S P E L - I N F O

         

DELUDED MIND


Uitgever: Pyxton Studios / 2018
Ontwerper: Pyxton Studios

Platform: PC

Systeemeisen:
--- Windows 7/8/10 64 Bit - Processor: Quad Core of beter - 8 GB RAM - DirectX11 compatible Videokaart - DirectX 11 - 10 GB beschikbare HD ruimte.

Categorie:
Horror, psychiatrische inrichting, hallucinogenen, geïllustreerd realistische beelden, realtime 3D, 1ste persoon, toetsenbordbesturing, NL ondertiteld.

Walkthrough: klik hier voor de Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review door Hans:
Dean Catrall is een FBI agent wiens dochter werd vermoord door een wraakzuchtige criminele organisatie. Ondanks zijn tragische verlies werkt Dean gewoon door, tot hij op een dag tijdens een operatie wordt uitgeschakeld en ontvoerd.
Als hij weer bijkomt, bevindt hij zich in een psychiatrische inrichting en is hij onder de invloed van een zeer sterk hallucinogeen vergif. In een briefje van zijn ontvoerders staat dat zijn partner Robert Page eveneens binnen de muren van de inrichting is. Maar hoe meer Dean zijn omgeving verkent, hoe meer de vergif invloed krijgt op zijn geest. Het wordt als het ware in een hel op aarde en hij weet niet meer wat realiteit en wat illusie is.

      

Er zijn allerlei soorten horrorgames met fantastische omgevingen en monsters die je overhoop moet schieten of waarvoor je weg moet rennen, maar Deluded Mind [Misleide Geest], het eerste spel van het nieuwe Duitse Pyxton Studios, is een psychologisch horroravontuur dat heel realistisch aandoet. De vervallen psychiatrische inrichting waar je grotendeels verblijft is spookachtig, zonder ramen, zonder binding met de buitenwereld, en geeft je meteen een beklemmend gevoel. Door de hallucinerende drugs die je in je lijf hebt, verkeer je regelmatig in een andere (droom)omgeving, waarbij je elk gevoel verliest van wat nu 'echt' of 'psychedelisch' is. Er zijn ook schrikeffecten die willekeurig worden gegenereerd, die je niet aan ziet komen en die bij een eventueel volgende passage verschillend kunnen zijn.

      

Je opdracht lijkt eenvoudig: vind je FBI-partner in de inrichting en maak dat je wegkomt! Maar zo eenvoudig is dat niet omdat het gebouw zwaar beveiligd is en er dus allerlei deuren op slot zitten. De puzzels passen perfect in het spel en variŽren van gemakkelijk, zoals het vinden van een sleutel, via behoorlijk moeilijk, zoals het kraken van een code, tot zeer moeilijk, zoals ontsnappen aan een doolhof waarbij je na beperkte tijd weer bij het beginpunt terug bent. Ook de wirwar van gangen en kamers en de soms beperkte verlichting vergen een goed oriŽntatiegevoel en/of een systematische aanpak.

De bediening is erg eenvoudig en beperkt zich tot de linkermuisknop en de WASD-toetsen, enkel aangevuld met de mogelijkheid van rennen dankzij Shift. Geen kruipen en springen, geen map en inventaris. Alleen verderop in het spel kun je op een onbeholpen manier licht maken.
Een nadeel is dat het spel niet zelf is op te slaan wanneer je wilt. Er zijn autosave-momenten maar niet zo frequent; dus als je ophoudt alvorens zo'n autosave te bereiken zul je de volgende keer een deel moeten herhalen. Positief is dat de ontwikkelaar goed luistert naar de reacties van spelers en bijvoorbeeld het zeer moeilijk bevonden doolhof wat gemakkelijker heeft gemaakt.

      

Grafisch ziet het spel er nogal gevarieerd uit afhankelijk van de situatie waarin je verkeert. De drugs hebben een grote invloed op je. In de thuisomgeving is alles heel netjes en gedetailleerd weergegeven. In de vervallen Inrichting is ook veel detail te zien, maar is de omgeving nogal kleurloos en vuil en op veel plaatsen donker.
Als je hallucinaties krijgt vervaagt het beeld, of verwringt of verdraaid het. Dat geeft een wankel en dronken gevoel. En dan is er plotseling meer kleur te zien, of wordt het beeld zwart. Je ziet en hoort dingen die niet echt zijn, die even later weer anders zijn, maar wel angstaanjagend.

De geluiden en de achtergrondmuziek zijn uitstekend gedaan en dragen ten zeerste bij aan het gevoel van onrust. Ook het stemacteren verdient een pluim: het is professioneel gedaan.
De gesproken tekst is ondertiteld en de geschreven teksten worden opgeborgen en kun je met de J-toets altijd weer benaderen.
Er verschijnt tekst in beeld als je een deur kunt openmaken of om aan te geven dat deze is geblokkeerd. Voorwerpen die je op kunt pakken zijn wit omrand zodat je niet eindeloos hoeft te zoeken.

      

Samenvattend is Deluded Mind een aantrekkelijk, spannend horrorspel, met uitstekende sfeerbepalende muziek en overtuigende stemacteurs. Een echte aanrader voor liefhebbers van het genre. We hopen in de toekomst nog vaker van dit team te horen!

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.