S P E L - I N F O

         

DEAD SECRET


Uitgever: Robot Invader / 2016
Ontwerper: Robot Invader

Platform: PC, Mac, HTC Vive, Oculus Rift, Playstation VR.

Systeemeisen:
--- Windows 7 of beter/64-bit - Processor: Intel Core i5-4590 equivalent of beter - 1 GB RAM - Grafische kaart: NVIDIA 970/AMD 290 of sneller - DirectX 11 - 400 MB HD ruimte.
--- MAC: OS 10.10 - Processor: Intel Core i7 of beter - Grafische kaart: NVIDIA of ATI - 400 MB HD ruimte.

Categorie:
Moordmysterie, horror, onderzoek, geïllustreerd realisme, realtime 3D, 1ste persoon, bewegingscontrolers, muis- en toetsenbordbesturing.

Walkthrough: klik hier voor Yvonnes Nederlandstalige Walkthrough.

Beschrijving en review:
Dead Secret is een horror-mysterie met een vrouwelijke hoofdrolspeler, dat zich afspeelt in het landelijke Kansas van 1965. Ook spelen zaken uit het einde van de Tweede Wereldoorlog mee. Dead Secret is speciaal ontworpen om te spelen met de Samsung Gear VR, Oculus Rift, en andere virtual reality platforms, maar ook zonder head set is het een spannend point and click verhaal.
Er komen geen bloederige zaken, martelwerktuigen, zombies of psychopaten in voor. Wel kun je schrikmomenten ervaren, als een persoon met een Japans masker op plotseling opdoemt, maar alleen als je met een VR head set op het spel speelt.

      

Verhaal en doel
De zich afzonderende neurowetenschapper Harris Bullard is dood gevonden in zijn landelijk gelegen huis in Kansas.
Zijn dood is verdacht en zijn ex-vrouw Cynthia Peckman, zijn onderzoeksassistente Josie Herrera, Bobby Sawyer die boodschappen en klusjes voor Bullard doet en Bullards vroegere collega, professor Graham Wellington zijn de verdachten.
Aan het eind van het spel moet je een van deze vier mensen aanwijzen als zijnde de moordenaar. Er zijn vijf mogelijke eindes, waarvan er één goed is.

Patricia Gable is een journaliste die tot nu toe alleen de roddelrubriek in een krant mocht verzorgen en hogerop wil komen door een artikel te schrijven over de dood van Harris Bullard. Zij vermoedt namelijk dat Hubbard geen natuurlijke dood is gestorven.
Pas na beëindiging van het spel bij de aftiteling, als de stemactrice genoemd wordt, blijkt dat haar naam Patricia Gable is. Het feit dat zij een vrouw is, is niet functioneel, een man zou even goed de rol kunnen vervullen. De dingen die ze doet en haar overpeinzingen zijn niet per se 'vrouwelijk' te noemen.
Over haar karakter kom je niet veel te weten, alleen het feit dat ze als journaliste carrière wil maken komt uit de verf.

      

Het verhaal zit goed in elkaar. Hoe langer je onderzoek duurt hoe meer je de karakters van de verdachten leert kennen en hoe beter je een idee krijgt wat de achtergrond van de moord en de moordenaar is.
Er komen geen bloederige zaken, martelwerktuigen, zombies of psychopaten in voor. Wel kun je schrikmomenten ervaren, als een persoon met een Japans masker op plotseling opdoemt, maar alleen als je met een VR head set op het spel speelt.

Spelbediening
De muis werkt als het perspectief van de hoofdpersoon, als een camera waardoor zij de omgeving ziet. Je kunt de muis ook gebruiken om te lopen, er voorwerpen mee aan te klikken en die zo op te pakken of nader te bekijken.
Door het opzetten van een masker, kun je als het ware in de geestenwereld kijken. Het is een hintfunctie.
Regelmatig zie je in het spel "objectives" (de taak die je uit moet voeren op dat moment) in een soort notitieboekje. Te onderzoeken zaken worden automatisch genoteerd in dat notitieboekje en weggestreept als de taak is uitgevoerd.
Rechts klikken opent een scherm waarin je enkele hoofd- en submappen kunt aanklikken. In elke map zie je hoeveel krantenknipsels, brieven en andere documenten. Die zijn lang niet allemaal nodig om het spel tot een goed einde te brengen, enkele zijn zelfs totaal overbodig.

      

Onderzoek en puzzels
Op sommige plaatsen kom je wel érg veel papier tegen dat je allemaal moet lezen. Je hebt die informatie vaak niet eens nodig om het verhaal te begrijpen, slechts enkele documenten zijn nodig om puzzels op te lossen of om de achtergrond van het verhaal te begrijpen. Je blijft soms met vragen zitten, waarom je die teksten moest vinden. Wat heeft het krantenknipsel over helicopters in de Vietnamoorlog bijvoorbeeld met het verhaal te maken? Is het verhaal dat Bobby schrijft alleen maar te vinden om zijn ambitie aan te tonen en waarom dan?
Die overvloed aan teksten laat je echter wel over het spel nadenken en zonder zou het verhaal er waarschijnlijk te karig van af komen.

In het spel moet Patricia niet alleen de moordenaar zien te ontmaskeren, maar ook achter de werking van verschillende machines zien te komen. Ze vindt uit wie Hubbard chanteert en stuit daarbij ook op het geheim dat Hubbard verborgen probeert te houden.

De puzzels zijn makkelijk: een in vier stukken gescheurde foto leg je in een mum van tijd aan elkaar, zelfs het Lunar Dream Apparaat is makkelijk te bedienen, de teksten hierover zijn moeilijker dan de bediening. De moeilijkste opdracht is het lichtknopje te vinden in een donkere kelder.
Het gaat er in dit spel duidelijk om te achterhalen waarom de moordenaar de moord heeft gepleegd en hoe het verhaal precies in elkaar steekt en de teksten en puzzeltjes zijn daarvoor kleine hindernissen of hulpmiddelen.

      

Beeld en geluid
De achtergronden zijn fotorealistisch en fraai gestileerd in mooie, niet te donkere, kleuren en de schaduwen ogen natuurlijk.
Er zijn figuren die bewegen. De figuur met het witte masker op komt op je af. Je ziet Patricia's benen en voeten als je naar beneden kijkt. En je ziet haar als ze voor een spiegel staat. Dit is een heel leuk detail, want ze beweegt mee met je muiscursor. De animatie van wegvliegende kraaien en vooral het met bekkens spelende speelgoedaapje zijn ook mooi gedaan. Vuurtjes in open haarden en de brand aan het einde van het spel komen levensecht over.

De enige stem die te horen is, is van Patricia als zij haar conclusies en overpeinzingen geeft.
Andere geluiden zijn achtergrondgeluiden: af en toe muziek die te horen is als je het spel speelt, verder het krassen van kraaien, ruisende wind, voetstappen, krakende deuren, een grammofoonplaat die ze opzet, open- en dichtgaande laatjes, een stromende kraan en dergelijke ondersteunende geluiden.

      

Conclusie
Een fijn en niet al te moeilijk spel waaraan veel spelplezier te beleven valt. Logisch opgezet, met een goed verhaal erachter dat je ook na het beëindigen ervan nog niet loslaat omdat je over de motieven van de moordenaar nog kunt blijven nadenken.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de Dead Secret serie:
Dead Secret Circle