S P E L - I N F O

         

CATYPH: THe Cunci Experiment


Uitgever: Simon Says: Play! / 2016
Ontwerper: Simon Mesnard

Platform: PC.

Systeemeisen:
--- Windows XP/Vista/7/8/10 - Processor: multi-core 2,5Ghz+ - 8 GB RAM - Videokaart met 1GB VRAM - 5 GB HD ruimte - openAL compatible geluidskaart - Muis.

Categorie:
Science fiction fantasie, Myst-achtig, vreemde planeten en culturen, fotorealistische slideshow, 1ste persoon, point & click.

Beschrijving en review:
In 2062, vijf jaar na de vondst, heeft de Aarde de techniek van de Cube redelijk onder controle. Men besluit er gebruik van te maken om hun zonnestelsel te doorkruisen, op zoek naar intelligent leven.
Jij als speler, gaat naar de planeet Catyph en zijn maan Tytaah. Hier ontmoet je een soort goddelijk wezen met de naam Germinal. Hij beweert dat hij hier de enige levende persoon is en stuurt je op een missie naar de zeven regio's van Tytaah. Je hoofddoel is het begrijpen van wat de Kunci is, maar gaandeweg ontdek je dat ook de toekomst van de Aarde op het spel staat.

      

In de traditie van Myst ben je helemaal op jezelf aangewezen. Je doorkruist exotische werelden, die toch op de een of andere manier aan "thuis" doen denken. Alles lijkt verlaten, maar niet onderkomen. De vreemde sfeer wordt goed gevangen in de vele , mooi vorm gegeven beelden die gedetailleerd, maar niet overdadig zijn. Je ziet geen keukens of kasten, volgepropt met persoonlijke spulletjes van vorige bewoners, maar wel deurmechanismes en machines die handzaam lijken. Kijk dus goed om je heen en zoek naar aanwijzingen die je helpen te begrijpen wat je ziet, zodat je dingen wel aan de gang of open kunt krijgen. Soms heb je voorwerpen nodig die je eerder vond en in je inventaris zitten. Soms krijg je informatie van je boordcomputer, die je overigens ook zelf kunt raadplegen. Je ontdekt ook nog een vreemde energievorm (blue matter) die heel handig is en met mate gebruikt moet worden. Met elke regio die je bezoekt, wordt het fascinerender. Wat is hier gebeurd, wat is het doel en wat is de connectie met Terra?

      

Grafisch ziet alles prima uit. Zoals ook in ASA, is de intro lang en perfect geanimeerd. Alle animaties zijn mooi in de verder statische beelden geïntegreerd. "Lopen" doe je van beeld naar beeld, via een vloeiende animatie. In de "normal mode" heb je een cursor die aangeeft waar je heen kunt. Ook een mogelijke close-up en een kijkobject worden met een cursor aangegeven. Wil je echt realistisch spelen, zonder cursors en heb je vertrouwen in je ervaring als avonturier, dan kun je het spel ook in de "hard mode" spelen.
Dat dit niet eenvoudig is, spreekt vanzelf. Pen en papier naast je PC zijn hoe dan ook aan te raden. Een extra beloning bestaat uit enkele minigames en filmpjes.

      

In dit lange spel zijn beelden en geluid prima op elkaar afgestemd. De achtergrondmuziek is speciaal gecomponeerd door KARREO en past dan ook perfect bij de sfeer van het spel.
Het stemacteren is niet slecht gedaan. Je persoonlijke computer "M.a.i.d.e.n" heeft een duidelijke, heldere, vrouwelijke stem. Ook generaal Lantier is goed te verstaan, overigens zonder dat je zijn lippen ziet bewegen, want hij rookt een dikke sigaar (Nog rokers in de toekomst?). Germina daarentegen klinkt onduidelijk, maar gelukkig is alles ondertiteld, dus is dit verder geen probleem.

      

Samengevat is Catyph alles wat je verwacht van een spel dat geïnspireerd werd door Myst en Rhem. Bijzondere, prachtig weergegeven werelden en vreemde culturen om te ontdekken, met moeilijke puzzels en alles omlijst door prachtige muziek is precies wat een adventure veteraan zoekt. En een minder ervaren speler kan hulp krijgen in de Normal Mode.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de Black Cube serie:
A.S.A.: A Space Adventure