S P E L - I N F O

         

ENOLA


Uitgever: The Domaginarium / 2014
Ontwerper: The Domaginarium

Platform: PC, Mac.

Systeemeisen:
--- Windows 7 of hoger - Dual core CPU 2GHz - 2 GB RAM - Grafische kaart met Shader Model 3 support - 1024 MB videogeheugen - DirectX 9.0c - 1000 MB beschikbare opslagruimte - DirectSound-compatible geluidskaart.
--- MAC OSX 10.9 - Processor: Core i7 2.7GHz+ - 2 GB RAM - Grafische kaart met 1024 Mb geheugen (Gebruik de ingebouwde "full screen" optie.) - 1600 MB beschikbare opslagruimte - Ingebouwde geluidskaart.
Aanvullende opmerking: Sommige reflectie effecten werken niet op de Mac versie.

Categorie:
Psychologische horror, mysterie onderzoek, geïllustreerd realisme, realtime 3D, 1ste persoon, toetsenbordbesturing.

Beschrijving en review:
Enola is een psychologisch horror avontuur waarbij je moet zien te overleven in de verwrongen herinneringen van je geliefde Angelica. Als je thuiskomt en Angelica niet kunt vinden, maar wel een briefje dat suggereert dat ze weggegaan is met een vriend, wordt alles ineens surrealistisch. Je loopt door een deur naar de trap en het dak van je huis is ineens weg. Loop je verder, dan kom je op een strand met vreemde zuilen. Later beland je in een huis met deuren en gangen en draaiende plateaus. En overal vind je briefjes die herinneringen of boodschappen zijn van mensen die op de een of andere manier met het verhaal in het verleden verbonden zijn.
Naast de horror van de afschuwelijke gebeurtenissen is het echter ook een liefdesverhaal. En de horror zit niet zozeer in schrikeffecten, hoewel die er ook zijn, maar in de emoties in je eigen geest als je ontdekt dat degene van wie je houdt iets afschuwelijks heeft meegemaakt.

      

Er zijn natuurlijk ook puzzels op te lossen, maar die zijn niet moeilijk en voornamelijk van het gewone soort: zoeken naar sleutels en de bijpassende deur en een enkel voorwerp op de juiste plek gebruiken. En daar krijg je aanwijzingen voor. Het moeilijkste is eigenlijk nog om je te oriŽnteren en de weg te vinden. Een enkele keer maar er zijn ook dodelijke valstrikken te vermijden en in de schaduwen huist een monster dat elke stap die je maakt bekijkt.

Het stemacteren is niet slecht, maar de gesproken teksten vallen toch wat tegen. Dit in tegenstelling tot het huilen en zuchten dat zeer overtuigend akelig en hartverscheurend is. Ook de achtergrondgeluiden zijn de moeite waard om aandacht aan te schenken als je rondloopt. Ze zijn vriend en vijand tegelijk.

      

De grafische beelden lijken op zich niet echt bijzonder. Veel donkere schaduwen en op het eerste gezicht weinig kleine details in de achtergronden. Wel sfeerbepalend, je verwacht ook voortdurend iets verontrustends te zien in je ooghoeken. En het zijn juist die kleine details waar je op moet letten, omdat ze aanwijzingen geven of briefjes zijn. Door het vrij rondlopen, kun je die makkelijk missen als je vanuit de verkeerde richting komt.
Je spel opslaan kun je bijvoorbeeld alleen bij bepaalde fotootjes van Angelica en ook die zijn niet makkelijk te vinden en quasi willekeurig verspreid.
De verwarrende, vreemde en duistere omgeving vertolkt wel perfect de nachtmerrie-achtige herinneringen en beschadigde geest van Angelica.

      

Samengevat is Enola een complex spel dat niet geschikt is voor iedereen. De horror zit in je eigen emoties die opgeroepen worden door de nachtmerrie-achtige herinneringen van een beschadigde geliefde. Een sfeer die naast gruwel echter ook hoop uitstraalt.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.