S P E L - I N F O

         


  DRACULA 1: ResurrectionUitgever: Dreamcatcher/2000 (PC)
Anuman Interactive/Microids/2013 (handheld)

Ontwerper: Canal+ Multimedia

Systeemeisen:
-- Windows 95/98 - Pentium 166 MHz processor - 32 MB RAM (64 MB aanbevolen voor Win 98) - 8x CD-ROM drive.

Platform: PC, Android 2.3, iPad, iPhone/iPod touch.

Categorie: Horror, vampier, Transsylvanië 1904, 1ste persoon, geen ondertiteling.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving en review:
London, 1904. Het spel begint waar het boek van de schrijver Bram Stoker ophoudt.
Jonathan Harker heeft zijn vrouw Mina uit de handen van graaf Dracula weten te redden en de graaf met een zwaard doorboord, waarna hij oploste in de opkomemde zon.
Maar Nina was reeds door Dracula gebeten en zeven jaar later, laat Nina een brief achter voor Jonathan. Ze voelt de roep van de vampier en is teruggegaan naar Transsylvania.
Jonathan reist zijn vrouw onmiddellijk achterna.

      

Het spel gaat over Jonathan en zijn zoektocht. Dracula komt er nauwelijks in voor, maar dat is geen gemis. Het verhaal wordt goed verteld en de sfeer is grimmig en eng. Het is allemaal nogal lineair, maar dat betekent dat je de draad makkelijk kunt vasthouden. Ook de puzzelproblemen die Jonathan moet oplossen zijn uitstekend in het verhaal geïntegreerd en daarbij ook nog leuk om te doen. Ze zijn gebaseerd op je inventaris en op de gesprekken, al zitten er ook enkele minigames in. Veel hulp van de dorpelingen hoeft Jonathan niet te verwachten. De oplossing ligt echter nooit ver weg, al kan het even duren eer je de voorwerpen vindt die je nodig hebt. Je kunt weliswaar 360 graden om je heen kijken, maar het lopen gaat beeld voor beeld en dat maakt het navigeren niet makkelijker.

      

Maar een straf is het niet om zo nu en dan te verdwalen, want de grafische beelden zijn werkelijk schitterend. Er zijn niet zo heel veel locaties die je kunt bezoeken, maar ze zijn wel uitgestrekt. En waar je ook komt, het ziet er allemaal even fotografisch realistisch uit. Ook op de kleine schermpjes van de 'handhelds' komen de beelden prachtig tot leven. Vooral de buitenopnames zijn prachtig. Je voelt haast de kou en spookachtige sfeer.
De karakters die Jonathan tegenkomt zijn met veel liefde en aandacht voor detail gemaakt. Ze zijn (opzettelijk) onaantrekkelijk om te zien, grove dorpelingen, maar mooi in hun lelijkheid en dat past perfect in het verhaal. Het zijn verstilde plaatjes in de omgeving, tot je erop klikt om met ze te praten en dan bewegen ze goed geanimeerd in 3D met gezicht en handen. Ook in de 'handhelds' komt dit dankzij de close-ups mooi tot uitdrukking.

      

De lipsynchronisatie is niet perfect, maar voor de tijd waarin dit spel gemaakt is (2000), kun je spreken van een hoogstandje. Het is wel jammer dat het spel niet ondertiteld is, waardoor het verhaal voor gehoorgestoorden en mensen die het Engels niet als moedertaal hebben, vaak moeilijk te volgen is. Alleen de gedachtes van Jonathan zijn als tekst te lezen.
Het stemacteren is overigens wel prima gedaan. De karakters klinken overtuigend en passend bij hun rol. Ook zijn er voldoende achtergrondgeluiden, zoals het schreeuwen van uilen en andere dieren, die mede de sfeer bepalen. Voeg daar nog bij dat je alleen muziek hoort in de tussenscènes en niet als je in het donker door een spookachtige omgeving loopt en de juiste toon voor een goede horror is gezet, vooral met een koptelefoon op.

      

Kort gezegd is Dracula Resurrection een prima horror-adventure voor zowel gevorderde als beginnende spelers. De schitterende grafische beelden en het uitstekende geluid komt ook op een smartphone goed tot zijn recht. Het enige minpuntje is het gebrek aan ondertiteling.

Andere delen in deze Dracula serie:
Dracula 2: The Last Sanctuary
Dracula 3: Path of the Dragon
Dracula 4: The Shadow of the Dragon
Dracula 5: The Blood Legacy