey. Dan wordt hij opgebeld door een oud-collega, die hem vraagt naar de haven te komen. Als Jack daar arriveert, vindt hij de collega dood. Vermoord. En Jack wordt als hoofdverdachte gearresteerd.
Nadat hij op borgtocht vrij komt, gaat hij op zoek naar de ware dader en ontdekt al snel dat hij in een wespennest van de mafia en mysterieuze gebeurtenissen terecht gekomen is.

      

Jack voldoet perfect aan de cliché-beelden die we van die sombere jaren 30 in de vorige eeuw hebben. Een verlopen, cynische detective die meer tijd doorbrengt met zijn whiskeyfles, dan met werken. Hij heeft schulden bij het lokale café en loop achter met betalen van zijn huur. Behalve de dame achter de bar, kan hij niemand echt een 'vriend' noemen.
Voeg daarbij de nachtelijke beelden van louche buurten en havens in een regenachtig New York en de stripachtige tussenscènes en je kunt dit spel met recht een 'oude school Film Noir' noemen.
De achtergronden zijn prachtig gedetailleerd. De levendigheid komt uitsluitend van de regen en van Jack die door het beeld loopt. Rennen kan hij overigens niet, dat zou ook niet passen bij de traagheid en de rust van zijn karakter.

      

Jack zoekt alles minutieus, maar op zijn gemak uit. Mooi detail daarbij is, dat er heel veel dingen in beeld zijn, die niet van belang zijn voor het spel, maar die je wel kunt aanklikken en waarop Jack commentaar levert. Met de F1 knop kun je die actieve punten zichtbaar maken.
De inventaris is in 2D of in 3D te bewonderen. In 3d is aan te bevelen. Je ziet de voorwerpen dan in een rijtje en als je erop klik, pakt Jack ze in zijn hand en zie je ze in close-up.
Voorwerpen zijn te combineren en in beeld te gebruiken. De actie op zich is niet te zien.
Wel zie je Jack bukken en iets pakken en beweegt zijn gezicht in de close-up gesprekken.

      

Er zijn ook puzzels waarin je actief bezig bent, zoals bij het openen van een deurtje of het gebruik van een inbrekerssetje. Met je muisknop ingedrukt, ben je dan een verlengstuk van Jack arm en pak je een voorwerp daadwerkelijk vast. Een hele aparte functie die je regelmatig mag gebruiken.
Verder zijn er ook nog 'denkfunctie' puzzels. Jack verzamelt niet alleen voorwerpen, maar ook feiten en informatie. En net als in het echte leven overdenkt hij welke feiten van belang zijn en met elkaar te maken kunnen hebben. Je krijgt ze in korte zinnetjes te zien en mag ze dan combineren. Vervolgens trekt Jack dan een conclusie.

      

Het stemacteren is aangepast aan alle clichés. Met name het stemacteren van Jack is uitstekend gedaan. Hij klinkt overtuigend cynisch en rauw doorrookt. Zelfs als hij de speler hint geeft in de vorm van "Ik denk dat ik maar eens met Slowanski moet praten" klinkt het heel natuurlijk als iemand die in zichzelf praat.
Ook de stem van de taxichauffeur Chon is een geweldig cliché. Een chinees die de R niet kan uitspreken en een ietwat krom taaltje spreekt. En de ondertiteling is eraan aangepast!
De andere stemacteurs hebben zich jammer genoeg niet zo in hun rol ingeleefd en klinken wat mat. Met name de bardame die gevangen zit en dan door een dichte deur rustig haar verleden gaat uitleggen, is onbevredigend. Maar over het geheel genomen is het beslist niet slecht.

De muzikale begeleiding van die sombere beelden is een extra compliment waard. De jazzy trompetten passen perfect bij de sfeer van het tijdperk en zijn aangenaam op de achtergrond. Overigens is het geluid van muziek, effecten en stemmen apart in te stellen.

      

Wie van ouderwetse film-noir houdt, met sombere beelden, een lekkere jazzy soundtrack en een cynische detective die aan drank verslaafd is, komt in dit spel volop aan zijn of haar trekken.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.