S P E L - I N F O

         

ADVENTURE AT THE CHATEAU D'OR


Uitgever: Karma Labs / 2001
Ontwerper: Karma Labs

Platform: PC, Mac.

Systeemeisen:
--- Windows 95/98/2000/ME - Pentium 120 MHz - 32 MB RAM - 4X CD-ROM Drive - 16 Bit monitor met duizenden kleuren - Windows Compatible geluidskaart - 70 MB opslagruimte.
--- MAC Power PC Processor 7.5.5 of hoger - 32 MB RAM - 4X CD-ROM Drive - 16 Bit monitor met duizenden kleuren - 70 MB opslagruimte.

Categorie:
Edutainment, mysterie, speurtocht kasteel, casual puzzels en 1 tijdpuzzel, fotorealistische beelden, slideshow, 1ste en 3de persoon, point & click.

Walkthrough: klik hier voor Marjo's Nederlandstalige walkthrough.

Beschrijving en review:
Een hedendaagse prinses erft van een oom een oud kasteel in Frankrijk. Maar voor ze haar erfenis in bezit kan nemen, zal ze eerst de geheimen van het kasteel moeten ontraadselen en daarbij heeft ze jouw hulp nodig.
Doorzoek het kasteel, vergaar kennis over het kasteel, Parijs en Frankrijk uit boeken, films en verhalen van helden, zoek naar magische voorwerpen en probeer de geest van de oom op te roepen, die je cryptische vragen zal stellen.

      

Je kunt het spel spelen in easy, medium en hard (makkelijk, gemiddeld en moeilijk) en dat kan nodig zijn. De puzzels vallen wat tegen. Zo is er een geschiedenisquiz, waarbij het aan te bevelen is om van te voren veel aantekeningen te maken. Op papier of in je hoofd. Iedere keer als je de geest van de hertog ontmoet zijn de vijf vragen anders en bij 1 vraag krijg je geen tijd om iets op te zoeken.
Wel is er in het menu een history level knowledge knop. Hier kun je de informatie vinden over gothische architectuur, de geschiedenis van Parijs en Frankrijk die je inmiddels verzameld hebt in de diverse kamers van het kasteel en de boeken die je daar vindt.
Er zijn deuren waarbij je eerst een puzzel moet oplossen om erdoor te kunnen en dat is prima. Het wordt pas vervelend als je die puzzel elke keer opnieuw moet doen als je weer eens door die deur wilt gaan.
En dan is er ook nog een puzzel waar je in 60 secondes meerdere acties moet ondernemen, inclusief pixelhunting. Lukt het niet, dan ben je dood.

      

Het spel wordt gepresenteerd in slideshow beelden.
Jammer genoeg kun je alleen om je heen kijken in ruimtes in het kasteel die van belang zijn voor de voortgang van het spel. Zo zijn er twee kamers waar je wel doorheen loopt, maar die je niet kunt doorzoeken. Op zich is dat geen probleem, maar soms klik je om naar rechts te kijken en dan blijkt dat je meteen achter je kijkt. Een blik op de zijwanden wordt gemakshalve overgeslagen?
Er is ook een binnenplaats met een grote vijver in het midden, maar daar kun je alleen langs de rand lopen of plotseling over het water naar de andere kant. Het zou leuker zijn geweest gewoon de paden te volgen om zo het gevoel te krijgen dat je er echt bent.
Maar verder is het erg leuk om in het kasteel te zijn. De beelden zijn redeljk goed van kwaliteit en het is een mooi kasteel.

      

De muziek is uitstekend gekozen en past bij de sfeer van de ruimtes in het kasteel. Zo hoor je een klarinet in de hal en wat latino muziek in de kamer van een artiest.
Achtergrondgeluiden zijn er alleen als je een deur opent of sluit.
Het stemacteren is van minder kwaliteit en dat ligt deels aan de opname. De stem van de prinses heeft een lichte galm en dat klinkt nogal gek als ze niet een een hal, maar buiten verschijnt.
Het spel is niet ondertiteld.

      

Meteen spelen?    Download het spel, via My Abandonware.com.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.