S P E L - I N F O

         

DOC APOCALYPSE


Uitgever: Midian Design / 2012
Ontwerper: Danilo Cagliari/Midian Design

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7/8/10 (64-bit OS) - Processor: Dual-core Intel of AMD CPU - Grafische kaart: Nvidia GeForce GTX 260 of hoger/ATI Radeon 4890 of hoger met 1 GB geheugen - DirectX 11 - 2 GB beschikbare opslagruimte - Geluidskaart: DirectX compatible.

Categorie:
Science fiction, complot, tijdreizen, post-apocalyptische wereld, retro 2D geïllustreerd realisme, meerdere karakters, 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
De briljante wetenschapper Lewis P. Higgins heeft net de laatste hand gelegd aan een revolutionaire uitvinding, waarmee hij het weer kan controleren. Als hij het apparaat vanuit een ondergrondse bunker activeert, gebeurt er iets onverwachts. Een 'poort' opent en aliens naderen de aarde. Ze worden prompt begroet met een heel arsenaal nucleaire wapens, die uiteraard ook de aarde zelf vernietigen.
Na acht maanden komt Higgins weer uit zijn testbunker met twee voornemens: de tijdreismachine die hij al eerde bouwde te verfijnen, zodat hij terug naar het verleden kan om zichzelf te waarschuwen en op zoek gaan naar zijn vrouw en zoon, die in een andere stad, in een andere bunker bij de tijdreismachine zitten. Maar om na acht maanden chaos een bruikbaar vervoersmiddel te vinden is niet zo heel eenvoudig.

      

Higgins ontmoet buiten diverse personen die allemaal heel veel praten en weinig hulp bieden. Maar als je ze geeft wat ze willen en ze de juiste vragen stelt, kom je toch al een eind verder. De puzzels in het eerste deel van het spel bestaan dan ook voornamelijk uit dialoogpuzzels, aangevuld met het zoeken van een aantal voorwerpen. Je krijgt daarbij wat inzicht in de toestand van de wereld op dat moment.
Nadat Higgins uit de stad vertrokken is, speel je verder met Beth en Tachy. Je kunt naar believen tussen deze twee karakters overschakelen. Beth is de dochter van Nicola Tesla en daarom is ze door militairen gevangen genomen. Jammer genoeg wordt dit gegeven helemaal niet uitgewerkt.
Ook hier is het weer een kwestie van goed letten op de tekstregels, om erachter te komen hoe je wachtwoorden vindt en machines gebruikt. Het is dan ook belangrijk om alles wat je vindt ook goed te bekijken/gebruiken in je inventaris.

      

In het laatste hoofdstuk speel je weer verder als Higgins, die ontdekt dat hij niet de veroorzaker is van de apocalypse, maar wel de kans krijgt hem ongedaan te maken. Hij reist dan met zijn machine tussen diverse plekken, waar hij een kristal moet deactiveren. De cultuur waar hij dan in terechtkomt, wordt niet uitgewerkt en de puzzels die je moet oplossen hebben er ook niets mee te maken. Veel van de dingen die je al of niet leest, worden niet in het spel gebruikt, waardoor karakters en verhaal geen diepgang krijgen en je je niet betrokken voelt. Dit is eigenlijk een enorme gemiste kans.

      

De grafische vormgeving is absoluut niet slecht. De kleuren zijn voornamelijk in matte blauwe en bruine tinten gehouden, zoals past in een wereld waar weinig vrolijkheid is. De achtergronden zijn gedetailleerd waar je het verwacht, zoals in een bar of juist heel sober, zoals in een bunker. Hoofdpersoon Higgins steekt daar een beetje schril en primitief plat bij af. Hij lijkt soms "op de achtergrond geplakt". De houterige manier waarop hij met zijn armen zwaait tijdens het lopen, versterkt dat. Overigens lopen de speelbare karakters heel vloeiend,'zweven' ze vrijwel nergens boven de vloer en is er rekening gehouden met lichtinval en schaduwen. De gezichten wordt wat levendigheid meegegeven door het bewegen van de mond tijdens het spreken. Ook de geanimeerde scenes, zoals de Tesla-lift, zijn naadloos en vloeiend in de omgeving ingepast.

      

De achtergrondmuziek in het spel is aangenaam om te horen en past bij de sfeer van de scene. Achtergrondgeluiden zijn er vrijwel niet en die mis je soms wel eens. Als iemand vanachter een deur roept dat hij iemand hoort lopen, dan verwacht je eigenlijk dat jij als heen-en-weer lopende speler die voetstappen ook hoorbaar maakt.

Er zijn geen gesproken stemmen in het spel. In de dialoogpuzzels verschijnen de dialogen als een rijtje opties boven in je scherm, voorzien van een afbeelding van de persoon tegen wie je spreekt.
De andere dialogen verschijnen in een duidelijk lettertype boven het hoofd van de spreker, elk in een eigen kleur, om verwarring te voorkomen. Bovendien zie je daarbij hun mond bewegen. Verder zijn alle actieve voorwerpen voorzien van een naamtag en kun je via de hintknop zelfs zien welke voorwerpen speciale aandacht nodig hebben.

      

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Meer spellen van Danilo Cagliari:
Quantumnauts
Quantumnauts 2: Black Hole Happens!
Odissea: An Almost true Story