S P E L - I N F O

         

THE BOOK OF UNWRITTEN TALES 2


Uitgever: THQ Nordic Games / 2015
Ontwerper: KING Art Games

Platform: PC, Mac, Linux, Android, iOs, PS3, Switch, WiiU, Xbox One.

Systeemeisen:
--- Windows XP SP3/Vista/7/8 - Processor 2.0 GHz CPU - 2 GB RAM geheugen - DirectX 9c compatible videokaart met 256 MB geheugen en PixelShader 3.0 - DirectX 9.0c - 13 GB HD ruimte - DirectX 9.0c compatible geluidskaart.
--- MAC: Macbook, Macbook Pro, IMac, MacMini, Mac Pro, MacBook Air (uit 2010) - twee knoppen muis aanbevolen of Apple muis met tweede knopklik ingeschakeld - NVIDIA of ATI videokaart - Toetsenbord en muis.
--- LINUX 2.0 GHz CPU - 2 GB RAM - Grafische kaart: NVIDIA GeForce 8 Series of hoger, /ATI X1600 of hoger (Pixel Shader 3.0) - 13 GB beschikbare opslagruimte.

Categorie:
Humoristische fantasie, queeste, gestileerde 2D en 2.5D beelden, meerdere speelbare karakters, minigames, 3de persoon, point & click.

Beschrijving en review:
Het is inmiddels alweer een paar jaar geleden, dat Wilbur, Ivo, Nate en Critter weer hun eigen weg zijn gegaan in Aventasia. De heks Montroga is verslagen, Wilbur geeft les op de magie-academie, Ivo woont bij haar ouders in het koninklijke elvenpaleis en Nate en Critter proberen hun zeilschip in de lucht te houden. Dit wil niet zeggen dat alles van een leien dakje gaat. De vrienden hebben zo hun eigen problemen, die jij als speler eerst mag oplossen, voor de vier weer als team samenkomen om opnieuw hun wereld te redden van het kwade.

      

De puzzels zijn uitstekend in het verhaal geļntegreerd en als je de verhaallijn volgt en een beetje creatief denkt in de lijn van het karakter waarmee je dan speelt, niet al te moeilijk. Wat niet wil zeggen dat je je verveelt. Er zit geen hintfuctie in het spel. Er valt dus beslist genoeg te doen voor een adventurespeler die graag zelf buiten het boekje denkt. Er zijn ook een paar optionele puzzels, die de gehaaste speler kan overslaan om zo het spel sneller uit te spelen. In een enkele middag zal dit desondanks niet lukken, want BoUT 2 is heerlijk ouderwets van een behoorlijke lengte: ruim 20 uur. Toch komt het einde nog onverwacht met een hoop vragen. Het doet je dan ook hopen dat deel 3 niet al te lang op zich laat wachten.

      

Het verhaal zit niet alleen goed in elkaar, het geeft ook voldoende aanleiding tot een oprechte lachbui als de oplossing van een probleem toch net iets anders uitpakt dan je verwacht. De prima dialogen dragen ook bij tot een luchtige sfeer. Hoewel er veel dialoog in het spel zit, voelt het nergens storend of teveel aan, mede dankzij het geweldige stemmacteren van mensen die zich goed kunnen inleven in de karakters, en er duidelijk plezier in hebben. Ook is de cameravoering op de dialogen ingesteld, om meer emotie kenbaar te maken. Zo wordt er bijvoorbeeld licht ingezoomd als Ivo wat schilderijen pakt en bekijkt en er dan commentaar op levert.
De goed gekozen achtergrondmuziek verhoogt de sfeer van het ogenblik.

      

De grafische beelden zijn prachtig. Ze zijn volop met liefde gedetailleerd, in vrolijke kleuren en levendig. Hoewel je met je cursor in rechte lijnen loopt, lijken voorwerpen zoals bijvoorbeeld een tafel, in 3D uitgevoerd, door een bijzondere techniek van projecteren. Kleine animaties, zoals stromend water of ruisende bladeren verlevendigen hier en daar de achtergronden en er is zelfs rekening gehouden met de reflectie in een spiegel als je er langs loopt.
De animaties zijn goed en vloeiend. In de close-up zie je niet zoveel uitdrukking in de gezichten, maar de lichaamstaal van de karakters in de meest vreemde omstandigheden, maakt dat meer dan goed. En doe je even niets, dan zal je karakter dat ook duidelijk kenbaar maken, door ongeduldig met een voet te trappelen of zich uit te rekken.Per slot van rekening zijn ze geen statisch meubilair.
De bediening is makkelijk. Bij de eerste klik bekijk je een voorwerp, bij de tweede klik kun je het zo nodig gebruiken. De cursor krijgt dan een ander kleur, maar dat is nauwelijks zichtbaar.

      

Samengevat is BoUt 2 grafisch gezien beter dan zijn uitstekende voorganger en qua puzzelplezier evenaart het deel 1. De fut lijkt er nog niet uit. Na het min of meer open einde is het dan ook ongeduldig wachten op deel 3.

Grotere plaatjes bekijken?    Ga naar de screenshots.

Andere delen in de The Book of Unwritten Tales serie:
The Book of Unwritten Tales
The Critter Chronicles (BoUT prequel)