S P E L - I N F O

         

ENTER THE STORY 4: A Tale of Two Cities


Uitgever: enterthestory.com / 2010
Ontwerper: Chris Tolworthy

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows 98/XP/Vista - CPU 1.7 GHZ - 100 MB RAM - 16 bit videokaart - 200 MB opslagruimte.

Categorie:
Interactief stripboek naar een boek van Charles Dickens, handgetekende 2D beelden, 3de persoon, point & click.

Extra info: Het spel is ook verkrijgbaar in het Nederlands.

Walkthrough: Het spel heeft een uitstekende ingebouwde hulpfunctie.

Beschrijving en review:
London, 1775. Lucie Manette krijgt te horen, dat haar vader, van wie ze dacht dat hij dood was, na achttien jaar wordt vrijgelaten uit de Bastille. Ze reist onmiddellijk af naar Parijs om hem op te halen.
Vijf jaar later zien we een man met de naam Charles Darnay, aangeklaagd wegens verraad, voor het Engelse Gerechtshof staan. De dronken advocaat Sydney Carton, die uiterlijk heel erg op Darnay lijkt, weet de onschuldige Darnay vrij te pleiten. Lucie en haar vader zijn aanwezig in de gerechtszaal. Zowel Darnay als Carton zijn verliefd op Lucie, maar Lucie kiest uiteindelijk voor Darnay. Carton blijft een vriend van de familie.
Intussen is in Frankrijk grote sociale onrust, de Franse revolutie staat op het punt uit te breken. Een zekere markies de Evrémonde rijdt zomaar een kind uit het volk dood. Hij blijkt de oom van Darnay te zijn, maar dat niet alleen, hij is ook verantwoordelijk voor de gevangenneming van dr. Manette, zoveel jaar geleden.
Als Darnay naar Frankrijk gaat, wordt ook hij een slachtoffer van de haat die het gewone volk voor de adel heeft.

      

Het verhaal van Charles Dickens zit vol romantiek, liefde, opoffering en haat in een sociaal roerige tijdperk. Spelmaker Tolworthy weet dit op een bijzondere manier in zijn spel te verweven. In een gewoon stripboek zou je het verhaal in een afgedwongen volgorde moeten lezen. In dit interactieve, bewegende stripboek, krijg je de kans zelf te ontdekken wat mensen voelen en denken, als jij daar zin in hebt. Je kunt snel door het spel heen als je wilt, alleen de hoofdlijnen volgend. Je kunt ook met iedereen in je omgeving praten, zodat je meer inzicht krijgt in karakters en omstandigheden.De minimalistische stijl die Tolworthy in zijn vorige verhalen gebruikte, is ook hier weer onmiskenbaar aanwezig in de aparte achtergrondbeelden. Verstilde wittige achtergronden, met hier en daar een hint van kleur, of sombere in bruinrode tinten geschilderde achterafkamertjes die door hun kleur al meteen de ellende en vervallenheid aangeven.
De achtergronden zijn altijd breder dan je scherm, net zoals je ook in de reële wereld meer ziet dan alleen recht vooruit. Alle afbeeldingen zijn er eigenlijk op gericht het verhaal te illustreren, want dat is waarom het draait: het verhaal.

Er zijn geen gesproken stemmen in dit spel. Het is immers een interactief stripboek, waarin de manier waarop iemand praat, afhankelijk is van de fantasie van de lezer.
Maar de muziek maakt dit gelukkig meer dan goed. De klassieke muziek die het verhaal onderstreept is bijzonder goed gekozen. Wordt de Bastille bestormd, dan lijkt het alsof de muziek het gepeupel opzweept. Denkt iemand na over een moeilijke beslissing, dan merk je dat de muziek beschouwend is.
Tot en met het laatste amen als de guillotine valt, is de muziek de perfecte onderstreping van het verhaal.

      

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de Enter the Story reeks:
Enter the Story 1: Les Misérables
Enter the Story 2: The Divine Comedy
Enter the Story 3: Genesis of the Gods
Enter the Story 5: The Count of Monte Cristo

Andere delen in de Atlantis serie:
Atlantis 1