S P E L - I N F O

         

DEMETRIOS: The BIG Cynical Adventure


Uitgever: COWCAT/2016
Ontwerper: Fabrice Breton / COWCAT

Platform: PC, Mac, Linux, Playstation 4, Vita, XBox One, Android, iPad, iPhone.

Systeemeisen:
--- Windows XP/7/8.1/10 - Processor: 1.5 GHz Dual Core - 2 GB RAM - Intel HD Graphics, Nvidia of ATI grafische kaart met minstens 256MB VRAM - DirectX 9.0c - 600 MB HD ruimte - DirectX Compatible geluidskaart.
--- MAC Snow Leopard 10.6.8 of later.
--- LINUX Ubuntu 12.04 LTS of later.

Categorie:
Humoristische speurtocht, mysterie, minigames, 2D en 2.5D beelden, 1ste persoon, point & click.

Beschrijving:
Bjorn Thonen is een antiekhandelaar in Parijs. Als hij op een nacht dronken thuiskomt, wordt hij neergeslagen en beroofd. Maar niet van zijn geld en kostbare antiquiteiten. De politie weigert voor zoiets onnozels in actie te komen, dus zit er voor de naieve Bjorn niets anders op dan zelf de dader te zoeken van deze mysterieuze beroving. Met de nodige tegenzin krijgt hij hulp van zijn vriend Tom en zijn buurvrouw Sandra en zelfs van Sandra's achtjarige wijsneus van een dochtertje.

      

De handgetekende, cartooneske achtergronden zijn voornamelijk statisch in HD kwaliteit, met hier en daar kleine geanimeerde details zoals knipperende ogen, een bewegend TV scherm, een wiebelende plant en dergelijke. In de dialogen zie je de hoofden van de karakters en ook die zijn licht geanimeerd. De cutscènes passen prima in het geheel en worden als in een stripboek weergegeven.
Het ziet er allemaal cartoonesk uit en alles is zeer gedetailleerd, inclusief de close-ups. Je mist dan ook heel makkelijk de drie kleine "cookies" die in elk scherm verstopt zijn.
Die koekjes lichten overigens niet op, maar alle andere leuke en aanklikbare details, kun je met een druk op de spatietoets zichtbaar (knipperend) maken.

      

De koekjes kun je gebruiken om hints mee te "kopen", mocht je komen vast te zitten. Je kunt natuurlijk ook gewoon proberen net zo logisch te denken als Bjorn. Er zijn enkele, leuke minigames, zoals "vissen" en "borden gooien" maar de meeste puzzels zijn gebaseerd op je inventaris en met enig verstandig denkwerk goed op te lossen. Probeer alles met alles te combineren, het is de moeite waard.
Het is overigens niet verstandig om bijvoorbeeld je vingers in het stopcontact te steken, terwijl je met water speelt, ondanks de opmerking van Bjorn dat dit best kan. Het kan inderdaad, maar dan ga je wel dood en is het 'game over'. Gelukkig mag je het opnieuw proberen en bovendien zijn er oneindig veel save slots. Alleen al proberen op hoeveel manieren je kunt overlijden is een leuke taak.

      

Als je van cynische humor houdt, dan voldoet dit spel aan al je wensen. Het verhaal zit vol geinige plotwendingen en de dialogen zijn goed geschreven. Niet alleen geeft Bjorn overal commentaar op, ook Sandra's slimme dochtertje kan bijzonder humoristisch uit de hoek komen.
De dialogen verschijnen in spraakballonnetjes en wil je over een speciaal onderwerp praten, dan krijg je via menubalkjes de keuze.
Er is geen gesproken tekst, maar dat is wel begrijpelijk als je bedenkt dat dit hele spel door één persoon gemaakt is. Prima achtergrondmuziek en -geluiden zijn wel aanwezig.

      

Demetrios: The BIG Cynical Adventure is een humoristisch spel voor beginners en gevorderden. Een spel met een behoorlijke lengte, gevarieerde puzzels, goed geïntegreerde, leuke minigames en een uitstekend geschreven verhaal met de nodige plotwendingen.

Eerst uitproberen?    Download de demo, op de officiële site.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.