S P E L - I N F O

         

DISCOLORED


Uitgever: Jason Godbey / 2019
Ontwerper: Jason Godbey

Platform: PC, iPad, iPhone, Apple TV.

Systeemeisen:
--- Windows 7+ 64-bit - Processor: Intel Core i3-4005U CPU 1.70GHz - 4 GB RAM - Grafische kaart: Intel HD Graphics - DirectX 11 - 4 GB beschikbare opslagruimte - Aanvullende opmerking: Vereist 64-bit processor en besturingssysteem.

Categorie:
Surrealistisch mysterie, onderzoek, logische puzzels, geïllustreerd realisme, realtime 3D, 1ste persoon, muis/toetsenbordbesturing.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Nadat je op onverklaarbare wijze in een schilderij gezogen wordt, arriveer je bij een klein verlaten café aan het einde van een woestijnweg. Een vreemde toren doemt boven je op. Terwijl je rondkijkt, merk je dat alles zijn kleur heeft verloren. Alle objecten die ooit levendige, weelderige kleurtonen hadden, zijn nu lichtgrijs! het geeft je een ongemakkelijk gevoel.

Hoe kon dit gebeuren en wie is hier verantwoordelijk voor?
Op die vraag krijg je geen antwoord. Je komt geen andere personen tegen, je vindt geen briefjes of dagboeken of andere tekst. Niets of niemand die iets uitlegt. Er zit simpelweg geen verhaal in dit puzzel-spel. Met wat moeite (het is een verborgen steam-prestatie) ontdek je iemand die op jou let. Maar wie dit is en waarom wordt verder niet duidelijk. Een volgend hoofdstuk met meer uitleg zou heel welkom zijn.

      

Wat zorgt ervoor dat de kleuren verdwijnen? Hoe kunnen ze worden teruggebracht?
Het antwoord vinden op deze vragen is de taak van de speler. Door goed om je heen te kijken en min of meer logisch te denken, ontdek je gekleurde prisma's, die een deel van kleur weer zichtbaar maken. Voorwerpen die je voorheen niet zag, zijn in kleur op te rapen en te gebruiken om deuren en kasten te openen. Zelfs wijzers van een klok zijn alleen zichtbaar in een bepaalde kleur. De tijd die je dan kunt zien, blijkt weer een aanwijzing bij het oplossen van een andere puzzel.
De puzzels waarn je speelt met kleur, zijn innovatief en origineel te noemen en leuk om op te lossen. Wie immers bedenkt dat de maan die je door een raam kunt zien, uiteindelijk te gebruiken is als muntje?

      

Grafisch ziet het spel er logischerwijs in eerste instantie nogal saai uit. Alles is grijs en de locaties die je kunt bezoeken zijn zeer beperkt. Bij nadere beschouwing blijken de achtergronden goed gedetailleerd en is het noodzakelijke overal goed rondkijken op zoek naar aanwijzingen, geen straf. Als dan ook nog summier kleur verschijnt, wordt het geheel interessanter en levendiger.
Het enige minpunt is, dat je cursor precies in het midden van het scherm moet staan, om voorwerpen te kunnen gebruiken, maar dat went wel.
De animaties zijn vloeiend en soms zelfs spectaculair.

Je komt niemand tegen en de hoofdpersoon denkt niet hardop, dus is er geen gesproken tekst in het spel. Je pogingen de raadsels op te lossen worden begeleid door aangename mysterieus klinkende muziek, die niet irriteert, al blijf je nog zo lang op een plek hangen.

      

Samengevat heeft Discolored goede originele puzzels en een prima soundtrack. Een kort puzzelspel (ongeveer anderhalf uur) dat vraagt om een vervolg.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere spellen van Jason Godbey:
The Search