S P E L - I N F O

         

DONALD DOWELL and the Ghost of Barker Manor (gratis)


Uitgever: Ape Marina / 2013
Ontwerper: April Skies, Giovanni Ottomano en Andrea Ferrara

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7/8 - CPU: 1.0 Ghz - 64 MB RAM - 700 MB beschikbare opslagruimte - DirectX compatible videokaart - DirectX compatible geluidskaart.

Categorie:
Parodie, geestenjacht, landhuis, geïllustreerd realisme, 2D en 2.5D beelden, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Donald Dowell is een (gratis verkrijgbaar) humoristische adventure in cartoonstijl. Het verhaal is opgedragen aan grootouders.

Donald is een tachtigplusser, die al vele jaren met pensioen is, maar zich enorm verveelt. Bovendien heeft hij last van zijn bazige vrouw. Hij gaat op zoek naar werk en wordt uiteindelijk door Karl, die uiterlijk precies op Karl Marx lijkt, aangenomen als assistent van Delano, de beste spokenjager ter wereld.
Delano is echter spoorloos en Donalds eerste opdracht is dan ook om hem te vinden in het landhuis van de Barkerfamilie, dat inmiddels verkocht is en als hotel dienst doet. tegelijk mag hij voorlopig Delano's taak overnemen en het hotel spookvrij maken. In Barker Manor bevinden zich enkele gasten en het personeel, maar ook de geesten van de Barkerfamilie wonen er. Daarnaast teistert een voddig spook de hotelgasten.

      

Stripfiguurtjes staan er niet om bekend dat de karaktertekening uitgewerkt is, maar bij Donald is dat anders. Zijn karakter wordt behoorlijk goed getekend. Hij is warrig en heeft bijvoorbeeld tot het eind van het spel niet door dat hij met geesten gecommuniceerd heeft.
Hij verhaspelt namen en beroepen. Als hij op de naam van Leonardo da Vinci probeert te komen, komt hij uiteindelijk op de naam Leonardo Di Caprio en zo zijn er nog meer voorbeelden van bijzondere associaties. Zijn warrigheid en koppig volhouden van wat hij zich in het hoofd heeft gehaald, werkt op de lachspieren.

Donald is goedaardig. Hij vertelt de speler van het spel regelmatig dat de persoon of het dier dat hij gevloerd heeft, nog ademt en hij zit er soms mee dat hij dingen heeft gestolen om verder te komen in zijn adventure. Hij kan echter ook kwaadaardig een huwelijk kapot maken door de man een schijn van ontrouw te geven.
Niet alleen Donald, maar ook andere spelers in het spel zijn onbetaalbare types: de dommige Betty Bunny die in het dagelijks leven het rad van fortuin mag bedienen in een tv-programma, Mrs. Purple die steeds "such a charming guy" voor zich uit mummelt, maar een enorme kennis van het heelal blijkt te hebben en astronoom was. De zeer slechtziende tuinman is ook een figuurtje om naar uit te kijken. De jager Caesar von Salad heeft een grappige naam, die echter niets meedeelt over zijn karakter.

      

Het spel is getekend in de stijl van stripboeken en comics, die niet kinderachtig overkomen. De figuurtjes bewegen, voorwerpen ook en aan de mimiek van de figuurtjes is veel te zien. Als Donald bijvoorbeeld weer eens een bijzondere opmerking maakt, zie je de ogen van zijn gesprekspartners groter worden van verbazing.

Het verhaal speelt zich af op Barker Manor en de omgeving met tuinen, een kerkje, een weiland met schapen en iets verderop een haventje met een winkeltje en een vuurtoren. Alles is goed gedetailleerd, maar niet te overdadig weergegeven.
Op de achtergrond speelt Ierland een niet nadrukkelijke rol. De Ierse folklore krijgt een plaats in de vorm van een leprechaun, bier (Guiness in plaats van Budweiser) en Donald vraagt vaak naar de herkomst van zijn medespelers.

De tekeningen zijn handgemaakt en de vele figuren die in het spel voorkomen zijn grappig om te zien en na een enkele ontmoeting uiterst herkenbaar.
Het verhaal speelt zich af in het heden, de geesten komen uit andere tijden, maar dat is op een andere kledingwijze na en een enkel voorwerp als een prototype van een batterij, nauwelijks te merken.

      

Er wordt soms "gespeeld" met de tijd. Als je bijvoorbeeld de bijbel in de kerk leest, lees je het verhaal van Mozes op de manier van een walkthrough. Er wordt verwezen naar schilderijen, schrijvers en wetenschappers, maar niet op een belerende manier of een manier dat dat het volgen van het verhaal bemoeilijkt.
De spelmakers spelen met het vertelperspectief: Donald richt zich meerdere keren tot de speler of de spelontwikkelaars, wat een zekere interactie suggereert. Een keer weigert hij pertinent de opdracht uit te voeren, die de speler hem geeft. Ook verwijst Donald naar de spelontwikkelaars, die hem bijvoorbeeld vast niet zullen laten verdwalen in een bos en hem de juiste weg wel zullen laten vinden of vertelt hij hen dat hij nooit meer een hoofdrol in een adventurespel zal spelen.

Er komen veel inventarispuzzels voor in het spel en 3 andersoortige puzzels, die niet moeilijk zijn. Ook is het belangrijk om de juiste dialoogoptie te kiezen. Hints voor oplossingen die de andere karakters je geven of op papiertjes staan die Donald vindt, zijn makkelijk te begrijpen.

      

Niet alleen de figuurtjes zijn grappig, zowel in gedrag als in uiterlijk, ook zijn er woordgrapjes in het spel te vinden, terwijl er gerefereerd wordt aan kennis over boeken en schrijvers en kennis van schilderijen. Deze verwijzingen verstoren niet het volgen van het verhaal, zijn alleen aardige details erbij.

Er zijn geen stemacteurs ingezet, wel hoor je het getik van hamers, open en dichtgaande deuren, het geluid van een stofzuiger, het gejank van een wolf, het gegil van dames als er een spook verschijnt enzovoort enzovoort.
Op de achtergrond is ook muziek te horen, een soundtrack van Kevin MacLeod en een speeldoosje speelt Ravels Bolero. Het stemgeluid mis je niet. Er is voldoende tekst en achtergrondgeluid om de aandacht vast te houden. Het spel is in het Engels, Italiaans en Bulgaars onderdertiteld.

      

Conclusie: Het verhaal zit logisch in elkaar en is leuk om te volgen. Het is een behoorlijk lineair spel: als je blijft steken komt dat omdat je eerder een noodzakelijke actie niet hebt uitgevoerd. Je kunt er niet in dood gaan en fouten zijn te herstellen. Een spel saven is dus alleen nodig om een andere route te nemen als je vast zit of om het spel op een later tijdstip uit te spelen. Het spel is namelijk lang genoeg om er een tijdje zoet mee te zijn. Kortom een charmant spel, met sympathieke figuren en een boeiende verhaallijn.

Meteen spelen?   Download dit gratis spel, op de officiŽle site.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.