S P E L - I N F O

         

THE INHERITANCE OF CRIMSON MANOR


Uitgever: MediaCity Games / 2022
Ontwerper: MediaCity Games

Platform: PC, PS4, Xbox One.

Systeemeisen:
--- Windows 7 Sp1 - Processor: Intel Core i5-4460, 2.70GHz of AMD FX-6300 of beter - 8 GB RAM - Grafische kaart: NVIDIA GeForce GTX 760 of AMD Radeon R7 260x met 2GB Video RAM - DirectX 11 - 4 GB beschikbare opslagruimte - Direct Sound geluidskaart.

Categorie:
Horror, mysterie, onderzoek landhuis, casual puzzels, 3D geïllustreerd realisme, 1ste persoon, muis/toetsenbordbediening.

Walkthrough: klik hier voor Hans' Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review door Hans:
Na meer dan tien jaar te hebben gewerkt als privé-assistent van de raadselachtige spoorwegmagnaat Hadley Strange, verrast het nieuws van het plotselinge en onverwachte overlijden van Hadley en zijn hele familie je nogal.
Nu ben je aangesteld als executeur-testamentair die verantwoordelijk is voor het vervullen van zijn testament, en voor zijn majestueuze landhuis, een luxueus pand aan de rand van Londen.
Bij aankomst in het landhuis vind je een envelop met je naam, met daarin een brief met een cryptische reeks instructies, die je mogelijk van gedachten kunnen doen veranderen over wie je voormalige werkgever werkelijk was. Het wordt een zoektocht door kamers en geheime ruimtes in het landhuis, dat net zo mysterieus is als zijn eigenaar.

      

'The Inheritance of Crimson Manor' is op de eerste plaats een puzzelspel, tegen de achtergrond van een mysterieus verhaal. Dat verhaal speelt zich af in 1892 na de dood van het gezin Strange. Er komen enkele anachronismen (dingen die niet in die tijd passen) voor en andere onvolkomenheden en slordigheden, maar dat hindert de voortgang niet echt.
Je bent helemaal alleen en komt geen griezelige wezens tegen. Het verhaal ontvouwt zich doordat je krantenartikelen, brieven en dergelijke aantreft. De hoeveelheid leesstof valt erg mee.

De puzzels bestaan uit het vinden van sleutels die je toegang verschaffen tot afgesloten ruimten, maar ook uit allerlei kistjes die voorzien zijn van puzzelsloten en bedoeld zijn om jezelf waardig te bewijzen voor de uiteindelijke taak die je te wachten staat.
Sommige puzzels los je op door uitproberen, maar als er teveel mogelijkheden zijn is het raadzaam te wachten tot je later een aanwijzing vindt. Het spel is daarom niet lineair. Je kunt een moeilijke puzzel laten liggen tot later en elders op ontdekkingstocht gaan.

      

Het spelen verloopt heel soepel en alles werkt (al moet je wel uitzoeken hoe). Er zijn op het laatst twee eindes mogelijk.
Je speelt in de eerste persoon waarbij je je met behulp van toetsenbord en muis vrij en in je eigen tempo kunt verplaatsen in het enorme landhuis. Met de rechtermuisknop kun je inzoomen, maar de mogelijkheid om een lager standpunt in te nemen (bukken) ontbreekt.
Het spel is erg gebruikersvriendelijk. Je kunt op elk moment je volgende doel oproepen, om een hint vragen, de inventaris raadplegen, een logboek bekijken waarin de door jou gevonden aanwijzingen worden bijgehouden en een plattegrond inzien met vier verdiepingen. Op de plattegrond wordt aangegeven waar je bent en geven icoontjes aan welke door jou al gevonden puzzels nog niet zijn opgelost.
Je kunt het spel niet zelf opslaan. Dat gebeurt automatisch bij afsluiten. Door de volgende keer op 'Continue' te klikken ga je weer verder. Nadeel hierbij is dat je een puzzel niet kunt herhalen. Enkele keren had ik een puzzel opgelost voordat ik er erg in had, maar opnieuw doen zat er niet in.

      

Wat grafische beelden betreft ziet het spel er heel goed uit, veelal fotorealistisch getekend met aandacht voor detail en mooie lichtwerking. Er komen korte animaties voor, bijvoorbeeld wanneer je een sleutel in een slot wilt steken.
Leuk is het gebruik van een 'monocle', een soort kijker met één lens die beelden verschaft welke je met het blote oog niet kunt zien. Je krijgt aanwijzingen waar je dat ding kunt gebruiken.

Ook aan geluid is aandacht besteed. Deuren en laden gaan hoorbaar open en soms huilt de wind in de open haard. Storend vond ik het geluid van (je eigen) voetstappen die je voortdurend hoort ook al sta je stil, alsof er nog iemand anders in de kamer aanwezig is.
De achtergrondmuziek voorkomt dat het heel stil is maar maakte geen indruk.
Praten doe je niet, ook niet tegen jezelf. Ondertiteling is er alleen om iets te verduidelijken.

      

Samenvattend is 'The Inheritance of Crimson Manor' een erg onderhoudend spel dat vooral de puzzelaars zal aanspreken. Beeldend is het prachtig, geluiden zijn goed, bediening is prettig en er wordt voorkomen dat je komt vast te zitten. De foutjes in het spel zijn daarom vergeeflijk.

Eerst uitproberen?    Download de demo, via de officiële site.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.